Ateliers exposeren foto’s en beelden in Villa Vandewalle: “Een heel goede match”

In Villa Vandewalle in de Meensesteenweg in Roeselare exposeren tot 27 april de ateliers analoge fotografie en beeldhouwkunst van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, de SASK. Op het eerste zicht een niet alledaagse combinatie. “Niet is minder waar, de fotografen gebruiken de muren, de beeldhouwers de ruimte ertussen wat voor een mooi geheel zorgt”, aldus Stefaan Beel.

Analoge fotografie, het verhaal dus van het filmrolletje en de ontwikkelaar in de donkere kamer, is een blijver gebleken ondanks de overheersende aanwezigheid van digitale fototoestellen en smartphones. De klas analoge fotografie van Stefaan Beel kende de jongste jaren zelfs een forse groei. We lokten cursist Aaron Bekkers uit de doka met de vraag wat een 18-jarige met analoge fotografie te maken wil hebben.

“Analoge fotografie is altijd in mijn leven aanwezig. Mijn vader was er al door bezeten en die microbe heeft mij ook besmet. Het boeit me om niet te zien wat je fotografeert. Bij digitale foto’s zit je te vaak naar een scherm te turen. Hier weet je pas na veel werk in de donkere kamer wat het resultaat is.”

“Het is een spannende bezigheid waarbij je al eens met een mislukking rekening moet houden. Het is ook wel een dure hobby. Een kleurenfilmpje kost al gauw heel wat euro’s en ook de fototoestellen, de ontwikkelaars, de chemische producten en het fotopapier zijn duur. Ik probeer dat op te lossen door zoveel mogelijk tweedehands te kopen en vooral zwartwitfoto’s te maken.”

Straatfotografie

“Ik hou vooral van straatfotografie. Daar leent dit medium zich goed toe. Op de tentoonstelling toon ik foto’s die ik nam op de Roeselaarse kermis, het carnaval en de Rodenbachfeesten.”

Ook het atelier beeldhouwkunst van leraar Jeroen Vercruysse neemt deel aan deze tentoonstelling. Siska Vandenaweele is een van de deelnemende beeldhouwers.

“Ooit kreeg ik van een vriendin een grote houten schijf en de tijd was rijp om er iets mee te doen. Ik ben nogal fan van zaagsneden en de onregelmatigheden van hout. Ik heb er een kopie van gemaakt in gips met een mal in silicone en heb vervolgens de twee schijven verbonden met een touw. Ik neem ook een creatie mee waarbij in klei geduwde putjes gevuld zijn met pigment en gips.”

“De mix tussen fotografie en beeldende kunst vind ik een hele goede match omdat het verschillende dimensies combineert. Het verticale van de foto’s aan de wanden zal een mooie mantel vormen voor de binnenruimte waar onze beelden staan.”

De expo Analoge Fotografie en Beeldhouwkunst in Villa Vandewalle in de Meensesteenweg 156, Roeselare is open op 20, 21 en 24 april van 14 tot 18 uur en op 27 april van 10 tot 17 uur.

The post Ateliers exposeren foto’s en beelden in Villa Vandewalle: “Een heel goede match” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten”

De politie van Oostende blikt tevreden terug op de eerste concertdag van Rammstein waar 47.500 Rammstein-fans hun muziekhart konden ophalen. Vandaag verwacht Oostende opnieuw eenzelfde aantal fans. De politie blikt terug op een rustige en serene eerste dag zonder noemenswaardige incidenten.
The post Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten” appeared first

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

“Ik begrijp niet wat hij net zei. Hijzelf volgens mij ook niet”: Biden en Trump botsen in vinnig (en soms kinderachtig) tv-debat

Amerikaans president Joe Biden (81) heeft donderdag tijdens een eerste tv-debat met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump de hooggespannen verwachtingen volgens analisten niet kunnen inlossen. Biden kwam meermaals verward over en wist niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog een nieuwe ambtstermijn aankan. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten van de clash.

Lees meer »

KIJK. De film van de rit: Cavendish schrijft geschiedenis en Pedersen valt in laatste rechte lijn

Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven met zijn 35e etappeze in de Tour. De ‘Manx Missile’ verwees Jasper Philipsen en Alexander Kristoff naar de dichtste ereplaatsen. Mads Pedersen, misschien wel de grootste concurrent van Philipsen voor de groene trui, kwam nog stevig ten val in de laatste rechte lijn. Hij vloog vol tegen de dranghekken en zag een mooi ereplaats door

Lees meer »

Tim Lefever is voorzitter van gratis festival Grensrock: “Lokale bedrijven vragen soms zelf om te sponsoren”

Tim Lefever (42) is de trotse voorzitter van Grensrock, hét gratis festival bij uitstek in de regio. Wij blikken samen met hem even vooruit op de komende editie, het voorzitterschap en de toekomst van Grensrock. Druk druk druk? “De laatste week voor het festival is mijn vrouw een week Grensrock-weduwe”, lacht de Menenaar.
The post Tim Lefever is voorzitter

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kiwanis Club Oostende Noordzee 50 jaar actief

Kiwanis Club Oostende Noordzee, een van de 16 serviceclubs in Oostende, vierde vorig weekend haar halve eeuw maatschappelijk engagement in onze stad. “De sociale actie is voor de club de enige echte bestaansreden en is tevens de motor van de club”, aldus voorzitter Ruben Pannecoucke. En daar staat de strijd tegen kinder- en dus ook kansarmoede centraal.
The post

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »