Zwevezeelse slager Cris (53) scoort opnieuw zilver met klassieke picon in London Spirit Competition: “Alles is hier puur natuur”

‘Finesse’ is niet alleen de naam van zijn slagerij in Zwevezele, het tekent ook de passie waarmee slager Cris Algoedt (53) al een aantal jaar met succes fijnzinnig uitgebalanceerde likeuren op de markt brengt. Dit jaar haalde hij in de London Spirit Competition opnieuw een zilveren medaille met de ‘Robust’, een fijnzinnige versie van de klassieke picon. Zijn geheim? “Ik draai geen brol in mijn likeuren”, stelt Algoedt. “Alles is hier puur natuur.”

Cris Algoedt is niet alleen slager, hij is ook een gepassioneerd rallyrijder die graag de concurrentie in snelheid neemt. In 2019 slaagde hij er al in enkele Italianen achter zich te laten, door een zilveren medaille te winnen in de London Spirit Competition met zijn ‘Belgian Limoncello’. “Bij limoncello’s ervaar ik vaak dat het hoge alcoholpercentage de lekkere smaak van de citroenzeste – het buitenste van de schil – fel overheerst. Ik zocht dus een vrouwvriendelijkere versie, iets zoeter, en beperk de alcohol bewust tot 23 graden. Ik heb ettelijke jaren m’n huisgemaakte limoncello verbeterd en bijgesteld. Nu staat de drank op punt en dat valt blijkbaar in de smaak.”

Het juiste evenwicht

In 2020 haalt Algoedt met zijn pomocello (op basis van pompelmoes) en arancello (op basis van sinaasappel) eveneens zilver, net als met de lancering van zijn ‘Belgian Buddy Gin’ vorig jaar. Die gin haalde ook al een zilveren medaille, nog vóór er één fles van verkocht was. Dat allemaal onder de merknaam ‘Belgian’ waar Algoedt als enige – ook al opzienbarend – een patent op heeft. Vijfmaal een zilveren medaille tijdens de laatste vijf jaar, dat is een niet te onderschatten prestatie. Zeker als je bedenkt dat bij sommige inzendingen tot een kleine honderd landen meedoen. “Mijn klanten weten m’n likeuren al jaren te waarderen. Het is leuk dat een vakjury de kwaliteit bevestigt”, zegt een tevreden likeurmaker.

“Mijn klanten waarderen mijn likeuren al jaren”

Vandaag scoort hij opnieuw met een klassieke picon, ditmaal onder de naam ‘Robust’. Bij picon komt het erop aan het juiste evenwicht te vinden tussen bitter en zoet, naast de keuze van de siroop en de witte wijn. Ideaal als aperitief ‘on the rocks’.

Geen brol

Wat is de rode draad doorheen dit succes? “Er zit geen brol in mijn likeuren”, stelt Algoedt. “Geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen. In een limoncello kan er al eens een boordje olie bovendrijven. Er bestaan producten, om dat weg te werken. Niet bij mij, ik hou het liever artisanaal. Even met de fles schudden en de olie is weg. Simpel. Hier is alles puur natuur.”

Wordt zo’n limoncello dan niet sneller slecht? “Toch niet”, reageert Algoedt. “De kleur kan iets veranderen, dat is alles. Maar sowieso kun je eender welke limoncello best binnen de twee jaar uitdrinken.”

Vandaag broedt Algoedt op een nieuwe drank, dit najaar. In Londen mogen ze alvast een zilveren medaille klaarleggen.

Wie de awardwinnende lekkernijen eens wil proeven, kan terecht bij de webshop www.genietmetmate.be. Of gewoon eens langslopen bij slagerij Finesse, Sint-Jozefstraat 1 in Zwevezele.

The post Zwevezeelse slager Cris (53) scoort opnieuw zilver met klassieke picon in London Spirit Competition: “Alles is hier puur natuur” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »