Restaurant De Foyer viert 30ste verjaardag: “Toen Herman Van Rompuy een tafel wilde reserveren, dachten we dat het een flauwe grap was”

Al drie decennia lang is restaurant De Foyer een vaste culinaire waarde op de Zeedijk in Oostende. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan, blikken zaakvoeders Natascha Kemel (56) en Luc Van Caenegem (60) terug op de hoogtepunten van hun carrière. “Of we al aan ons pensioen denken? Helemaal niet, we doen zeker nog wat jaren voort”, lacht het koppel.

Voor heerlijke Belgische gerechten nodigen Natascha Kemel (56) en Luc Van Caenegem (60) je uit in hun gezellige familierestaurant De Foyer op de bekende Albert I Promenade, vlak bij het Kursaal. Het koppel viert vandaag hun 30-jarig bestaan. De Foyer werd op 12 april 1994 opgericht als tearoom, maar het duurde niet lang voordat de zaakvoerders ook gerechten begonnen aan te bieden. Daarop besloten ze hun zaak om te dopen tot een volwaardig restaurant.

Als chef-kok doet Natascha al 30 jaar haar best om klanten een lekkere maaltijd te bezorgen, terwijl Luc het reilen en zeilen in de zaal op zich neemt. “Ondertussen hebben we al wel een bepaalde leeftijd, maar we amuseren ons nog te veel om ermee te stoppen”, klinkt het bij het koppel.

Drie generaties

“We zijn eigenlijk een beetje in de horecawereld gerold. Oorspronkelijk ben ik ergotherapeute van opleiding, maar ik wilde niet in die branche werken”, vertelt Natascha. Het koppel had eigenlijk geen plannen om een restaurant te openen, maar nadat het voormalige restaurant St-Malo helemaal vernield werd door een hevige brand in 1991, besliste het echtpaar om – na de nodige reparaties en herstellingswerken – toch hun eigen restaurant te starten.

“Onze families wilden allemaal op hetzelfde moment langskomen om ons te steunen tijdens de openingsavond. Uiteindelijk hebben we alle tafels tegen elkaar moeten zetten omdat er gewoonweg te veel mensen waren. Het was zo lief van hen”, blikt Natascha terug.

Het gaat de zaak nu voor de wind, maar dat was niet altijd het geval. “Doorheen de jaren hebben we ook wel donkere tijden gekend. De juiste werknemers vinden, dat is altijd een uitdaging geweest. Op moeilijke momenten, wanneer we het even helemaal niet meer zagen zitten en wilden opgeven, hebben we moeten doorbijten. Luc en ik hebben het geluk dat we veel steun hebben van onze families en kennissen”, gaat Natascha verder.

“Of we klaar zijn voor ons pensioen? Helemaal niet, we zijn nog lang niet op het einde van ons verhaal”

“We hebben veel gewerkt, maar ook veel moeten missen, zoals feestjes en leuke uitstappen met vrienden of familie. Je weet als zaakvoeder dat je een stuk van je sociaal leven zal moeten inboeten, maar de realiteit is soms zwaar. Gelukkig hebben we onze kinderen zien opgroeien en hebben we een goede band met onze klanten en leveranciers.”

“Een van de leukste aspecten van een zaak zo lang uit te baten, is dat je verschillende generaties ontmoet. We hebben een aantal vaste klanten die al 30 jaar naar De Foyer komen en intussen komen ook hun kinderen mee. Die kinderen, die we tevens hebben zien opgroeien, nemen op hun beurt hun kinderen mee”, vertelt Natascha. “Onze twee dochters komen soms ook een handje toesteken. Met trots kunnen we zeggen dat ook onze schoonzoon bij ons in het restaurant werkt.”

Oma Jacqueline

Zo goed als alle horecazaken aan zee kennen hun piekmoment in de zomervakantie. Dat was ook het geval voor Natascha en Luc. Op die drukke zomerdagen hadden ze soms hulp nodig van een oppas. “Mijn ouders waren al overleden en Luc zijn ouders woonden in Gent. Als ons werk het toeliet, namen we de kinderen mee naar het restaurant. Maar wanneer het té druk was, belden we ‘oma Jacqueline’”, vertelt Natascha.

Via een oproep in de lokale krant kwamen Natascha en Luc bij Jacqueline terecht. “Jacqueline is een weduwe die alleen in Oostende woonde. Ze hield enorm van kinderen en wilde ons graag helpen. Uiteindelijk is ze twaalf jaar bij ons gebleven. Ze werd een oma voor onze dochters, die haar uiteindelijk oma Jacqueline noemden. Jacqueline werd echt een deel van ons gezin. Ze is ondertussen al 89 jaar, maar we zijn altijd blij als oma Jacqueline nog eens komt eten. Dan leggen wij haar eens in de watten”, zegt Natascha met een glimlach.

Speciale ervaring

Luc en Natascha mochten doorheen de jaren ook al heel wat BV’s verwelkomen. “Jaren geleden werd ik opgebeld door Thermae Palace met de vraag of we een tafeltje konden reserveren voor premier Herman Van Rompuy. Heel nonchalant heb ik geantwoord dat dat kon. Ik dacht dat het om een flauwe grap ging, maar het bleek echt de premier te zijn. Dat was wel een speciale ervaring”, vertelt Luc. “Ook Koen Wauters hebben we al een keertje mogen verwelkomen.”

“Dankzij onze job ontmoeten we heel veel mensen die ons pad anders niet zouden kruisen. Daar zullen we altijd dankbaar voor zijn”, zegt Luc. “We hebben heel wat meegemaakt, maar achteraf kunnen we overal mee lachen. Of we klaar zijn voor ons pensioen? Helemaal niet! We zijn nog lang niet op het einde van ons verhaal. Samen zullen we De Foyer verderzetten”, besluit het koppel.

De Foyer is geopend op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur. Reserveren doe je hier.

The post Restaurant De Foyer viert 30ste verjaardag: “Toen Herman Van Rompuy een tafel wilde reserveren, dachten we dat het een flauwe grap was” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »