Inclusief cohousingproject in voormalig klooster op Sint-Jozef in Brugge

Oranje vzw start nog dit jaar met de renovatie van het voormalige klooster van de zusters Maria van Pittem in de Ronsaardbekestraat. Stad Brugge verleende hiervoor onlangs de omgevingsvergunning. Bedoeling is er een inclusief cohousingproject te realiseren.

“Het gaat daarbij meer dan om wonen”, zegt Bert Putman, algemeen directeur Oranje vzw. “Het gaat ook om wonen als beleving, participatie, ontmoeting en verbinding onder de kerktoren. We willen een diversiteit van mensen laten samenwonen: mensen met een specifieke ondersteuningsvraag, maar die we als volwaardige mensen zullen benaderen, en zij die geen behoefte hebben aan ondersteuning.”

Twaalf wooneenheden

“Het klooster is nog in redelijk goede staat en wordt heringedeeld tot 12 wooneenheden, waarbij drie appartementen zullen worden aangepast voor rolstoelgebruikers. De uitbouw achteraan wordt gesloopt om de buitenruimte te maximaliseren en de garage aan de zijkant wordt vervangen door een fietsenstalling”, licht ingenieur-architect Jeroen Jonckheere toe.

Er is ook aan duurzaamheid en zelfvoorziening gedacht. Er worden warmtepompen geïnstalleerd, op het dak komen er zonnepanelen en het gebouw wordt maximaal geïsoleerd. Zorgzaam nabuurschap zal ondersteund worden door welzijnspartners. Studio’s en appartementen zullen worden verhuurd, waarbij er gestreefd wordt naar een maximale betaalbaarheid en toegankelijkheid.

“Dit najaar zal Oranje vzw een oproep doen naar kandidaat-bewoners voor het project, waarbij de nadruk zal liggen op het samenstellen van een diverse en inclusieve gemeenschap die de kernwaarden van het project weerspiegelt”, luidt het.

Bedoeling is de renovatie van het klooster in de tweede helft van 2025 te finaliseren. Het prijskaartje wordt op iets meer dan 2 miljoen euro geraamd.

Totaalproject

Het klooster maakt deel uit van een groter project dat ook de parochiezaal de Korf en achterliggende koer, en de 10 studio’s in de Dokwerkersstraat omvat. De gemeenschapsfunctie van de Korf wordt alvast behouden en er wordt ook bekeken hoe dit gecombineerd kan worden met andere zaken.

Oranje vzw ziet de site als een totaalproject waar wonen, ontmoeting, dienstverlening en sociaal ondernemerschap samenkomen. De renovatie van het klooster markeert de eerste fase van dit ambitieuze plan.

The post Inclusief cohousingproject in voormalig klooster op Sint-Jozef in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Op vrijdag 5 juli is er in Poperinge het avondcriterium, aan de vooravond van de kermis in de Hoppestad. Aan de start verschijnen enkele streekrenners, onder wie ook Kjill Ampoorter. De eerstejaarsbelofte en student zal voor het eerst deelnemen aan deze wedstrijd.
The post Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »