Bibliotheek van Pittem viert 25-jarig bestaan

Op 25 april 1999 opende de Bibliotheek van Pittem haar deuren in het gebouw van de voormalige Broeders Maristenschool. Dit jaar viert het gemeentebestuur van Pittem het zilveren jubileum met een verjaardagsfeestje op zondag 21 april tijdens de openingsuren van de bibliotheek (9.30 – 11.30 uur).

“Om deze mijlpaal te vieren, roepen we onze inwoners op om een verjaardagskaart te sturen naar de bibliotheek vóór 21 april. We kijken ernaar uit om de persoonlijke verhalen en anekdotes over de bibliotheek te lezen. Iedereen is welkom op het verjaardagsfeest waar we de kaartjes ook zullen uitstallen zodat iedereen kan delen in de vreugde”, zegt Heidi Lievrouw, schepen van cultuur en bibliotheek.

De geschiedenis van de bibliotheek is verweven met die van Pittem zelf. Na aanpassingswerken vond de bibliotheek – die toen in de Eikeldreef gevestigd was – een thuis in het voormalige schoolgebouw van de Broeders Maristen, waar het al een kwarteeuw het toevluchtsoord is voor literatuur en cultuur.

“Het aanbod is de laatste jaren sterk gegroeid. Zo kan je ondertussen ook gezelschapsspellen en e-boeken lenen. De bibliotheek wordt ook meer en meer een ontmoetingsplek met de scrabblepartijtjes en de breiclub die afwisselend elke donderdagnamiddag doorgaan.”

“Elke laatste zondag van de maand organiseren we bovendien het repaircafé met plantenasiel, naaiatelier en sinds kort ook een digipunt waar inwoners met digitale vragen terecht kunnen bij een digihelper. In de Broeders Maristenzaal op de bovenverdieping – de voormalige studiezaal van de school – organiseren onze lokale verenigingen vaak lezingen, workshops of andere bijeenkomsten”, legt schepen Heidi uit.

Terug in de tijd

Op de officiële opening 25 jaar geleden werden toespraken gehouden door ereburgemeester Ivan Delaere, voorzitter Ward Pollet van de bibliotheekraad (Beheersorgaan POB) en de toenmalige minister van cultuur, gezin en welzijn. Het toenmalige bibliotheekpersoneel bestond uit bibliothecaris Raf Lammertyn, Ludwina Bettens en Magda Vanderbeken.

(SM)

The post Bibliotheek van Pittem viert 25-jarig bestaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dagobert en Jeannine zijn 60 jaar gelukkig getrouwd

Dagobert Duprez (92) en Jeannine Delbaere (91) werden op het stadhuis ontvangen door raadslid Stephanie Demeyer. Jeannine is geboren in Kortrijk op 19 juni 1943. Zij trok naar het Pensionaat Zusters St-Jozef in Wakken. Jeannine was medezaakvoerder van Juwelier Duprez-Delbaere. Zij is lid van het koor St.-Lutgardis Bellegem. Dagobert werd geboren in Bellegem op 9
The post Dagobert en

Lees meer »

Kelly Detavernier trekt N-VA-lijst voor provincieraad in kiesdistrict Kortrijk-Roeselare-Tielt

De Kortrijkse schepen en onderneemster Kelly Detavernier (45) is op 13 oktober de lijsttrekker voor N-VA bij de provincieraadsverkiezingen in het kiesdistrict Kortrijk-Roeselare-Tielt. “N-VA mikt resoluut op een deelname aan het beleid. En daarbij zetten we de West-Vlaming weer centraal. Dat betekent efficiënter besturen, minder structuren en enkel nuttige investeringen”, stelt Detavernier. De lijst van N-VA bestaat verder uit een

Lees meer »

Landelijke Gilden doet oproep naar de lokale besturen om dorpsscholen te steunen

Bij de start van het nieuwe schooljaar stelt Landelijke Gilden, de vereniging die ijvert voor levendige, bloeiende dorpen, buurten en platteland, de dorpsschool centraal. “Dorpsscholen zijn veel meer dan alleen onderwijs aan kinderen”; klinkt het op de eerste schooldag. Voorzitter Lode Ceyssens roept lokale politici op om na de gemeenteraadsverkiezingen ook effectief onze dorpen op het platteland de levenskracht te

Lees meer »

Mertens op US Open onderuit tegen voormalige dubbelpartner

Elise Mertens (WTA-35) heeft zich zondag in New York niet voor de kwartfinales van het US Open kunnen plaatsen. De 28-jarige Limburgse slaagde er niet in te stunten tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-2), tweede reekshoofd en vorig jaar runner-up op het hardcourt van Flushing Meadows. In 1 uur en 37 minuten werd het 2-6 en 4-6.

Lees meer »

Duitse bondskanselier Scholz roept op om “stabiele regeringen te vormen zonder extreemrechts” na “bitter resultaat” bij deelstaatverkiezingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft maandag bezorgd gereageerd op de uitslag van het extreemrechtse AfD bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Thüringen, in het oosten van Duitsland. Die partij kreeg in beide deelstaten meer dan 30 procent van de stemmen. De bondskanselier noemde het een “bitter” resultaat.

Lees meer »

‘Heroïnehoertje’ wordt ‘sekswerker met een overdosis’: waarom auteur Toni Coppers een ‘sensitivity reader’ inschakelt voor zijn thrillers

Toni Coppers (63) brengt zijn eerste drie thrillers opnieuw uit én herschreef ze hier en daar op aangeven van een sensitivity reader, een jonge vrouw van 25 met een master Gender & Diversiteit op zak. Een ‘heroïnehoertje’ is voortaan ‘een sekswerker met een overdosis’, het hoofdpersonage dat ‘tentzeilen’ draagt, wordt een vrouw ‘die gelukkig niet toegeeft aan de dwingelandij van

Lees meer »

CD&V Kortemark met negen nieuwe gezichten naar de kiezer: “Een extra gezonde mix van verjonging en ervaring op onze lijst”

CD&V Kortemark trekt op 13 oktober naar de stembus met negen nieuwe namen op z’n kieslijst. Ze trekken resoluut de kaart van de verjonging en kiezen hiermee voor een mix van ervaring en nieuwe mensen. Burgemeester Karolien Damman trekt de lijst, schepen Christine Logghe is lijstduwer.
The post CD&V Kortemark met negen nieuwe gezichten naar de kiezer: “Een extra

Lees meer »

Lichaam gevonden in Anderlecht: wetsdokter komt ter plaatse

De hulpdiensten werden zondagmorgen opgeroepen omdat passanten een lichaam opmerkten in het kanaal langs de Nijverheidskaai in Brussel. De brandweer kwam ter plaatse en bracht het levenloze lichaam aan wal. Een wetsdokter kwam ter plaatse en moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

Lees meer »