Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen”

Dinsdag is Hubert Goethals overleden. De 87-jarige Wakkenaar was eigenaar van de Goethalsmolen en gekend en geliefd bij verschillende verenigingen. “Hij wist een grote subsidie binnen te halen bij de minister om de molen te beschermen”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote.

De Goethalsmolen in de Wakkense Molenstraat is een belangrijk stuk Dentergems erfgoed. De molen dateert uit 1787 en werd een goed decennium geleden grondig gerestaureerd. Dat is de verdienste van Hubert Goethals, die van de molen zijn levenswerk maakte. “Hij sprak er al jaren over”, vertelt Ludwig Vankeirsbilck, voorzitter van de Cultuurraad en persoonlijke vriend. “Met subsidies maar ook met veel eigen geld, wist Hubert de molen in eer te herstellen en opnieuw maalvaardig te maken. Hij deed het uit liefde voor zijn Goethalsmolen en zijn woonplaats Wakken.”

Ook burgemeester Koenraad Degroote kende Hubert goed. “Hij had een eigen weverij en maakte grote naam in de textielsector. Hij heeft zich ook nog politiek geëngageerd bij de PVV, de voorloper van Open VLD. Hij zetelde bovendien in het bestuur van de Koninklijke Harmonie Kunst en Deugd.”

“Hij wist eigenhandig een grote subsidie binnen te halen bij de minister en zorgde er zo voor dat de Goethalsmolen beschermd werd. Dat gaf een boost aan het molenverhaal in de streek en is volledig Hubert zijn verdienste.”

Familie molenaars

Hubert ging enkele jaren geleden op zoek naar nieuwe molenaars. Ludwig Vankeirsbilck behaalde uiteindelijk zijn diploma, samen met onder meer Hubert zijn zoon Christ en diens dochter Ann-Sophie. “Sindsdien houden we met een gans team de molen en het landbouwmuseum in leven”, zegt Ludwig. “Hij stond ons steeds met raad en daad bij. ‘Als je iets nodig hebt, dan moet je het vragen’, zei hij altijd. En dat klopte. Maar het moest verantwoord zijn. Je moest niet met foefkes afkomen, Hubert had je snel door.”

Mooie herinneringen

“Het is erg spijtig dat hij overleden is. We gaan hem hard missen. Hubert was niet ziek, maar zijn hart en longen werkten niet meer zo goed. Hij heeft gans zijn leven hard gewerkt, op een bepaald moment ben je op, dat is inherent aan het leven.”

“De laatste twee jaar werkte hij niet vaak meer in de molen. Maar hij was er graag bij als we de molen openden, dan genoot hij met een tas koffie in het zonnetje. We koesteren veel mooie herinneringen en goede tijden. Nu is het aan ons om zijn levenswerk voort te zetten.”

Het afscheid vindt in intieme kring plaats in de Sint-Petrus en Sint-Catharinakerk van Wakken. Online condoleren kan op https://uitvaartcentrumdesmet.be/. Meer info over de molen vind je via https://www.goethalsmolen.be/.

The post Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »