Twee harmonieën en een theatergroep spelen samen ‘In Harmonie’: “Verdeling tussen theater en muziek is fiftyfifty”

Binnenkort gaat In Harmonie in première, een samensmelting van muziek en theater. Voor dit spektakel werken de Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid uit Tielt, de Koninklijke Harmonie Kunst en Deugd uit Wakken en Theater Dakwerken uit Tielt samen. Het stuk werd geschreven en wordt geregisseerd door Stefaan De Cloet en Danny Verlinden.

“Vijftien jaar geleden werkte Vermaak Na Arbeid al eens samen met Theater Dakwerken om het muziektheaterstuk Brassed Off op de planken te brengen”, steekt Danny Verlinden van wal. “Daaraan wilde ze nu graag een vervolg breien en zo kwam de harmonie opnieuw terecht bij Theater Dakwerken en Stefaan De Cloet. Die sprak op zijn beurt mij aan om samen een nieuw verhaal te schrijven, waarin de harmonieorkesten een belangrijke rol zouden spelen.”

Danny en Stefaan gingen met veel plezier aan de slag, terwijl ook Koninklijke Harmonie Kunst en Vreugd uit Wakken de rangen vervoegde. “Ik gaf het verhaal vorm, met de steun van Stefaan. Hij regisseert het stuk, met mijn steun. Een mooie samenwerking, dus”, vertelt Danny.

Livemuziek

In Harmonie wordt een totaalspektakel, gebracht door 25 acteurs en meer dan zestig harmonieleden. Het theaterstuk volgt ook de repetities van twee harmonieën, een beginnende en een gevestigde waarde. Het geheel wordt uitgebreid ondersteund met livemuziek door muzikanten van de twee harmonieën.

“Voor de muziek wisten Stefaan en ik hier en daar wat we precies wilden van muziek, maar op andere plekken gaven we meer instructies, bijvoorbeeld dat de muziek uptempo moest zijn. De dirigenten gingen dan met projectcoördinator Michiel De Jaeger op zoek naar passende muziek. Het stuk duurt meer dan twee uur, de verdeling tussen theater en muziek is ongeveer fiftyfifty.”

Dementie

Een van de acterende muzikanten in het stuk is Luc Vermeersch (70), van Vermaak Na Arbeid.

“Ik speelde eerder al mee in operettes en revues. Toen het bestuur van de muziekverenigingen samenkwam met Theater Dakwerken, hebben ze me de rol van dementerende muzikant gewoon gegeven. Ik moest er niet eens naar vragen”, lacht hij. Zowel in het stuk als in het echte leven is Luc klarinettist. “Mijn personage speelt ook in de harmonie en is een oudere muzikant die last heeft van dementie. Maar van zodra hij die klarinet aan de lippen zet, wordt hij een heel andere persoon.”

Verliefdheid

Het tweede muziekgezelschap in het stuk is het klein muziekske. Daar duikt Liesbeth Goeminne (29) op, actrice maar geen muzikante. Haar gezicht prijkt op de affiche van In Harmonie.

“Ik speel een jonge muzikante in dit stuk, een trompettist. In het echt bespeel ik dat instrument dus niet, maar we zullen wel tussen echte muzikanten zitten. Iemand die trompet speelt, heeft me intussen al wat de vingerzetting geleerd, zodat het zeker allemaal echt lijkt. Voorlopig hebben we nog niet samen met die muzikanten geoefend, ik ben benieuwd wat het resultaat wordt. Soms wordt er wel eens een foutje gespeeld, dus ga ik op die momenten misschien wel echt blazen, wie weet.”

Liesbeth speelt de rol van Siel. “Een meisje dat qua emoties van het ene in het andere uiterste valt, en dat in één vingerknip. Haar gevoelens gaan echt all over the place. Ze wordt verliefd op de dirigent van de andere harmonie, een oudere man. Ze weet niet wat ze met die gevoelens moet doen. Het is een ongelooflijk leuke rol om te spelen, maar wel erg pittig. Siel is een personage met veel diepgang. Eerder speelde ik vooral in kluchten, dus deze rol is voor mij een uitdaging.”

Praktisch

De première van In Harmonie vindt plaats op vrijdag 26 april. Er wordt ook gespeeld op zaterdag 27 april, dinsdag 30 april, woensdag 1 mei, vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei. De voorstellingen, in de Europahal, beginnen om 20 uur, op woensdag is dat om 15 uur.

De plaatsen zijn niet genummerd. Tickets kosten 18 euro, 12 euro voor kinderen.

The post Twee harmonieën en een theatergroep spelen samen ‘In Harmonie’: “Verdeling tussen theater en muziek is fiftyfifty” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Een Roemeens koppel werd donderdag in de rechtbank van Ieper veroordeeld tot celstraffen tot 24 maand voor een reeks diefstallen in vestigingen van winkelketen Kruidvat en andere handelszaken in heel het land. “We zien zelfs diefstallen in bijna elk land van Europa.”
The post Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »