Lijsttrekkersdebat in Middelbare School Barnum Roeselare: wat vonden de leerlingen ervan?

Geen turnpakjes en sportschoenen in de turnzaal van Barnum Roeselare afgelopen woensdagvoormiddag. In plaats daarvan zeven gekostumeerde kopstukken van de zeven grootste partijen van Vlaanderen. Elk met maar een doel: zoveel mogelijk leerlingen overtuigen de komende verkiezingen op hen te stemmen.

Het lijsttrekkersdebat in Barnum Roeselare trok – naast heel wat leerlingen – ook zeven kopstukken van de grootste Vlaamse partijen. De aanwezige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen waren Immanuel De Reuse van Vlaams belang; lijnrecht daar tegenover stond Ilona Vandenberghe van PVDA. De klassieke partijen stuurden Jeremie Vaneeckhoutte voor Groen; Melissa Depraetere voor Vooruit; Jasper Pillen voor Open VLD; Kris Declercq voor CD&V en Sander Loones voor N-VA.

De ingrediënten waren ideaal voor een geladen cocktail. Het ging over klimaat, migratie, justitie, economie & begroting en jongeren. “af en toe leek het op een kleuterklas, maar we staken er toch iets van op”, vertelt een groepje leerlingen. Het grootste breukpunt – niet onverwacht – was migratie. Daarbij namen de verschillende partijen een heel ander standpunt in. Maar leerlingen vonden vooral dat er te weinig tijd werd besteed aand vraagstukken zoals: ‘wat met het openbaar vervoer?’ of ‘hoe drempelloos naar de psycholoog?’. “Soms ging het iets te lang over bijvoorbeeld de begroting, waar niemand van ons van wakkerligt”, klinkt het.

Wij vroegen aan twee leerlingen wat zij vonden van het debat en of hun kijk op politiek nu is veranderd.

Cynthia Decuypere zit in het vijde middelbaar en studeert Humane Wetenschappen aan het Viso in Roeselare.

Cynthia Decuypere (Foto TV)

Wat vond je van het debat?

“Ik vond het een heel interressant debat, maar het duurde soms wel wat lang. Ook lieten de politici elkaar niet uitspreken, wat ik opvallend vond. Zeker omdat wij op school steeds leren om elkaar te laten uitspreken. Het leek minder professioneel dan ik op voorhand had verwacht. En op inhoudelijk vlak miste ik verschillende meningen. De partijen gingen heel erg naar elkaar toe en hadden vaak dezelfde standpunten.”

Is uw mening ten opzichte van bepaalde politieke partijen nu veranderd?

“Ik ben niet echt bezig met politiek, maar na dit debat is mijn mening toch wel lichtjes veranderd. Een iemand – die heel professioneel overkwam – stak er voor mij vandaag wel bovenuit en dat kan dus ook wel mijn stemgedrag bepalen.”

Emiel Vandewinckele zit in het vijde middelbaar en studeert Wetenschappen Wiskunde in het Barnum in Roeselare.

Emiel Vandewinckele (Foto TV)

Wat vond je van het debat?

“Het was interessant, maar soms ook moelijk te verstaan omdat iedereen door elkaar riep. Er was ook redelijk wat herhaling, maar al bij al heb ik veel bijgeleerd over de verschillende standpunten van de partijen.”

Is uw mening ten opzichte van bepaalde politieke partijen nu veranderd?

“Na dit debat twijfel ik meer. Door sommige partijen ben ik wel verrast, door andere dan weer helemaal niet. Dus op dat vlak was het voor mij een heel nuttige voormiddag.”

The post Lijsttrekkersdebat in Middelbare School Barnum Roeselare: wat vonden de leerlingen ervan? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Zware aardbeving treft zuidkust van Peru

Een aardbeving met een kracht van 7 heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het departement Arequipa getroffen, aan de zuidkust van Peru. Dat hebben het geofysische instituut van het land en de Amerikaanse geologische dienst gemeld.

Lees meer »