Eerste resultaten van meer intensieve samenwerking tussen Ruiselede en Wingene: meer taalbaden en taalkampen

Het Wingense succesvolle taalinitiatief Alfapret besliste voortaan samen te werken met de in Vlaanderen erkende jeugddienst Oscarcrew vzw. Dankzij de extra samenwerking met het busvervoer van de Ruiseleedse scholengemeenschap Driespan kunnen Ruiselede en Wingene voortaan méér taalbaden en méér sportkampen organiseren, om lagereschoolkinderen met taalachterstand op een speelse wijze Nederlands aan te leren.

De samenwerking met het Vlaamse Oscarcrew vzw laat toe dat ook kleuters uit de derde kleuterklas en leerlingen uit Ruiselede kunnen deelnemen aan het Wingense taalinitiatief Alfapret. Dit werd in 2021 opgericht door brugfiguren uit Wingene en biedt een unieke en speelse aanpak om de Nederlandse taalvaardigheid van anderstalige kinderen te verbeteren. Vanaf dit jaar zal Oscarcrew de taalkampen organiseren. Dit is onder meer mogelijk dankzij een subsidie van 25.000 euro van de Nationale Loterij. De samenwerking maakt maandelijkse taalbaden op woensdagnamiddag en meerdaagse taalkampen tijdens vakanties mogelijk.

Vroeg integreren

“Met het toenemend aantal anderstalige kinderen in onze scholen in Wingene en Ruiselede is het cruciaal om extra focus te leggen op de Nederlandse taal”, zegt Tom Braet, de Wingense schepen van Kind en Gezinsbeleid. “Vroege integratie levert namelijk de beste resultaten op.”

Om de taalkampen nog toegankelijker te maken, wordt er samengewerkt met het busvervoer van de Ruiseleedse scholengemeenschap Driespan. “Er waren al kinderen uit Ruiselede die deelnamen aan de taalkampen”, vertelt de Ruiseleedse schepen voor Sociale Zaken Linda Wyckstandt. “Om deze taalinitiatieven nog aantrekkelijker te maken en meer leerlingen aan te trekken, zullen we binnenkort ook in Ruiselede busvervoer aanbieden.”

Binnen Alfapret worden ook buitenschoolse activiteiten aangemoedigd en het zelfbeeld en zelfvertrouwen van de kinderen versterkt. In ieder geval een schoolvoorbeeld hoe een meer intense samenwerking tussen Wingene en Ruiselede leidt tot meer en betere initiatieven.

The post Eerste resultaten van meer intensieve samenwerking tussen Ruiselede en Wingene: meer taalbaden en taalkampen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het loopt nog niet vlot voor Nike

17:35 De verwachtingen voor de jaarcijfers van de Amerikaanse sportartikelenreus Nike zijn niet hooggespannen, met een aandeel dat 12 procent onder het niveau van begin dit jaar staat en een verwachte omzet…

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »