“Ik sleepte jaren met zakken van 50 kilo”: populaire uitbaatster van ‘t Molenhof Jeannine De Fauw (80) in de bloemetjes gezet

Familie en kleinkinderen hebben Jeannine De Fauw, de 80-jarige voormalige uitbaatster van restaurant ’t Molenhof, uitgebreid in de bloemetjes gezet. Jeannine leerde wat hard werken was op de boerderij van haar ouders Gerard en Maria. Amper 9 jaar jong reed ze er al met de tractor. “Het is met hard werken dat je d’r komt”, is altijd haar levensfilosofie geweest. En of ze al die jaren hard gewerkt heeft. “Je moet actief blijven,” zegt de kranige jarige. “Anders ga je kapot.”

Jeannine De Fauw werd geboren in 1944, tijdens de naweeën van de Tweede Wereldoorlog. Ze groeide op in een boerderij als het derde meisje in een gezin met zes kinderen en werken was de boodschap. “Ik ben ooit m’n rok kwijtgespeeld in een strooimachine”, lacht ze. “Sindsdien droeg ik geen rokken meer op het werk. Toen ik 20 was huwde ik met Etienne Schouppe en deden we in kolen en veevoeders”, vertelt Jeannine. “Ik heb al die jaren wel honderdduizenden kilo’s kolen geschopt en versleurd. Zakken kolen of veevoeders van 50 kg op de rug gedragen. Ik heb altijd veel macht gehad en kreeg spieren zonder naar de fitness te gaan. Uiteindelijk hebben we een nieuw bedrijf gebouwd op Industrie Noord in Tielt. Dat was toen nog één grote vlakte. Ik reed er met de zwaarste vrachtwagens.”

“Ik kreeg spieren zonder naar de fitness te gaan”

In 1983 zet Jeannine haar eerste stappen in de horeca. Ze bouwt een chalet met bar, maar dat blijkt gauw te klein en dus komt er een volwaardig restaurant Molenhof aan de Galgenveldstraat. “Bij de openingsreceptie ontvingen we meer dan duizend man”, weet ze nog. “Logisch he, het was allemaal gratis. We hanteerden een eenvoudige menukaart met gerechten zoals spaghetti en biefstuk-friet”, legt Jeannine uit. “Maar ook aperitiefjes, pannenkoeken, wafels, ijscoupes…”

In geen tijd wordt Molenhof en zeker Jeannine De Fauw een begrip in Tielt, hoewel ze nergens voor gestudeerd had. “Ach, zo moeilijk is dat niet. Je moet vriendelijk zijn tegen de mensen en met iedereen kunnen klappen”, relativeert Jeannine. Uit haar vele verhalen klinkt werken een stuk makkelijker dan het in feite is.

Jeannine met haar ouders en broer op de boerderij. Amper 9 jaar jong reed ze er al met de tractor. © gf

Wanneer ze 50 jaar is, stopt Jeannine met het restaurant en breekt er een tijdje later een zorgelijke periode aan. Haar man sterft jonger dan verwacht en haar zoon Francky – ze heeft ook nog een dochter Chantal – verongelukt met zijn vrachtwagen. “Dat zijn zware slagen om te verwerken”, geeft ze toe. Maar van stilzitten wil ze niet weten. “Ook in de donkerste tijden weet je altijd de juiste, positieve noot te vinden”, schrijven haar kleinkinderen voor haar 80ste verjaardag. “Iedereen kent oma en oma kent iedereen. Jouw leven is een verhaal van liefde, doorzettingsvermogen en energie.”

“Je moet actief blijven. Anders ga je kapot”

Dat ze nog altijd kordaat uit de hoek durft te komen, bewees ze onlangs tijdens het boerenprotest aan de Texaco in Tielt. Het hele kruispunt was geblokkeerd en er stond een megalange file. Jeannine – bij haar kleinkinderen vooral gekend als Oma Tielt – trok haar stoute schoenen aan, liep naar de boeren en vertelde hen dat het welletjes was geweest en dat ze beter naar huis konden terugkeren. En voorwaar: ze deden dat gewoon! De boeren vertrokken en de weg was weer vrij.

Jeannine De Fauw heeft altijd vaart in haar leven gezocht, ook in de drafsport. Dit is een beeld uit 1964. © gf

Jeannine liet zich ook sportief niet kennen. Zo leerde ze in de jaren zestig in een mum van tijd hoe je in de drafsport met een sulky hoorde om te gaan en liet ze zich in ettelijke wedstrijden behoorlijk opmerken. Ze keek ook wel eens graag naar een wedstrijd met Club Brugge. Wanneer een wielrenner een wedstrijd won, wist ze gelijk dat hij de favoriet was. “Ik zag het aan zijn ogen”, zei ze dan. “Die stonden scherp.”

Dankzij haar latere partner Roger werd ze ook een verwoede duivenmelker, die ettelijke prijzen in de wacht sleepte. Altijd bezig, altijd actief. “Anders was ik al lang dood geweest”, meent ze stellig.

Nooit gerookt

Het geheim van haar lang leven, kennen we al: hard werken. “Maar ik heb ook nooit gerookt of gedronken”, weet Jeannine. “Of hooguit eens van een glaasje genipt”, voegt ze er snel aan toe. Vandaag woont ze nog steeds in Tielt met haar hondjes Snoopy en Bolleke. Ze kuist haar huis nog steeds zelf en gaat regelmatig kaarten met de vriendinnen. Maar wie denkt dat dit een onschuldig tijdverdrijf is, vergist zich. Als de vriendinnen even niet opletten, speelt ze iedereen onder tafel. Je bent dus gewaarschuwd!

The post “Ik sleepte jaren met zakken van 50 kilo”: populaire uitbaatster van ‘t Molenhof Jeannine De Fauw (80) in de bloemetjes gezet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (0-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – Club leidt met 0-1.

Lees meer »

Europa wil spotgoedkope Chinese webwinkels als Shein, AliExpress en Temu zwaarder belasten

De Europese Commissie wil de douanevrijstelling voor e-commercepakketjes van minder dan 150 euro schrappen. Dit plan richt zich vooral op Chinese webwinkels zoals Shein, Temu en AliExpress, die met hun spotgoedkope en gesubsidieerde producten concurreren met Europese bedrijven. Op dit moment zijn de pakjes van minder dan 150 euro uit landen buiten de Europese Unie vrijgesteld van douanebelastingen. De Commissie

Lees meer »

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

“Supertalent, maar is hij in laatste week ook nog bij de besten?”: Remco Evenepoel in het hooggebergte, ingeschat door concurrenten

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Vandaag deel 3: wat zegt de concurrentie? “Hij heeft zijn plaats bij de beste klimmers van de wereld,

Lees meer »