BUSO Ravelijn in Brugge zal kamperende ouders moeten ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem”

Zes Brugse families hebben het voorbije weekend gekampeerd aan de ingang van de school voor buitengewoon secundair onderwijs Ravelijn in de Barrièrestraat in Sint-Michiels, in de hoop dat ze er volgend schooljaar hun zorgbehoevende tiener kunnen inschrijven. Er zijn slechts drie plaatsen vacant in de klasjes van de afdeling voor kinderen met een zeer zware beperking. Pas maandagavond neemt de directie een beslissing.

Isabel Vercauteren, directeur van BUSO Ravelijn, schrok zich maandagmorgen een hoedje toen ze vernam dat zes families voor de schoolpoort kampeerden: “Zaterdagmorgen had zich één grootvader aangemeld in de Barrièrestraat. Het nieuws verspreidde zich snel, waardoor er zondag zes families bivakkeerden. In feite onnodig, want er doen zich slechts capaciteitsproblemen voor in één afdeling. Er hadden zich ook gezinnen aangemeld die hun kind voor een andere opleidingsvorm wilden inschrijven.”

Kwetsbare gezinnen

In tegenstelling tot andere scholen, die de inschrijvingen online organiseren, had Isabel Vercauteren geopteerd voor de traditionele methode: “Vorig jaar hadden we gemerkt dat nogal wat ouders, zeker kwetsbare gezinnen, het moeilijk hadden om hun kind online in te schrijven. Bovendien zijn wij een warme school, ik zie liever de ouders en hun kinderen, vooraleer wij hen inschrijven. Er gaat niets boven fysiek contact, online is veel onpersoonlijker.”

BUSO Ravelijn botst momenteel met 132 leerlingen, die door een team van 55 leraars, opvoeders en therapeuten opgevangen worden, op zijn limieten. “Echte capaciteitsproblemen doen zich tot nu toe enkel voor in de stroom ‘ervaarklas’. Het gaat om twee klasjes met acht leerlingen die zwaar hulpbehoevend zijn. Tieners die in een rolstoel zitten en niet zelfredzaam zijn. Voor de eerste keer moeten we er een limiet op zetten, volgend schooljaar zijn er slechts drie plaatsen vrij”, aldus de directeur

Derde klas?

“Ik zou graag een derde klas bij creëren, maar krijg hiervoor onvoldoende middelen van het Vlaams ministerie van onderwijs”, vervolgt Isabel Vercauteren. “Maar de huidige ruimte is te beperkt. Zoiets vergt extra grote klassen, waar de leerlingen zich in een rolstoel makkelijk kunnen bewegen, maar ook een extra sanitair blok. Maar ook de aanwerving van extra personeel, want ook de leraars zitten op het maximum van hun draagkracht.”

“Het ministerie geeft geen extra centen, terwijl ik vaststel dat de leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs steeds meer zorgen nodig hebben. Er is ook een toename van agressie door leerlingen. Voor die bijkomende noden in de afdeling ‘ervaring’ krijg ik geen bijkomende subsidie. Dat is een vreemde redenering, want de Vlaamse zorgtoeslag varieert toch ook al naargelang van de ondersteuning die kinderen nodig hebben.”

Drie plaatsen

Dit schooljaar zitten er zes en zeven leerlingen in de twee klasjes van de afdeling voor zwaar zorgbehoevende tieners. “Ik heb voor volgend schooljaar drie vrije plaatsen, want acht leerlingen is het maximum aantal per ‘ervaarklas’. Er hebben zich vijf kandidaten gemeld voor die afdeling. Maandagavond maken we de puzzel en zien we hoe we het zullen oplossen. Ik had nooit verwacht dat ouders of grootouders al zaterdag voor de schoolpoort zouden kamperen.”

“Hoe dan ook, we zullen wellicht toch mensen ongelukkig maken met onze beslissing. En toch blijf ik vasthouden aan het principe van fysieke inschrijvingen. Tenzij we ouders op school hulp geven bij online inschrijvingen”, besluit Isabel Vercauteren.

The post BUSO Ravelijn in Brugge zal kamperende ouders moeten ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amerikaanse acteur en zanger James Darren overleden

De Amerikaanse acteur en zanger James Darren is maandag op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat staat te lezen op zijn website. Volgens zijn zoon Jim Moret was hij opgenomen voor een aortaklepoperatie, maar bleek hij te zwak voor de ingreep.

Lees meer »

“Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project van de legislatuur

Met een driedaagse opendeur zette het nieuwe vrijetijdscentrum Zomerloos de deuren wagenwijd open voor het brede publiek. Voor het stadsbestuur is dit in veel opzichten het grootste project van deze legislatuur. “Dit centrum is wat Gistel nodig had”, klinkt het uit verschillende hoeken.
The post “Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project

Lees meer »

Geliefde kleuterjuf Nadine wordt onwel op eerste schooldag en overlijdt twee dagen later: “Ze was de lijm op onze school”

Dorpsschool De Boomhut in het Limburgse Brustem is gehuld in een diepe rouw. Uitgerekend op de eerste schooldag werd kleuterjuf Nadine Vingerhoed (61) er onwel in de turnzaal, twee dagen later liet ze het leven. “Ze was de lijm die ons hier allemaal bijeen hield”, getuigen haar collega’s die haar liefdevol ‘ons moeke’ noemden. Zegt haar bedroefde echtgenoot al even

Lees meer »

Aaron en Orily vieren tien jaar Pizza Borsalino tijdens Tinekesfeesten: “Ze verklaarden ons gek… maar we blijven groeien”

Pizzeria Borsalino in Heule bestaat tien jaar. Dit willen de uitbaters Aaron Santy (33) en Orily Neve (29) op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vieren met twee dagen feest op de Tinekesfeesten. Waarom nu? “Toen we onze zaak openden tijdens de Tinekesfeesten, verklaarden ze ons gek. Tien jaar later zijn we nog bezig en groeit onze zaak gestaag”, zegt

Lees meer »

Superdiverse scholen die diversiteit erkennen hebben meer toppresteerders

De culturele en religieuze diversiteit van leerlingen erkennen en appreciëren, verhoogt de kans dat leerlingen in superdiverse scholen bovengemiddeld of zelfs excellent presteren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de KU Leuven, dat recent gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift ‘School Effectiveness and School Improvement’. Enkel inzetten op het Nederlands of het spreken van thuistalen door leerlingen bestraffen, verhoogt die

Lees meer »

Voorstel drastische verhoging toeristenbelasting zaait onrust in Italië: “Dit is paniekzaaien”

Italië kampt al jaren met overtoerisme. In Venetië, Florence en de Cinque Terre werden al maatregelen zoals entreegeld ingevoerd en nu overweegt de regering Meloni ook een aanzienlijke verhoging van de toeristenbelasting om “toeristen verantwoordelijker te maken”. Het voorstel wekt woede op bij toerismeorganisaties, die vrezen dat buitensporige verhogingen toeristen zullen afschrikken: “Laten we toeristen niet wegjagen met buitensporig hoge

Lees meer »

Dany Verstrae­ten (68) is precies één jaar met pensioen: “Ik heb er een tic aan overgehouden”

“Ik heb mijn kostuum met das geen vijf keer meer uit de kast gehaald.” Precies een jaar geleden pakte Dany Verstraeten (68) na een allerlaatste VTM NIEUWS zijn boeltje om definitief met pensioen te gaan. Wat volgde er sindsdien voor het nieuwsanker, dat meer dan 10.000 live uitzendingen presenteerde? Mist hij de deadlines en bijhorende adrenaline? Stilzitten is duidelijk niks

Lees meer »

Zelfs VTM kan hem niet meer traceren: op zoek in Portugal naar fel omstreden Jelmont uit “B&B zoekt lief’

Na zijn stormachtige deelname aan ‘B&B zoekt lief’ lijkt B&B-uitbater Jelmont van Gestel (62) van de aardbodem verdwenen. Hij is totaal onbereikbaar en laat iedereen met vragen achter, inclusief VTM. Daarom trok ‘Dag Allemaal’ naar Portugal om op zoek te gaan naar de man die deze zomer zoveel mensen tegen zich in het harnas joeg. “Als er gasten zijn, kampeert

Lees meer »

Toch nog een voorwaardelijke celstraf voor dertiger die met mes op Kortrijkse perron loopt: “Sukkel al helft van mijn leven met alcoholprobleem”

“Door de drankduivel verloor hij zijn job, zijn relatie, zijn kinderen en zijn vrienden.” Niettegenstaande hij door twee eerdere veroordelingen al onder probatie stond, liep een 34-jarige man dit voorjaar opnieuw met een mes rond op het Kortrijkse perron. Omdat hij nu wél nuchter is, kreeg hij toch nog een kans met een volledig voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden.

Lees meer »