Laatste kans voor tentoonstelling100 jaar Ferry-Boats Zeebrugge

Wie een brok levende havengeschiedenis wil proeven, kan nog tot en met zondag 21 april terecht op de expo ‘100 jaar Ferry-Boats’ in de Sint-Donaaskerk. “Dit Engels-Belgisch bedrijf was vanaf 1924 in ons land de pionier in alle mogelijke scheepvaarttrafieken, van treinferry’s tot roro, auto’s en containers”, zegt Chris Vantorre. Hij toont meer dan duizend foto’s, documenten, voorwerpen en maquettes.

Onder de noemer 100 jaar Société Belgo-Anglaise des Ferry-Boats exposeert Chris Vantorre (63) het verhaal van een bedrijf dat Zeebrugge vanaf 1924 als internationale doorvoerhaven op de kaart zette. “Het Engelse plan voor een directe aanvoerlijn van continentale goederen dateerde al van vóór Wereldoorlog I. Na de vrede in 1918 kwamen ze overeen voor een commerciële verbinding tussen Harwich en Zeebrugge. Dat gebeurde met drie treinferry’s die tijdens de oorlog wagons naar het front hadden gebracht. Vanuit België, Engeland, Italië, Duitsland en Zwitserland werd geïnvesteerd om hiermee de import en export te bevorderen.”

Film uit 1924

Op 24 april 1924 huldigde prins George in Harwich de eerste treinferry in. Daags nadien bij aankomst gebeurde hetzelfde in België door prins Leopold. Daarvan zijn op de expo originele foto’s en zelfs bewegende beelden te zien. Wagens met Italiaans fruit bereikten nu in vijf dagen de Londense markt. “Ook de Belgische economie vaarde er wel bij. La Brugeoise mocht alle treinstellen aanpassen om zowel op de Europese als Engelse spoorbreedte te kunnen rijden, wat het bedrijf wereldfaam opleverde. Door toedoen van Ferry-Boats werd het Belgische spoornet uitgebreid en was de voorloper van de NMBS geboren. Een opmerkelijke trafiek was Argentijns rundvee dat wegens quarantainevoorschriften niet in Engeland ingevoerd mocht worden. In Zeebrugge werd een slachthuis gebouwd omdat vlees wél naar Engeland mocht. Voor de koelwagons kwam er in Heist een ijsfabriek.”

Niet naar Antwerpen

“In 1954 verhuisde Ferry-Boats van achter de Visartsluis naar de voorhaven, waardoor Engeland anderhalf uur dichter kwam te liggen. Dat jaar werd ook de eerste rorolijn voor Duitse auto’s naar Harwich opgestart. Nog een primeur: de container. Het toenmalige grootste Amerikaanse containerschip kwam zelfs naar Zeebrugge omdat het de Schelde naar Antwerpen niet kon opvaren. In 1968 huldigde prins Albert de eerste containerterminal van Ferry-Boats in. Daar passeerden bijvoorbeeld veel onderdelen tussen Ford Genk en Engeland. In 1972 opende Ferry-Boats de nieuwe containerterminal OCZ voor doorvoer van Amerikaanse containers en met opnieuw Belgische primeurs: fruit uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland en wol uit Australië.”

Einde firma

“Ferry-Boats was een echte pionier die de basis voor latere haventrafieken legde. Maar door niet altijd de juiste reacties op veranderingen in de markt, ging het bedrijf verloren. In 1987 stopten de treinferry’s naar Harwich en na fusies verdween in 1999 de naam Ferry-Boats. Toch kennen nog velen de impact van dit bedrijf en ik toon foto’s van het personeel. Naar de expo kwamen al meer dan 2.200 bezoekers uit binnen- en buitenland.”

Kavijaks

Chris Vantorre is in Zeebrugge geboren en getogen. Hij is een telg uit de bekende familie met als bijnaam de Kavijaks, over wie VTM een tv-reeks maakte op basis van het levensboek van Chris’ vader Jozef Vantorre. “Doorheen de jaren verzamelde ik documenten, voorwerpen, krantenartikelen en meer dan honderdduizend foto’s van Zeebrugge. De expo is gratis, ik steek er zelfs geld aan toe. Maar een hobby mag iets kosten en ik ga niet op café.”

“Van de Zeebrugse modelspoorclub en spoorfanaat Kevin Hogett kreeg ik hulp voor het bouwen van de maquettes en vanuit binnen- en buitenland werden unieke stukken ter beschikking gesteld. Opmerkelijk is een schaalmodel van de eerste treinferry, gemaakt in opdracht van de Britse spoorwegen ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Ferry-Boats in 1929. Twee weken geleden keek hier een Britse geschiedenisfanaat verrast op: deze scheepsmaquette wordt in Engeland al 70 jaar gezocht.” (RJ)

De tentoonstelling is gratis te zien in de Sint-Donaaskerk in Zeebrugge, van 9 tot 17 uur behalve tijdens misvieringen.

The post Laatste kans voor tentoonstelling100 jaar Ferry-Boats Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd”

Zo’n 143 dagen lang zette Dimitri Carpentier een straat van Hooglede in de kijker. Nu bundelt Carpentier die 143 straatgedichten in het boek ‘Ik ben in alle straten’.
The post Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »

SpaceX krijgt opdracht speciaal tuig te ontwikkelen dat ISS na pensioen veilig moet helpen vergaan

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX moet ervoor zorgen dat het internationaal ruimtestation ISS over een paar jaar veilig ten onder gaat, zo is donderdag bekendgemaakt. Als het zover is, moet het complex verbranden in de dampkring. Het bedrijf van miljardair Elon Musk heeft nu officieel de opdracht gekregen om daar een vaartuig voor te ontwikkelen en te bouwen.

Lees meer »