Meer dan 40 Oostendse werkzoekenden proeven van horecajob: “Zo weten ze meteen of het iets voor hen is”

Opleidingsorganisatie Horeca Forma wil samen met VDAB en het Economisch Huis Oostende het personeelstekort in de horeca aanpakken. Daarom nodigden ze werkzoekenden en niet-beroepsactieven uit voor een horecadag in Hotel Andromeda te Oostende. Meer dan 40 geïnteresseerden ontdekten via workshops welk horecaberoep bij hen past. Na vandaag kunnen ze instappen in één van de vier geplande opleidingen: afwasser, bartender, keukenmedewerker of medewerker kamerdienst.

De horecasector is steeds op zoek naar gemotiveerde medewerkers. Anno 2024 zijn dan ook bijna alle beroepen in de horecasector een knelpuntberoep. Cijfers van VDAB bevestigen deze nood aan medewerkers. “Met meer dan 200 openstaande vacatures eind maart, blijft de vraag naar arbeidskrachten vanuit de horecasector erg hoog in regio Oostende”, verklaart Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen. “Om de vele vacatures in te vullen, kijken we niet alleen naar werkzoekenden die al bij VDAB zijn ingeschreven, maar naar elke burger met goesting om te werken in de horeca. Voor wie nog niet over de juiste competenties beschikt, voorzien we de nodige opleiding.”

Vier beroepen

Werken in de horeca heeft veel voordelen. Er wordt gewerkt met fantastische producten en het zijn jobs waarbij je meteen resultaat ziet, in een fijne sfeer en met veel doorgroeimogelijkheden. Maandag konden de deelnemers via verschillende workshops ontdekken of de horeca iets voor hen is. Al doende maakten ze kennis met vier horecaberoepen: afwasser, bartender, keukenmedewerker en medewerker kamerdienst. Met 42 geïnteresseerden waren de workshops volzet. Dit dankzij de goede samenwerking met de organisaties die dichtbij de doelgroepen staan zoals Ligo (Centra voor Basiseducatie), het Agentschap Integratie en Inburgering en jongerenorganisaties.

“Vandaag tonen we aan dat er nog steeds veel interesse is om in onze mooie sector te werken”

Het was de eerste keer dat VDAB, Horeca Forma en de lokale besturen deze formule uitprobeerden in Oostende. “Voor herhaling vatbaar”, geeft schepen Charlotte Verkeyn aan: “Via de workshops konden werkzoekenden al eens nagaan of een job in de horeca iets voor hen is. Zo willen we de werkzoekenden achteraf matchen aan vacatures in één van deze jobs in de Oostendse horecasector of hen toeleiden naar een opleiding.”

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma, besluit: “Vandaag tonen we aan dat er nog steeds veel interesse is om in onze mooie sector te werken. Ondanks een krappe arbeidsmarkt zijn er nog heel wat talenten die we allemaal graag verwelkomen en kansen geven. Daarom gaan we zelf naar hen toe en proberen we zoveel mogelijk drempels weg te nemen.”

The post Meer dan 40 Oostendse werkzoekenden proeven van horecajob: “Zo weten ze meteen of het iets voor hen is” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist

Van 6 juli tot 1 september kun je in Knokke-Heist opnieuw terecht voor het Cartoonfestival. Thema van deze 63ste editie is ‘Choose life’, over de essentiële vraag hoe we ons leven vormgeven. Nieuwe hoofdlocatie van het gratis evenement is zaal Ravelingen, vlakbij het station van Heist.
The post 63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »