Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen”

De Erfgoeddag in Brugge – eigenlijk het hele weekend van 20 en 21 april – staat dit jaar in het teken van de Vikingen. De Noormannen vestigen zich tijdelijk op het Adornesdomein en demonstreren allerlei Vikingvaardigheden. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van cultuur Nico Blontrock kregen alvast een Vikingtattoo om het akkoord over het tijdelijk verblijf te bezegelen…

De jaarlijkse Erfgoeddag in Brugge is zoals gebruikelijk een organisatie van Raakvlak – de dienst voor onroerend erfgoed in Brugge en Ommeland – en Stad Brugge maar dit jaar is het Adornesdomein, bekend voor de Jeruzalemkapel en de fraaie bijhorende gebouwen en tuinen, ook een van de partners. Het is namelijk op dit domein dat de Vikingen, het thema van dit jaar, zich zullen vestigen.

Om het akkoord met de Vikingen over die tijdelijke vestiging te bezegelen lieten burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) symbolisch een Vikingtattoo zetten.

Het evenement onder de noemer ‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ biedt een scala aan activiteiten voor het hele gezin, waaronder demonstraties van Vikingvaardigheden, traditionele Vikingspelen, een Vikingkapsalon, het bakken van Vikingbroodjes en workshops zoals armbandweven en runeschrift.

Nauwe band tussen Brugge en Vikingen

“Waarom de keuze voor een evenement rond de Vikingen? De link tussen Brugge en Vikingen bestaat al lang”, vertelt voorzitter van Raakvlak Pascal Ennaert. “Rond het jaar 1000 onderhielden de bewoners van onze kustvlakte nauwe banden met het noordzeegebied. Dit blijkt onder andere uit de sieraden die ze droegen, zoals fubulae, spelden om mantels en tunieken te sluiten. Opvallend genoeg is Brugge gespaard gebleven tijdens de vele Vikingraids, dankzij de goede politieke contacten tussen de Brugse graaf en de Vikingen.”

“Het erfgoedweekend staat bekend om zijn verbinding met het verleden en het koesteren van cultureel erfgoed”, vult cultuurschepen Nico Blontrock aan. “Dankzij dit event dat levende geschiedenis tot bij de Bruggeling brengt, kunnen we heel wat mythes en misverstanden over Vikingen de wereld uit helpen. De bezoekers zullen zeker een spectaculair evenement beleven.”

‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ heeft plaats op het Adornesdomein, toegang via de Rolweg en dit op 20 april – van 10 uur tot 19 uur – en op 21 april van 10 uur tot 17 uur. Meer info via [email protected] of telefonisch via 050 44 50 44.

(PDV)

The post Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-vriend (41) die verdacht wordt van moord op Sabine (42) voor raadkamer verschenen: “Zaterdag nemen we afscheid van haar”

In besloten kring zal de familie van Sabine Hoeben (42) zaterdag afscheid nemen van de moeder van een 13-jarige dochter. De vrouw werd vorige week dood aangetroffen door haar eigen kind. Haar ex-vriend Kurt B. (41) uit Kinrooi werd aangehouden voor moord en is dinsdag voor de Tongerse raadkamer verschenen. Zijn advocate wil niet reageren in het belang van het

Lees meer »

Pastoor Henk Gevaert uit Moorslede op non-actief gezet

Pastoor Henk Gevaert van de Sint-Martinusparochie in Moorslede staat momenteel op non-actief. Het Bisdom Brugge zegt dat er wordt gezocht naar een nieuwe benoeming voor hem. Officieel is de pastoor al een tijdlang afwezig door ziekte.
The post Pastoor Henk Gevaert uit Moorslede op non-actief gezet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boris Johnson doet opvallende bewering in memoires: “Koningin Elizabeth leed aan botkanker in haar laatste jaren”

Gewezen Brits premier Boris Johnson (60) beweert in zijn autobiografie Unleashed, die halverwege deze maand uitkomt, dat koningin Elizabeth in de laatste jaren van haar leven “een vorm van botkanker” had. Die onthulling valt te lezen in een deel van het boek dat maandag is gepubliceerd in de Britse krant Daily Mail. “Artsen waren bezorgd dat ze elk moment wel

Lees meer »

Vijftienjarige vermoedelijke islamist opgepakt in Duitsland

Een 15-jarige vermoedelijke islamist uit de Duitse stad Wuppertal is vorige maand opgepakt: hij wordt ervan verdacht plannen gemaakt te hebben om een aanslag te plegen. Dat melden aanklagers in het naburige Düsseldorf donderdag. De jongeman wordt vastgehouden sinds 20 september. Het onderzoek loopt voort.

Lees meer »

Samenstelling gemeenteraad Lo-Reninge kende voorbije legislatuur amper wissels: twee jonge raadsleden verlaten stad

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 13 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Lo-Reninge, zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.
The post Samenstelling gemeenteraad Lo-Reninge kende voorbije

Lees meer »

De boeken van de week: Stefan Hertmans over vriendschap, prikkelende weetjes van Pieter Gaudesaboos en vrouwen in het verzet in Antwerpen   

‘Dius’ van Stefan Hertmans is uit. Hij baseerde zijn nieuwe roman op een persoonlijke vriendschap. Welke rol speelden vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen? Nico Wouters zoekt een antwoord samen met een team historici. Hoe worden tennisballen of kauwgom gemaakt? Pieter Gaudesaboos, winnaar van de Boon in 2022, gaat op onderzoek. Tijdens de coronapandemie verliest Marthe

Lees meer »

Vindingrijke man gaat wel erg ver om sterke drank binnen te smokkelen op concert

Enkele halve liters aan je benen vast tapen, een fles wijn verbergen in een paardenstaart of op voorhand pinten begraven op een festivalterrein, … er bestaan verschillende trucjes om drank binnen te smokkelen op een concert, maar een Peruaanse man ging nog een stapje verder om begin augustus whiskey te kunnen drinken tijdens een optreden. Hij liet zichzelf een vals

Lees meer »

Duurdere dienstencheques, geen godsdienstvakken meer en geschrapte jobbonus: zo wil de Vlaamse regering haar plannen financieren

Er komt een wegenvignet, afzonderlijke godsdienstvakken verdwijnen in het gemeenschapsonderwijs en de prijs van de dienstencheques gaat omhoog. Dat heeft kersvers Vlaams minister van Begroting en Financiën Ben Weyts (N-VA) gezegd in een persconferentie over het zogeheten centenboekje, de Vlaamse term voor de begrotingstabellen. "Maar in de eerste plaats besparen we bij onszelf, bij de overheid", klinkt het.

Lees meer »

EXCLUSIEF. De eerste grote confrontatie tussen Bart De Wever en Jos D’Haese: “U bent een mini-Trump.” “En u een communist. U moet mij geen lessen geven”

Over bijna niets zijn de Antwerpse lijsttrekkers Bart De Wever (N-VA) en Jos D’Haese (PVDA) het eens, behalve dat ze het grondig oneens zijn met elkaar. Of het nu gaat over wonen. “U bouwde bij, maar niemand kan het betalen!” Over mobiliteit: “Gratis tickets zijn het stomste dat je kan doen.” Over Gaza: “U wint zieltjes in de moskee. Net

Lees meer »

Ga stemmen en krijg een gratis fles wijn bij deze drie Tieltse handelaars

Net als bij de vorige verkiezingen bundelen Wouters Kwaliteitsvis, De Smaak Van Kaas en ‘t Dul Kieken de krachten voor een wijnactie op zondag 13 oktober. Dit keer hoef je niet eens je stembrief te tonen om een gratis fles wijn te krijgen.
The post Ga stemmen en krijg een gratis fles wijn bij deze drie Tieltse handelaars appeared

Lees meer »