Eerste ooievaarsjong van 2024 geboren in Zwin Natuur Park

Op dinsdag 16 april is het eerste ooievaarsjong van 2024 geboren in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Dat is zo’n twee weken vroeger dan voorgaande jaren. Jonge ooievaars zijn zo’n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram.

De geboorte vond plaats op een van de nesten aan de ooievaarstoren in het park. Aan de hand van de camera aan de ooievaarstoren, is het nest goed via livestream te bekijken op de website of het YouTube-kanaal van het Zwin Natuur Park. De komende dagen zullen nog meer jongen geboren worden en dat viert het park op 18, 19 en 20 mei met een heus geboortefeest.

Uitzonderlijk vroeg

De voorbije jaren werden de jongen meestal pas eind april of begin mei geboren. Het is dus opmerkelijk dat het eerste kuiken nu al het daglicht ziet. Een reden hiervoor is voorlopig nog niet duidelijk. De start van de eileg heeft bij vogels vaak te maken met de temperatuur. Vermoedelijk is de zachte winter, zonder nog een vorstperiode op het einde, een trigger geweest voor de vroege eileg en geboorte.

Kwetsbare jongen

De kwetsbare jonge ooievaars worden in het begin vrijwel voortdurend afgeschermd door de ouders en zijn momenteel dus maar af en toe waar te nemen. Na een week laten ze zich steeds meer zien, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de weerselementen beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste weken extra warm onder de vleugels.

Cruciale eerste weken

Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn. Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten.

Binnen een tweetal maanden zijn de jongen uitgegroeid tot volwaardige jonge ooievaars. De voorbije jaren vlogen in het Zwin Natuur Park 11 tot 22 jonge ooievaars per jaar uit. Vanaf begin augustus trekken ze naar het zuiden.

Eieren en jongen

De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Zowel het vrouwtje als het mannetje houdt het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.

Geboortefeest ooievaars

Het Zwin Natuur Park nodigt groot en klein uit op het geboortefeest van de ooievaartjes, dat zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei plaatsvindt. Op dat moment zijn de ooievaartjes reeds goed zichtbaar op de nesten. Alle extra activiteiten zullen dan ook in het teken staan van deze bijzondere vogels.

Alle info via www.zwin.be

The post Eerste ooievaarsjong van 2024 geboren in Zwin Natuur Park is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Uitrusten op Ibiza, de liefde vieren op een zonnig eiland of met de kindjes naar zee: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 1)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Camille Dhont, Julie Vermeire en Eric Goens verklappen hun ultieme vakantietips. “De eerste dagen kan ik niet meer dan een paar regels lezen voor ik in slaap val.”

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

DIKKE zet de Fox-tent op zijn kop op Couleur Café

Biggie van de Wijk noemde de Belgisch-Marokkaanse mijnwerkerszoon uit Lummen zichzelf, maar je kent hem tegenwoordig vooral als DIKKE, een adjectief dat hij zelf ooit op zijn postuur plakte. Nu doen wij het op de show die hij op Couleur Café heeft gegeven.

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Mark Rutte officieel benoemd tot nieuwe NAVO-baas

Uittredend Nederlands premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. De Nederlander volgt op 1 oktober Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap, laat de NAVO weten.

Lees meer »

Ratten, ziektes en stank: jaarverslagen schetsen verontrustend beeld van onze gevangenissen

Ratten, schurft en stank. De jaarverslagen van de toezichtscommissies geven een schokkend beeld van de omstandigheden in onze gevangenissen. De Standaard nam de jaarverslagen door die maandag gepubliceerd werden bij de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG). Bijna de helft van de 34 commissies waarschuwt voor de gevolgen van deze gebrekkige gezondheidszorg.

Lees meer »