Proper Strand Lopers willen museum met gevonden retro-afval oprichten: “Met Samo chips, Raiders, en zelfs Treets uit de jaren ‘60”

Tim Corbisier, bezieler van de Proper Strandlopers, wil volgend jaar een museum oprichten of minstens een tentoonstelling organiseren met gevonden retro-afval. Het gaat dan om blikjes en verpakkingen uit de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90. “Het toont meteen ook aan hoelang afval bewaard kan blijven”, zegt Tim.

De Proper Strand Lopers ruimen het hele jaar door afval, vooral op de stranden. Tijdens de drukke zomermaanden langs de kust bieden ze ondersteuning aan de gemeentelijke diensten op het strand. “Sinds 2020 gaan we actief op zoek naar oud afval”, legt Tim Corbesier uit. “In coronatijden maakte ik een map met vintage afval. Die verzamel ik sindsdien en de collectie breidt nog elke dag uit.”

Oude blikjes roesten niet

“Vroeger vond er al eens een feestje plaats in de duinen, toen kon dat nog. Maar de keerzijde is dat er heel veel afval achtergelaten werd”, duidt Corbesier. “Dat afval kwam na verloop van tijd onder het zand terecht en dan kan het heel lang duren voor het effectief verteert in de natuur. Zo vonden we bijvoorbeeld al blikjes terug in metaal die zelfs niet geroest waren en die blikjes dateren uit de jaren ’80. Het heeft allemaal te maken met zuurstof en vocht. Als dat er niet bij kan, dan duurt het heel lang. Het bewijst meteen ook dat zwerfvuil van alle tijden is en niet nu pas een groot probleem geworden is.”

“We vonden zelfs een verpakking van de Engelse snack Treets uit de jaren ’60”

En dus gaan de Proper Strand Lopers nu actief op zoek naar retro afval. “We vonden bijvoorbeeld verpakkingen van Samo chips, een chipsmerk dat in de jaren ’70 erg populair was. Maar ook een verpakking van de Engelse snack Treets uit de jaren ’60. Verder vonden we een Nivea-verpakking van 1977, Lux afwasmiddel uit de jaren ’60, een BRT2-sticker waarvan we vermeldingen terugvonden in jaarverslagen van de jaren ’70 tot de jaren ’80, een verpakking van een Lion-reep uit de jaren ’80 en zelfs een Sikiri-flesje dat dateert tussen 1970 en 1982”, aldus Tim.

Museum of expo

Maar er is nog veel meer: zoals verpakkingen van alle tijden van de Bi-Fiworst, een verpakking van Raider (de voorloper van Twix), een chipsverpakking waar de jonge mannen van Clouseau opstaan, enzovoort. “We zijn momenteel bezig met een dossier voor een Europese subsidie, die is bijna helemaal rond”, vertelt Tim. “We hebben de ambitie om een museum op te richten of toch minstens een tentoonstelling te organiseren met retro afval. Het blijft fascinerend om te zien hoelang afval bewaard kan blijven. Al valt het materiaal van toen niet meer te vergelijken met dat van nu. Binnen dertig jaar zal er vermoedelijk geen afval van nu meer te vinden zijn. De kans is groter dat er afval uit de jaren ’80 terug te vinden zal zijn.”

De Proper Strand Lopers hopen tegen volgend jaar hun museum op te richten. Maar eerst komt er nog een drukke zomer aan. “Vorige zomer was heel rustig en dat was ook te merken aan het afval. Het valt af te wachten wat deze zomer zal geven, maar we zijn er klaar voor. Hopelijk hebben onze vele sensibiliseringsacties rond zwerfvuil iets uitgehaald en gaan mensen bewuster nadenken over hun afval”, besluit Tim.

The post Proper Strand Lopers willen museum met gevonden retro-afval oprichten: “Met Samo chips, Raiders, en zelfs Treets uit de jaren ‘60” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar”

Het Engelpark in Ichtegem opende eind juni voor het vijfde jaar op rij officieel de deuren. Wat in 2020 begon als een gedurfd kleinschalig project is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het zomeraanbod voor kinderen.
The post Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar” appeared first

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »

Dood Arian (6) één en al mysterie: “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”, klinkt

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

Zemst plaatst kooien om duivenplaag aan te pakken

In Elewijt bij Zemst gaat de gemeente kooien plaatsten om duiven te vangen. De gemeente kampt al een tijdje met een duivenplaag. De gevangen duiven worden naar een opvangcentrum in Limburg gebracht. Aan de inwoners wordt ook gevraagd om de duiven niet voederen.

Lees meer »

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden, maar heeft wel veel ideeën: “We hebben te snel gezegd dat het oppositie wordt”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »