Heemkring Mulenbeca zet schouders onder Erfgoeddag op 21 april: “We willen de vijf zintuigen aan het werk zetten”

Onder de noemer ‘Zinnenprikkelend thuiskomen’ zet de heemkring Mulenbeca Erfgoeddag op zondag 21 april in de kijker. “Het wordt een drieluik”, zegt voorzitter Frank Develtere. Erfgoeddag 2024 stelt de laatste kasteelheer Edgard Van Bavegem centraal met de uitgave van een boek, een tentoonstelling rond die laatste kasteelbewoner en een verkenning van zijn schilderkunst.

Op zondag 21 april is er om 11 uur in kasteel Ter Borcht de boekvoorstelling Edgard Van Bavegem – Op zoek naar ’t Schone van de hand van Inez Demarrez. Van Bavegem was niet alleen de laatste kasteelheer, hij was ook burgemeester van Meulebeke, aannemer en kunstschilder. Tijdens de boekvoorstelling worden ook in de Van Bavegemzaal in het kasteel twee schilderijen van hem onthuld. Iedereen is van harte welkom, maar vooraf inschrijven op [email protected] is noodzakelijk. Het boek telt 240 bladzijden en is rijk geïllustreerd. Het kost 24 euro en is tijdens de boekvoorstelling en ’s namiddags in kasteel Ter Borcht te koop. Nadien kan je het boek aanschaffen in de Vondel bibliotheek.

Op zoek naar ’t schone

Edgard Van Baveghem zag op 2 juli 1880 het levenslicht in Dendermonde. In 1903 trouwde hij met Marie Thienpont, de jongste dochter van toenmalig kasteelheer Joseph Thienpont. In 1919 kwamen ze in het kasteel wonen. Het echtpaar bleef kinderloos. Marie overleed in 1941, Edgard hertrouwde met Zoë Van Hove. Naast het beheren van het kasteel en de landerijen was Edgard vooral in de ban van de schilderkunst. Hij hield van het schilderen van figuren. Op die manier ontstond het grote schilderij op doek, de processie naar de kapel van O.L.V. van Bijstand. Een werk dat hij in het kasteel schilderde en nadien aanbracht op de muur van de kapel. Het schilderij brengt enkele Meulebekenaren weer tot leven. Van 1921 tot 1927 was Van Bavegem burgemeester van Meulebeke. In die periode was hij vooral bezorgd over betere woonomstandigheden van zijn onderdanen. Hij ontwierp zelf een nieuw procedé, dat we de voorloper van de prefabbouw kunnen noemen. Jammer dat er vandaag niets meer van te zien is in Meulebeke. Van Baveghem stichtte in 1922 de bouwmaatschappij De Deeve en in 1923 bouwden ze al 35 sociale woningen op ’t Vliegplein. Als burgemeester heeft hij zijn gemeente toegewijd aan het H. Hart en het beeld van het H. Hart op de Goethalsplaats, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers, ontworpen. Edgard stierf op 16 januari 1952. Zoë bleef nog tot in 1957 in het kasteel wonen.

Van 14 tot 18 uur is er de tentoonstelling rond de figuur van Edgard Van Bavegem in het kasteel. Op dat moment is er in de lokalen van de sportschool VILO ‘zinnenprikkelend thuiskomen’. “We leggen de focus van deze uitgave op de belevenis”, aldus Frank Develtere. “We willen de vijf zintuigen aan het werk zetten. Hierbij gaan we terug naar de jaren 50 en 60. We kunnen ruiken aan en proeven van heerlijke verse wafeltjes, luisteren naar een accordeonist die deuntjes uit die vervlogen jaren speelt en naar een Senegalese djembéspeler. De tastzin wordt geprikkeld door het voelen aan soorten pelzen, want ooit waren er hier vier pelswarenfabrieken en we kijken naar een honderdtal dagdagelijkse voorwerpen uit die periode. Van 14 tot 17 uur kan je voorts samen met gids Lennert Lapeere de schatten van de kapel van Bijstand ontdekken. In de namiddag kunnen gezinnen met kinderen tussen de 7 en 12 jaar op het Robinsoneiland meespeuren met Blob tijdens een zoektocht van drie kilometer.

The post Heemkring Mulenbeca zet schouders onder Erfgoeddag op 21 april: “We willen de vijf zintuigen aan het werk zetten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan

In een tijd waarin sport en gezondheid meer dan ooit centraal staan, biedt het KEI (Koningin Elisabeth Instituut) in Oostduinkerke naast de reguliere ambulante revalidatie nu ook specifieke sportrevalidatie aan.
The post KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan appeared first on KW.be.

Lees meer »