Brugse kunstenares Griet Baeyens op Biënnale van Venetië: “Mijn wandtapijt is een oproep tot wereldvrede”

Van zaterdag 20 april tot maandag 25 november prijkt het wandtapijt ‘Moving Water’ van Griet Baeyens in Palazzo Mora op de Biënnale van Venetië. Een eer voor deze activistische Brugse kunstenares, die in haar duurzame kunst boodschappen als klimaatopwarming en wereldvrede steekt.

Hoewel zij indertijd geen kunsthumaniora mocht volgen, haar ouders stuurden haar naar hotelschool Spermalie, zit het artistieke in de genen van Griet Baeyens (66): “Mijn moeder Maria volgde lessen aan de Brugse academie en mijn vader Ludovicus genoot een opleiding tot patissier in Zwitserland. Hij had een patisserie in de Wollestraat en vervaardigde eveneens artistieke creaties in chocolade en marsepein. Toen hij in 1976 vroegtijdig stierf door ziekte, vond ik een boekje vol tekeningen.”

Overlijden

Twee jaar later overleed Griet Baeyens broer Luc na een ongeluk tussen de Stinker en Blinker. “Die twee overlijdens hebben mijn visie op het leven grondig veranderd. Ik wou zelf voortaan genieten. Na zes jaar humaniora in Spermalie, schreef ik mij in voor een kunstopleiding aan Sint-Lucas in Gent”, aldus de kunstenares, die na het behalen van haar diploma, in 1989, kinderatelier Octopus oprichtte en twintig jaar runde. Sedert 2009 is zij voltijds kunstenares.

Wat betekent kunst voor jou?

“Ik ben een kind van de jaren 60, toen al knipte ik krantenartikels uit over vrede, racisme en mensenrechten. Ik was dertien jaar oud en verzamelde kinderen rondom mij om over deze maatschappelijke thema’s te praten. Ik geloof niet in kunst om de kunst, ik ben een activiste. Kunst is voor mij een middel om een boodschap uit te dragen.”

Het is vaak makkelijker om via kunst de wereldproblemen te verwoorden dan om erover te praten

“Vorig weekend heb ik de dansvoorstelling Ombra van choreograaf Alain Platel gezien. Schitterend! Wat hij doet in zijn dansvoorstellingen, probeer ik met mijn creaties te doen. Ik voel mij als kunstenaar bevoorrecht, want wij kunnen via diverse kunstdisciplines maatschappelijke thema’s aankaarten.”

“Zaken benoemen met schilderijen, tekeningen, dansvoorstellingen, muziek of wandtapijten. Het is vaak makkelijker om via kunst de wereldproblemen te verwoorden dan om erover te praten. Ik zie het als mijn missie: het publiek aanzetten tot nadenken, zodat de toeschouwers kritische vragen stellen. Net zoals met graffiti een boodschap op straat verspreiden.”

Wat is de boodschap van je drie meter grote wandtapijt ‘Moving Water’, dat vanaf dit weekend op de Biënnale van Venetië te zien is?

“Moving Water geeft een actuele kijk op wat er zich afspeelt in de wereld. De mens creëert chaos op aarde, hij zorgt voor klimaatopwarming, vervuilt oceanen. Het is een veelkleurig kunstwerk. Die kleuren verwijzen naar die chaos, maar ook naar de strijd voor Moeder Aarde, voor gelijke rechten. En naar de lauwe respons van onze politieke leiders. Maar het belangrijkste is het vredesteken dat ik in dat wandtapijt verwerkt heb. Het is een oproep naar vrede, naar verbinding tussen mensen.”

“Het tragische is dat Moving Water af was in januari 2022, een maand later viel Rusland Oekraïne binnen, een verscheurend moment. Ik heb voor het wandtapijt samengewerkt met de Gentse textielkunstenares Els De Muynck. Els heeft een zeer kleurrijke verzameling wol, restjes van bobijnen die ze ophaalt en verwerkt en daarmee tuft ze allerhande wandtapijten. Haar kunst en mijn wandtapijten zijn een vorm van circulaire kunst, we hergebruiken wol die anders weggegooid wordt.”

Net als David Hockney heb ik de tekening voor mijn wandtapijt op een iPad ontworpen

“Daarom ben ik blij dat het Gentse textielbedrijf Calcutta Interiors mij gevraagd heeft of de firma voor zijn project Jackie and the Fish mijn tekening mocht gebruiken. Dit bedrijf gaat er prat op dat het tapijten uit polyesterdraden verwerkt, waarvan de draden nadien hergebruikt kunnen worden. Zo bevorder je de circulaire economie.”

‘Moving Water’ is gestart als educatief project voor kinderen?

“Moving Water on tour loopt nu al twee jaar in Vlaanderen en Wallonië. Alle thema’s uit het wandtapijt zijn uitgewerkt in twee grote kubussen met 96 kunstwerkjes. Het wordt voorgesteld in scholen en culturele centra. Kinderen komen ernaartoe met hun leerkrachten of ouders en starten zo een dialoog over al die wereldproblemen. Dat is opnieuw mijn activistische kantje: leerlingen moeten niet alleen kijken naar mijn kunstwerk, maar er ook iets mee doen.”

Hoe is ‘Moving Water’ geselecteerd voor de Biënnale?

“Dirk De Wit, van Kunstenpunt Brussel, gaf mij de tip om contact op te nemen met het European Cultural Center, een van de partners van de Biënnale. Ik mocht het werk aan het ECC voorstellen. Maar je hebt natuurlijk wat steun nodig. Die vond ik bij de Zebrastraat en de Stichting Liedts-Meesen uit Gent, die mij sponsort. Die foundation promoot kunst die aan technologie gelinkt is en was gecharmeerd dat ik dezelfde methodiek als David Hockney gebruikt had. Net als deze beroemde Britse kunstenaar heb ik de tekening voor mijn wandtapijt op een iPad ontworpen…”

Wie is Griet Baeyens?

Geboren op 12 december 1957 in Brugge. Getrouwd met Rudy Van der Cruyssen, docent aan het Brusselse Conservatorium. Heeft drie kinderen: Bram, Kim en Loes.

Studies/loopbaan

Humaniora aan hotelschool Spermalie, hoger kunstonderwijs aan Sint-Lucas Gent. Runde van 1989 tot 2009 kinderatelier Octopus. Maakte kunstkoffers voor de Provincie, ontwierp een ‘azulejo’ voor het WK voetbal in Brazilië en exposeerde met ‘Woodboys’ tijdens Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad in 2018.

Vrije tijd

Natuurbeleving en tijd doorbrengen met de negen kleinkinderen.

The post Brugse kunstenares Griet Baeyens op Biënnale van Venetië: “Mijn wandtapijt is een oproep tot wereldvrede” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tedesco ook na EK nog bondscoach

Een deel van de publieke opinie mag zich woensdag in Stuttgart tegen bondscoach Domenico Tedesco hebben gekeerd, zonder ongelukken is de Italiaanse Duitser ook na het EK nog op post.

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Degradatie Eendracht Aalst doet ook 3 andere clubs naar lagere reeks zakken: “Onbegrijpelijk hiervoor afgestraft te worden”

Het is nu definitief: Eendracht Aalst degradeert naar 1e provinciale. De club werd kampioen in 2e nationale en zou dus naar 1e promoveren, maar kreeg geen licentie voor de nationale reeksen door allerlei problemen binnen de club. De club ging niet in beroep, dus dat betekent dat Aalst nu naar 1e provinciale gaat. Maar dat brengt natuurlijk een domino-effect met

Lees meer »

Minister Vandenbroucke verlengt beperkingen voor Ozempic

Artsen en apothekers moeten minstens tot februari volgend jaar het geneesmiddel Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 of een te hoog BMI. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist, nu is gebleken dat de beperkte beschikbaarheid van het medicijn nog zeker tot dan zal aanhouden.

Lees meer »

Heemkring Aan De Schreve lanceert kunstenaarsproject en boek over de familie Boudry

Dit jaar loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een geïllustreerd kunstboek uit. De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat in

Lees meer »

Politie vindt stilstaande wagen met draaiende moter en dronken bestuurder slapend achter het stuur op Expressweg in Waregem

Met draaiende motor, lichten in werking maar wel in slaap achter het stuur. In die toestand kon een 50-jarige automobilist langs de Expressweg in Waregem aangetroffen worden. Hij bleek teveel gedronken te hebben.
The post Politie vindt stilstaande wagen met draaiende moter en dronken bestuurder slapend achter het stuur op Expressweg in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond eten”

Nieuwe Markt, nieuwe handelszaken. In het pand van wat IJsdelicatessen Cloet is geweest op de hoek met de Zuidstraat, is de gezonde takeaway-zaak The Green Bowl van start gegaan. Je kunt er een kom verse, gezonde voeding afhalen samen met frisse smoothies.
The post The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »