Oud-voorzitter CD&V Isabelle Vande Walle kiest voor Alternatief24

Na N-VA-mandatarissen, ex-Groen-leden en enkele oud-Vooruit-leden heeft Alternatief24 sinds deze week een nieuwe trofee aan zijn gordel bengelen. Met Isabelle Vande Walle haalt de zelfverklaarde burgerbeweging de oud-voorzitter van CD&V Bredene binnen. “Omdat de belofte om onze tot Team Bredene herdoopte lijst te verruimen een loze belofte bleek en ik de indruk heb dat de enige bedoeling van de partij is om de huidige coalitie met Vooruit tot elke prijs te verlengen”, legt Isabelle uit.

Isabelle Vande Walle (41) was vijf jaar lang voorzitter van CD&V Bredene. Dat ze nu overstapt naar Alternatief24, de partij die ontsproot uit de gedeelde ambitie van Groen/8450anders en N-VA om de huidige Vooruit-CD&V-meerderheid het vuur aan de schenen te leggen, mag een verrassing worden genoemd. Eind vorig jaar vervelde CD&V immers al tot Team Bredene in een poging om de lijst te verruimen.

“Ik kon me helemaal vinden in deze strategie. Een open lijst met competente mensen, onafhankelijken, maar net zozeer groenen of N-VA’ers en liberalen, leek me de juiste weg om in te slaan. Eind vorig jaar besloot het partijbestuur echter om van dit pad af te wijken. Was het uit angst voor de eigen posities? Of is het de bedoeling om ten alle koste in deze coalitie te blijven? Het was voor mij alvast het signaal om ontslag te nemen als voorzitter en mijn mandaat in het directiecomité van het AGB terug te geven”, blikt Isabelle, die verpleegster is in AZ Oostende, terug.

Goed gesprek

Het leek er even op dat de politiek een afgesloten hoofdstuk was. “Maar anderhalve maand geleden heb ik met Lucas Vandendriessche, coördinator van Alternatief24, en Koen Uitenhove, die op de lijst zal staan, een goed gesprek gehad. Daaruit bleek dat A24 precies beoogt waar ik eerder naar streefde: een beweging waar het team boven het individu gaat, waar mensen van allerhande strekking mekaar kunnen vinden en waar de plaatsen op de kieslijst niet boven het programma staan. Je partijkaart doet er niet toe. Met A24 capteren we ook het ongenoegen over het huidige beleid, dat vandaag bij heel wat Bredenaars leeft. We willen aantonen dat Bredene straks op een andere manier kan bestuurd worden.”

Vande Walle beseft dat de verkiezingen hoogst onvoorspelbaar worden. “Je bent niet meer verplicht om te gaan kiezen, de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie wordt automatisch burgemeester, de kopstem verdwijnt,… Begrijpelijk dat heel wat lokale politici nerveus rondlopen. Misschien heeft Team Bredene daarom eieren voor hun geld gekozen en de verruiming afgezworen.”

Realisaties verdedigen

Kristof Vermeire, lijsttrekker, waarnemend voorzitter en schepen in de huidige coalitie voor CD&V, noemt Vande Walles opmerkelijke transfer ‘geen groot nieuws’. “Isabelle is al sinds oktober vorig jaar geen voorzitter meer van de afdeling. Op een plandag hebben we toen de strategie voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgelegd. Isabelle kon zich daar niet in vinden en heeft het bestuur verlaten. Even goeie vrienden en geen rancune, wat mij betreft. Ik niet aan politiek om te polariseren, ik ben eerder van de consensus.”

“Het leek ons als partij belangrijk om achter de realisaties van de voorbije zes jaar te gaan staan. Het zou nogal idioot en ongeloofwaardig zijn om in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen plots je eigen verwezenlijkingen onderuit te halen in een verkrampte poging je te onderscheiden van je coalitiepartner. We zijn echter niet getrouwd met Vooruit en zien wel wat er na oktober uit de bus komt. De insinuatie dat de socialisten bij ons iets in de pap te brokken zouden hebben, is te gek voor woorden. Team Bredene is geen filiaal van Vooruit.”

Kristof Vermeire is naar eigen zeggen wel verrast door Vande Walles verwijt dat CD&V de verruimingsoperatie een halt toeriep. “Niets is minder waar”, reageert hij. “We timmeren verder aan de ingeslagen weg. Vandaag kan ik je al bevestigen dat onze lijst voor de helft uit oud-christendemocraten en voor de helft uit niet-partijgebonden kandidaten zal bestaan. Onze deur blijft ook open staan voor wie geen CD&V-partijkaart heeft. Je begrijpt dat ik daarom erg ontgoocheld ben dat Isabelle het nodig vond na te trappen. Haar beweringen stoelen nergens op.”

The post Oud-voorzitter CD&V Isabelle Vande Walle kiest voor Alternatief24 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rainier Verhoest en Saskia Aneca samen meer dan 80 jaar in het tafeltennis

Rainier Verhoest en Saskia Aneca leerden elkaar als jonge tafeltennissers kennen. Nadat ze elk hun eigen weg gingen bracht de sport hen nadien weer samen en nu maken ze samen deel uit van TTC Drive in Oostende. De club organiseert in juli naar jaarlijkse traditie de zomercriteria ‘Oostende beweegt’.
The post Rainier Verhoest en Saskia Aneca samen meer dan

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

De eerste Tour van Merckx door de ogen van onze analist Michel Wuyts: “In 1969 waren mensen zo verlangend als in 2024”

55 jaar na Eddy Merckx begint Remco Evenepoel vandaag aan zijn eerste Tour de France. Daarom duikt onze wieleranalist en -commentator Michel Wuyts in de archieven en haalt hij herinneringen op aan het Tourdebuut (en de eerste eindzege) van Merckx. “Die nacht heeft Neil Armstrong voet op de maan gezet. Ik zag het in de roes van Merckx. En vond

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijf doden door botsing trein en bus op spoorwegovergang Slowakije: bus uiteengereten

Op een spoorwegovergang in het zuidwesten van Slowakije zijn een passagierstrein en een bus op elkaar gebotst. Daarbij vielen zeker vijf doden, melden de reddingsdiensten. Volgens het persagentschap ‘TASR’, dat zich baseert op informatie van de politie en spoorwegmaatschappij ZSSK zaten er ruim honderd passagiers in de EuroCitytrein. Het publieke tv-station ‘RTVS’ meldt dat de bus letterlijk uit elkaar werd

Lees meer »