Na geslaagde zoektocht voor Rachèle: “Tekort blijft voor alle soorten donaties”

Bijna een jaar nadat twee wanhopige ouders uit Pittem een oproep lanceerden, is eindelijk een stamceldonor voor hun dochtertje Rachèle gevonden. Het verhaal liet weinig mensen onberoerd en zorgde voor duizenden extra registraties. “Toch kan de solidariteit nog groter.”

“We hebben een veldslag verloren, maar nu gaan we de oorlog winnen.” Met een strijdvaardige boodschap liet mama Evie Landuyt op Facebook weten dat er een stamceldonor gevonden was voor Rachèle (4). Een schril contrast met de oproep een klein jaar geleden, toen Evie en haar man Maarten Vervaeke een oproep lanceerden voor een stamceldonor. Het vierjarig meisje lijdt immers aan een zeldzaam beenmergfalen, waarbij ze geen bloedcellen of -plaatjes aanmaakt. Daarom is ze noodgedwongen aangewezen op bloedtransfusies. Een transplantatie was dus letterlijk een zaak van leven en dood.

Nieuwe donoren

De boodschap viel allerminst in dovemansoren, ook tal van BV’s deelden de oproep. Met succes, want meer dan 20.000 mensen gaven zich op als nieuwe donor. Het Rode Kruis kon de aanvragen amper volgen. Maar het harde werk achter de schermen heeft nu resultaat opgeleverd.

“We zijn heel blij voor het meisje en haar familie”, weet professor Pierre Zachée, jarenlang coördinator van de dienst Hematologie bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Vandaag is hij voorzitter van het Belgische Stamcelregister. “We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat we een donor zouden vinden. We zijn aangesloten op de wereldwijde database met meer dan 41 miljoen donoren. Het heeft wel de nodige tijd gevraagd natuurlijk.”

De professor is ook blij met de vernieuwde aandacht voor stamceldonatie, en de nieuwe donoren. Al heeft hij ook een kritische noot. “Er is een tekort aan alle mogelijke bloeddonaties. Slechts 3 procent doneert bloed en plasma. Voor beenmerg is dat getal nog lager. De solidariteit op dat vlak is vrij laag in ons land en we zien dat graag anders. Chapeau overigens aan elke vrijwilliger die regelmatig doneert. We kunnen zo écht levens redden.”

Niet-Europese donaties gezocht

De professor doet ook een oproep voor meer donaties van mensen met een niet-Europese origine. “Zij hebben een andere genetische afweerkaart, dus is het belangrijk dat we mensen bereiken met Turkse, Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of gemengde roots. Die mensen vinden, is niet vanzelfsprekend.”

De behandeling van Rachèle wordt nu verder gezet, en zou al snel resultaat moeten opleveren. Ze zal daarbij nog voor de rest van haar leven opgevolgd moeten worden, maar dat het meisje nu ook een toekomst heeft, is voor de ouders en haar familie de belangrijkste zaak.

The post Na geslaagde zoektocht voor Rachèle: “Tekort blijft voor alle soorten donaties” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten

Marie-Charlotte Vanhaverbeke en Ellen Distave hebben de handen in elkaar geslagen om een leegstand pand in de Langestraat in Oostende een tijdelijke invulling te geven. Nog tot 21 juli heeft concept Store Lily hier een pop-up ingericht met koopjes. En dat was al meteen een succes.
The post Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten appeared

Lees meer »

Brigitte (54) en zoon Alex (22) openen nieuwe bakkerij op de Hille in Wingene: “Dit is altijd onze droom geweest”

Terwijl overal in Vlaanderen de bakkers verdwijnen, komt er op de Hille in Zwevezele (Wingene) net een nieuwe bakker bij. Brigitte Croenen (54) en haar zoon Alex Dewilde (22) openen in oktober de deuren van hun nieuwe winkel B&A Desserts, nadat ze eerder al een atelier openden in Beernem. Vanaf vrijdag 5 juli kan je er terecht voor ambachtelijk ijs

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »