Damse bruggen krijgen opknapbeurt

De Vlaamse Waterweg plant schilder- en verbeteringswerken aan de bruggen over het Afleidingskanaal van de Leie en het Leopoldskanaal in Damme. De werken, die plaatsvinden in de periode april-juni, zullen voor wat verkeershinder zorgen.

Op het Damse grondgebied liggen heel wat bruggen over het Schipdonkkanaal en Leopoldskanaal, in de volksmond ook wel bekend als ‘de Blinker’ en ‘de Stinker’. De Vlaamse Waterweg nv fungeert als beheerder van de bruggen en acht de tijd nu rijp voor schilder- en verbeteringswerken.

“Deze bruggen dateren allemaal van grosso modo begin tot midden jaren 50. We monitoren consequent de toestand van de bruggen en engageren ons voor het goed onderhoud ervan”, zegt woordvoerder Geert Weymeis van de Vlaamse Waterweg nv. De voetpaden op de bruggen worden doorgetrokken op de middendijk en het water dat nu na een neerslagbui blijft staan ter hoogte van de middendijk zal in de toekomst worden afgevoerd naar het Leopoldkanaal.

Beurtelings verkeer

Tijdens deze werken zal het autoverkeer beurtelings over één rijstrook moeten passeren. Eerst is Jacxkensbrug in Moerkerke van 15 tot en met 21 april aan de beurt. Platheulebrug volgt van 22 tot en met 29 april. Waar de Jacxkensbruggen en de Platheulebruggen aansluiten op de middendijk en de oevers wordt een compoundvoeg aangebracht om schade aan het asfalt door de werking van de voegen te voorkomen.

Op de Platheulebruggen krijgt het wegdek een nieuwe asfaltlaag. Op Jacxkensbruggen wordt enkel het asfalt op de middendijk vernieuwd. Verder wordt op de Jacxkensbrug over het Afleidingskanaal van de Leie op de opwaartse kant het voetpad voorzien van een nieuwe asfaltlaag.

Om de werken aan het brug- en wegdek uit te voeren, zullen de bruggen volledig onderbroken zijn voor het auto- en fietsverkeer. Dat is het geval voor Jacxkensbrug van 22 april tot en met 26 april en voor Platheulebrug van 29 april tot en met 3 mei. Omrijden kan via de andere bruggen.

Daarnaast krijgen de leuningen van de Oostkerkebruggen, Sifonbruggen, Platheulebruggen en Jacxkensbruggen tegen de zomer een nieuwe verflaag, uitgevoerd in donkergroene kleur, met uitzondering van de delen die gegalvaniseerd zijn. Voor de schilderwerken wordt de brug niet afgesloten.

The post Damse bruggen krijgen opknapbeurt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gezinnen sparen kleiner deel van hun inkomsten

De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 14 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 15,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank.

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Stortplaats van Silvamo in Kortemark krijgt dan toch nieuwe vergunning, na vernietiging van vorige vergunning

Stortplaats Silvamo in Kortemark krijgt dan toch een nieuwe vergunning. 2 jaar geleden had minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning met 25 jaar verlengd. In die vergunning stond dat de stortplaats vervuilde PFAS-gronden mag opslaan die bij werken worden opgegraven. Een actiecomité ging daartegen in beroep. Ook de raad van vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning. Nu heeft de minister toch een

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Er kon nog nét een handje voor Martínez af: gefrustreerde Ronaldo foetert op alles en iedereen en trapt flesje weg na wissel

Neen, het was gisterenavond niet de avond van Portugal en meer bepaald Cristiano Ronaldo (39). De superster was tegen Georgië een vat vol frustratie, niet in het minst nadat hij vlak voorbij het uur al gewisseld werd door Roberto Martínez. Een flesje moest eraan geloven. Het moet wel gezegd: CR7 liet zich op een andere manier ook van z’n beste

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »