Drugskoerier dreigt been te verliezen in gevangenis door gebrekkige zorg: nu ook in elkaar geslagen in zijn cel

Een 29-jarige drugskoerier uit Amiens werd veroordeeld tot een jaar cel en 8.000 euro boete nadat hij betrapt werd met drie kilogram heroïne in zijn wagen. De man was bij zijn arrestatie echter nog herstellende van een zwaar ongeval en dreigt door de gebrekkige zorg in de gevangenis een been te verliezen. Op de koop toe werd hij onlangs in elkaar geslagen in zijn cel.

Adil A. werd op 7 september vorig jaar betrapt bij het Shell-tankstation in Marke. Met behulp van een drugshond vond de politie 3,2 kilogram heroïne onder de passagiersstoel van zijn Renault. A. werd gearresteerd en intussen veroordeeld tot een boete en een celstraf, zijn auto werd verbeurdverklaard.

Situatie eerst goed…

Zijn zwaarste straf was echter de gebrekkige medische zorg in de gevangenis. Adil A. had drie maanden voor zijn arrestatie een zwaar motorongeval, waarbij hij gewond raakte aan zijn heup. “In september verliep zijn revalidatie nog goed, hij kon zelfs met de fiets rijden”, zegt zijn advocaat Julie Vandenbogaerde.

… maar verslechterde

“In de cel ging hij medisch echter snel achteruit. Mijn cliënt moest elke dag een inspuiting krijgen tegen necrose, het afsterven van botweefsel, maar die kreeg hij niet meer. Een groot stuk van zijn heupbot is intussen afgestorven en een metalen plaat is losgekomen. Zijn been hangt nu gewoon los. Hij moet een nieuwe heupprothese krijgen, maar de dokters weten nog niet hoe ze dit gaan doen.”

In zijn verzwakte toestand werd Adil A. in het paasweekend bovendien in elkaar geslagen door een celgenoot. “Het was toen nog ramadan en mijn cliënt had problemen met zijn celgenoten omdat hij overdag water dronk om zijn medicatie te nemen.”

Staat in gebreke

“Ik heb de gevangenis schriftelijk gevraagd om hem over te plaatsen, liefst zelfs naar de medische vleugel, maar kreeg geen gehoor. Mijn cliënt kreeg uiteindelijk slagen op zijn gezicht en op zijn gewonde heup. Cipiers konden net op tijd tussenkomen toen een celgenoot een glas greep om hem daarmee te bewerken.”

“Het parket liet intussen weten geen beroep te zullen aantekenen tegen het vonnis, mijn cliënt komt vandaag dus gelukkig vrij. We overwegen om de Belgische staat in gebreke te stellen voor de bijkomende schade die mijn cliënt leed door zijn verblijf in de gevangenis.”

The post Drugskoerier dreigt been te verliezen in gevangenis door gebrekkige zorg: nu ook in elkaar geslagen in zijn cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »