Eredeken Gabriël Buyse overleden: “Een zeer belezen man die de gave van het woord had”

Eredeken Gabriël Buyse is dinsdag 16 april overleden in het Sint-Andriesziekenhuis. Gabriël – Gaby in de omgang – was maar liefst 21 jaar actief als pastoor-deken op de Sint-Pietersparochie in Tielt, na een eerdere carrière in het onderwijs. Hij werd 90 jaar.

Gabriël Buyse, die geboren werd in Meulebeke op 28 januari 1934, werd in 1959 tot priester gewijd in de kerk van Meulebeke. Hij was tijdens zijn lange carrière onder meer schooldirecteur in Poperinge en Brugge, al keerde hij in 1988 terug naar zijn geboortestreek en werd hij tot deken gewijd. Hij begon zijn loopbaan in 1961 als leerkracht in het college van Poperinge, waar hij later ook directeur werd. Op uitnodiging van de toenmalige bisschop van Brugge werd hij in 1973 de directeur van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge.

“Onderwijs vond hij enorm belangrijk”, weet zijn schoonzus Katrien Coene. Zij woont in Ruiselede en ging na het pensioen van Gabriël nagenoeg wekelijks bij hem op bezoek. “Hij stond erg op stiptheid en efficiëntie tijdens vergaderingen en was nooit bang om zijn mening te geven, ook als die minder populair of minder gangbaar was. Zo was hij onder meer voorstander van een schaalvergroting in het onderwijs, toen daar nog absoluut geen sprake van was. Anderzijds herinneren we hem ook als een zeer belezen man die de gave van het woord had. Hij kon mensen raken met zijn teksten.”

Restauratie Sint-Pieterskerk

Na vijftien jaar aan het hoofd van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge keerde Gabriël Buyse terug naar zijn geboortestreek. Een bewuste keuze. Gaby zetelde ook in het bestuur van het katholiek onderwijs in Brussel en kreeg daar ook een baan aangeboden. Maar hij koos voor de Sint-Pietersparochie in Tielt, waar hij in 1988 tot deken gewijd werd. Tussen 1999 en 2005 leidde hij mee de restauratie van de Sint-Pieterskerk in goede banen. “Als het onderwijs zijn eerste kindje was, dan was de Sint-Pieterskerk als het ware zijn tweede kindje”, gaat Katrien verder. “Het is geen toeval dat hij na zijn pensioen in 2009 (hij werd toen opgevolgd door deken Filiep Callens, red.) in Tielt bleef wonen. Niet alleen was hij zo dichter bij zijn familie in Meulebeke en Ruiselede, hij had in Tielt door de jaren heen ook veel vrienden gemaakt. Hij vertelde ons vaak hoe tevreden hij was met zijn appartementje op de Markt. Door het raam kon hij zelfs de toren van zijn geliefde Sint-Pieterskerk zien.”

De uitvaart van E. H. Buyse zal plaatsvinden in de decanale Sint-Pieterskerk op 24 april om 10.30 uur, gevolgd door de teraardebestelling op het kerkhof van Tielt. Online condoleren kan via www.bockelandt.be.

The post Eredeken Gabriël Buyse overleden: “Een zeer belezen man die de gave van het woord had” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

John Crombez sluit campagne af door op te treden in de Twilight

Zaterdagavond heeft lijsttrekker John Crombez (Vooruit +) de verkiezingscampagne afgesloten met een muzikale noot. In de Twilight in de Langestraat gaf hij een stevig rockoptreden met enkele muzikanten waarmee hij 30 jaar geleden ook al speelde. Heel wat kandidaten waren aanwezig en zagen hoe de kandidaat-burgemeester de basgitaar beroerde.
The post John Crombez sluit campagne af door op te

Lees meer »

“Wat bezielde u?”: automobiliste (18) voegt met Golf R aan 180 km/u in op pechstrook en over witte lijn op E17 in Waregem

“Wat bezielde er u?” Die vraag kreeg een 19-jarige automobiliste uit Deinze donderdag op de Kortrijkse politierechtbank zowel van de openbare aanklager als van de rechter. Ze stond er terecht omdat ze bij het invoegen op de E17 in Waregem als een echte kamikaze te werk ging. Haar advocaat had een verrassend betoog klaar.
The post “Wat bezielde u?”:

Lees meer »

‘Koekiemonster’ geflitst op Duitse snelweg

Zelfs al is de zin in koeken nog zo groot, toch moet je je aan de snelheid houden. Dat heeft het ‘Koekiemonster’ ondervonden. Of toch de persoon die het masker droeg van het personage uit ‘Sesamstraat’, die geflitst werd in Duitsland.

Lees meer »

De must-reads van het weekend

01:01 Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen reizen we van Borgerhout, waar extreemlinks mee bestuurt, naar Turnhout, de centrumstad waarop het Vlaams Belang zijn zinnen heeft gezet.

Lees meer »

Wallonië past voor grote besparingen

14:57 Met een verbetering van hun tekorten met 268 miljoen euro zetten de Waalse en Franse Gemeenschapsregering een eerste stapje naar een begroting in evenwicht. Maar vooral die laatste heeft nog veel werk…

Lees meer »

CD&V Heuvelland kan meerderheid niet breken maar is toch heel tevreden

Even zag het ernaar uit dat CD&V de hegemonie van Gementebelangen zou doorbreken, maar dat is dan uiteindelijk toch niet gebeurd. Toch is lijsttrekker Nathan Duhayon heel tevreden : “We winnen drie zetels en worden daarbij bijna even groot al Gemeentebelangen. Dat gaan we vieren vanavond.”
The post CD&V Heuvelland kan meerderheid niet breken maar is toch heel tevreden

Lees meer »