Surfclub Inside-Outside herdenkt Thibault Joncheere:“Het mooie is dat onze zoon niet vergeten wordt”

Vijf jaar geleden is het dat Thibault Joncheere door een tragisch ongeluk om het leven kwam. Hij was twintig jaar en had een passie voor watersport. Hij leerde zeilen op zijn zevende, windsurfen op zijn twaalfde. Zijn club vzw Inside-Outside in Oostende herdenkt hem elk jaar met de Techno-Raceboard Cup, de wisselbeker Thibault als eerste windsurfwedstrijd van het seizoen.

Aan de wedstrijd die onlangs voor de vijfde keer op de Spuikom plaatsvond, en vooral op de jeugd was gericht, namen tal van jongeren deel in Bic Techno en Raceboard. Zowel van Inside-Outside als van clubs uit onder andere Beervelde en Gavermeer in Harelbeke. Bic Techno is een board- en zeilpakket waar zowel de recreant als ervaren jonge wedstrijdsurfer lang plezier aan kan beleven. Er werd door de deelnemers een innerloop of een outerloop gevaren: een klassiek parcours in de vorm van een trapezium. Veel wind stak er echter niet op, in vergelijking met de dag voordien. “Bij twintig knopen ga je misschien tien deelnemers hebben. Ik heb liever dertig mensen aan de startlijn. Op die manier kunnen we deze wedstrijd naar de jongeren opentrekken”, aldus Johan Broucke, coach bij Inside-Outside.

Herdenking

Vijf jaar geleden is teamlid Thibault Joncheere verongelukt en sindsdien wijdt de surfclub elk jaar een wedstrijd met wisselbeker aan hem toe. “’s Avonds na de wedstrijd hebben we, omdat het vijf jaar geleden was, ook een korte herdenking gehouden op de steiger. Met een minuut stilte. In het bijzijn van zijn ouders Marc en Sandrine Joncheere en zijn broers Gauthier en Mathieu werden kleurrijke ballonnen in de lucht gelaten. Gauthier is overigens een fervent windsurfer en helpt ons in het team als coach”, aldus Johan.

Thibault werd in 1998 in Abidjan in Ivoorkust geboren aangezien zijn vader daar werkte. In 2004 kwamen Marc en Sandrine naar ons land terug en vestigden zich in De Haan. Hun oudste zoon werd een watersportrat. Op zijn 16de Belgisch kampioen in de Bic Techno-klasse en een geliefd redder aan zee, vooral op zijn favoriete post Harendijke. Bij VVW Inside-Outside gaf hij samen met zijn vriend Sam vrijwillig windsurfinitiatie aan blinden en slechtzienden. Thibault studeerde in Gent aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, waar hij in zijn derde bachelor zat. Hij was naast een goed student en sporter, vooral sociaal geëngageerd. In februari 2019 echter is hij op een avond na een bezoek bij vrienden op de terugweg zwaar ten val gekomen met zijn fiets. Hij liep een schedelbreuk en hersenbloeding op, belandde in coma en overleed drie dagen later.

Orgaandonatie

“In samenspraak met het gezin werd beslist om aan orgaandonatie te doen. Zeven van zijn organen leven nu voort in anderen, niet alleen in België, maar ook in het buitenland”, vertelt vader Marc. “Het mooie van deze surfwedstrijd is dat Thibault niet vergeten wordt. Door dergelijke initiatieven leeft hij een beetje voort in het hart van anderen. Het zien van die vele zeilen op het water stemt ons wat vrolijker.”

Aan de wedstrijd die Thibault zijn naam mee kreeg deden heel wat leden van Inside-Outside mee. Hier in het gezelschap van zijn broer Gauthier Joncheere. (foto ACR)

De Bic Techno is over de hele wereld bekend. Alle deelnemers hebben eenzelfde plank. Afhankelijk van de leeftijd hebben ze een groter zeil. “Vanwege de uniforme uitrusting blijft het sportief, want wie anders met het beste materiaal komt, gaat ook beter scoren. Deze windsurfklasse is een mooie instap, een perfecte springplank voor degenen die later voort willen doen in deze schitterende sport”, aldus Marc Joncheere.

De wedstrijd die Thibault zijn naam meekreeg was de opener van het seizoen bij Inside-Outside. “Op zaterdag 11 mei organiseren wij op onze locatie een openwatersportweekend in samenwerking met de Koninklijke Duikernikkers. In het verleden hebben we dat nog gedaan, het is nu wel een tijdje geleden. Voorts hebben we in ons windsurfteam 19 gasten die voor dit seizoen supergemotiveerd zijn. Ons doel blijft om de jeugd aan het sporten te krijgen. Dat is vandaag de dag heel belangrijk”, besluit Johan Broucke. (Alain Creytens)

The post Surfclub Inside-Outside herdenkt Thibault Joncheere:“Het mooie is dat onze zoon niet vergeten wordt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »