“Wat als honden of spelende kinderen in deze scheermesdraad verstrikt geraken?”: bezorgde burger Jan Verpoorte schrijft natuurbewegingen en ministers aan

In De Panne op privaat domein maar grenzend aan duingebied ligt scheermesdraad. Jan Verpoorte uit De Panne klaagde het gevaar reeds aan op zijn Facebookpagina en het was ook onderwerp op de gemeenteraad. Daarop was te horen dat de gemeente weinig kan doen omdat het op privaat gebied ligt, maar er zou wel onderzocht worden of het vergund was. Na de raad liet schepen van Dierenwelzijn Wim Janssens (ACT!E) een ander geluid horen.

“Tussen het vissersdorp en duinengebied zag ik een stuk scheermesdraad tussen de gewone prikkeldraad als afscheiding voor een privaat perceel”, duidt Jan Verpoorte, de man achter de Facebookgroep ‘Ideeën voor een beter De Panne’. “Mensen en kinderen komen daar zonnebaden of spelen en het sluit ook aan op het stuk strand waar honden tijdens een groot deel van het jaar kunnen rondlopen. Stel dat iemand verstrikt geraakt in die draad? Op luttele meters van die draad heeft een vos zijn hol. Met de scheermesdraad wordt een gat in de bestaande omheining opgevuld. Zou dat dienen om te voorkomen dat de vos op het private terrein zou lopen? Er zou een totaalverbod moeten komen op zo’n type afscheiding.”

Private grond

Verpoorte kaartte het niet enkel aan in zijn Facebookgroep. Intussen schreef hij de bevoegde N-VA-ministers Ben Weyts en Zuhal Demir aan, het Agentschap Natuur en Bos en Vogelbescherming Vlaanderen. Er werd daarnaast ook al melding van gemaakt via de gemeentelijke app. Onafhankelijk oppositieraadslid Arne Debaeke bracht het als variapunt op de gemeenteraad waar schepen voor Dierenwelzijn Wim Janssens het smalend weglachte als ‘Facebookklap’. “Dit ligt op private grond, dus we kunnen daar als gemeente niet veel aan doen. Het ligt bij het nieuwe uitkijkpunt Westerpunt. Ik heb de medewerkers van de milieudienst wel gevraagd om te onderzoeken of die omheining vergund is en of het strook met de wet op Dierenwelzijn.”

Na de gemeenteraad reageert diezelfde schepen als volgt: “We zullen de eigenaar waar die draad is gespot contacteren en hem vriendelijk vragen om die scheermesdraad weg te halen. Ik hoop op zijn goeie wil. Er zijn wetten op het dierenwelzijn die zoiets verbieden, dus we hebben een stok achter de deur, maar we geven de voorkeur aan een minnelijke schikking en dus een vriendelijk gesprekje. Het is wel straf dat op Facebook en in de gemeenteraad vragen over iets op privégrond gesteld worden. Veel beter had geweest om dat intern te bespreken.” (GUS)

The post “Wat als honden of spelende kinderen in deze scheermesdraad verstrikt geraken?”: bezorgde burger Jan Verpoorte schrijft natuurbewegingen en ministers aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Langs de Promenade’ viertjarige wandelpromenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met een gloednieuw cultuurfestival. Onder de noemer ‘Langs de Promenade’ vindt het evenement, zoals de naam al aangeeft, plaats langs de Havengeulpromenade die Nieuwpoort-Stad met Nieuwpoort-Bad verbindt. De bekende wandel- en fietsweg, die zijn twintigste verjaardag viert, wordt voor de gelegenheid omgevormd tot
The post ‘Langs de

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar

De partij VOOR Koekelare heeft haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Dit gebeurde op de jaarlijkse Chateaubriand-avond, waar lijsttrekker en schepen Jan Lievens de kandidaten voorstelde aan 400 aanwezigen.
The post VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »