Brugse Chocolatier Dominique Persoone op audiëntie bij de paus

De Brugse chocolatier Dominique Persoone mocht woensdag 10 april op audiëntie bij de paus in Rome. En dat had alles te maken met de bewondering van de paus voor het sociaal project van Persoone in Congo, waar hij de lokale bevolking aan werk en een eerlijk loon helpt in zijn chocoladefabriek. “De paus maakte een zeer warme en betrokken indruk”, zegt Persoone.

Ontvangen worden door de paus in Rome: het is niet bepaald iets wat Dominique Persoone verwachtte te zullen meemaken toen hij zijn eerste stappen zetten als chocolatier. Hij ontmoette intussen wel al wat grootheden, maar de paus is toch nog een ander kaliber.

“Hoe dat pausbezoek tot stand gekomen is? Wel, mijn vennoot Dimitri Moreels (zoon van de bekende dokter en voormalig CD&V-politicus Reginald Moreels, red.) en ik waren in Rome voor een congres bij de ambassadeur van België bij de Heilige Stoel over de internationale problematiek van de oneerlijke handel in cacao”, legt Dominique Persoone uit.

Chocoladefabriek in Congo

“Er is nog steeds kinderarbeid en veel cacaoboeren krijgen, ondanks de enorm stijgende prijs voor cacao op de internationale markt, een veel te kleine vergoeding voor hun werk. Daarover, en over ons eigen project bij het Virungapark in Congo, ging ik een uiteenzetting geven tijdens dat congres.”

“In Congo, in een regio die geteisterd wordt door rebellen en waar veel armoede heerst, hebben we vijf jaar geleden een chocoladefabriek opgezet waardoor we voor werkgelegenheid zorgen en de mensen een deftig loon krijgen. En rondom de fabriek ontstaat er ook nog bijkomende economische activiteit. Mijn vennoten en ikzelf halen daar geen euro uit; het is een sociaal project.”

Gesprek op Sint-Pietersplein in Rome

“Onder de toehoorders op dat congres waren er ook heel wat geestelijken die dicht staan bij de paus. En zo kreeg de paus ook weet van onze aanwezigheid in Rome en van ons project én zo werden we ook uitgenodigd voor een kort gesprekje met hem.”

“De paus was goed op de hoogte van de problematiek in Congo en bedankte ons voor ons werk”

Dominique Persoone en Dimitri Moreels werden bij de paus gevraagd na afloop van de wekelijkse openluchtmis op het Sint-Pietersplein, mee gevolgd door zo’n 15 000 mensen. “Er waren nog een vijftiental andere personen of groepjes die uitgenodigd werden voor een gesprekje met de paus. Normaal zul je mij niet vlug formeel gekleed zien maar voor de gelegenheid ben ik toch een das gaan kopen”, lacht Dominique.

Pralines van The Chocolate Line

“Ik had voor de paus een aantal tabletten chocolade mee afkomstig van onze fabriek in Congo en ook een pakketje pralines die we met The Chocolate Line in Brugge maken. Het was me immers bekend dat de paus wel een zoetemond is… De paus spreekt Italiaans, Spaans en Frans en ik koos voor het Frans. Ik moet zeggen dat hij een heel warme en betrokken indruk maakte. “

“Hij was goed op de hoogte van de problematiek in de regio en bedankte ons voor ons werk in wat toch een van de gevaarlijkste plaatsen in de wereld is. En op onze beurt bedankten wij hem voor de diplomatie die hij toch probeert te voeren in de regio en voor zijn aandacht voor ons project. Ik ben zelf niet de grootste katholiek en heb ook bedenkingen bij bepaalde aspecten en uitspraken vanuit de katholieke kerk, maar dit bezoek maakte toch wel enige indruk op me moet ik toegeven.”

The post Brugse Chocolatier Dominique Persoone op audiëntie bij de paus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Monte Marcella het geheime wapen voor onze Belgische olympische atleten (en straks kun jij het resort ook afhuren)

Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) wordt in juli het sportmekka voor Olympische atleten. De gemeente heeft zich eerder dit jaar ontpopt als de nieuwe topbestemming voor sporters die zich voorbereiden door middel van hoogteprikkels. In samenwerking met het BOIC, zal Monte Marcella een exclusief trainingskamp zijn voor Belgische Olympische atleten die zich klaarstomen voor de Spelen van Parijs 2024. En straks kun je

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Dodelijke oneliners en vooral gênante vertoning: dit moet je weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Anzegemse vzw Karibu weet jury te bekoren: “Focus op huisvesting is cruciaal”

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen bekroonde de Anzegemse vzw Karibu met een solidaire award. De jury koos unaniem voor Karibu als winnaar door de veelzijdige en impactvolle aanpak. “Wat Karibu bijzonder maakt, is hun focus op huisvesting, wat van cruciaal belang is voor zowel nieuwkomers als de mensen die met hen in contact komen.”
The post Anzegemse vzw Karibu weet jury te

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van Huybrechts en Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »