Met Bert en Romy neemt vierde generatie bakkerij Vanheste in Torhoutstesteenweg over

Bert Vanheste (24) en zijn vriendin Romy Sanders (23) zijn vanaf 1 april 2024 de trotse nieuwe eigenaars van brood- en banketbakkerij Vanheste in de Torhoutsesteenweg. Ze nemen de zaak over van Berts ouders, Dirk Vanheste (53) en Evelynn Bloemen (53). “We helpen wel nog steeds een handje mee, maar we wouden hen niet in de weg staan om de zaak over te nemen”, vertelt Evelynn.

Door de overname van de bakkerij door Bert en Romy, is het ondertussen al de vierde generatie van de familie Vanheste in de gelijknamige bakkerszaak. De vader, grootvader en overgrootvader van Bert gingen hem al voor. Misschien is er met Odilon, de vijfjarige zoon van Bert, wel een vijfde generatie op komst. “Hij is een echte fijnproever. Als hij bij ons in de bakkerij is, houdt hij ervan om de croissantjes voor te proeven”, lacht Romy.

“De klanten reageren heel enthousiast op de overname. Sinds we het op Facebook gedeeld hebben, mochten we al veel felicitaties in ontvangst nemen. Dat doet ons veel deugd. Onze trouwste klanten komen al naar de bakkerij sinds Willy nog de eigenaar was. Er is zelfs iemand die Jerome nog gekend heeft”, vertelt Romy.

Bakkersfamilie

Het ontstaan van de bakkerij gaat tot vier generaties terug. Jerome Vanheste richtte in 1939 samen met zijn vrouw Alice bakkerij Vanheste op, toen nog in de Gelijkheidstraat. In 1944 werden ze de trotse ouders van zoon Willy. Toen Willy nog maar 14 jaar was, sloeg het noodlot toe. Zijn vader Jerome zakte in elkaar en stierf voor zijn bakkersoven. Willy en zijn moeder besloten om de bakkerij samen verder te zetten.

Bert Vanheste en zijn vriendin Romy Sanders (links) nemen de bekende bakkerij over van Berts ouders Dirk Vanheste en Evelynn Bloemen (rechts). © Lara Merlevede

Willy trouwde in 1970 met Denise, waarna ze samen broodjes en taartjes verkochten in de bakkerij. Dirk, hun oudste zoon, werd geboren in 1971 en ook hij kreeg al snel de bakkersmicrobe te pakken. Hij volgde de bakkersopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij zijn oog liet vallen op Evelynn. Samen namen ze de zaak van Dirks ouders over. “Het is ondertussen al 28 jaar geleden dat wij de zaak overnamen. We verhuisden de bakkerij toen van de Gelijkheidstraat naar de Torhoutsesteenweg, waar ze vandaag, 28 jaar later, nog steeds te vinden is”, vertelt Evelynn.

Mee met paplepel

Ook Bert kreeg de bakkersstiel met de paplepel ingegeven. Hij studeerde net als zijn vader Dirk af als bakker aan Ter Groene Poorte. “Ik heb eerst vijf jaar werkervaring opgedaan in een industriële bakkerij. In de weekends bleef ik wel helpen bij mijn ouders. Het begon wel te kriebelen om zelfstandig te worden, dus ik ben heel blij dat ik de zaak van mijn ouders kan overnemen”, klinkt het.

Romy, de vriendin van Bert, studeerde af als bewakingsagente, maar vulde haar weekends als jobstudente in enkele bakkerijen. “Mijn eerste studentenjob was als verkoopster in de winkel van een bakkerij. Sindsdien werkte ik in een vijftal bakkerijen en nu ben ik helemaal klaar om de zaak over te nemen”, vertelt Romy.

Streekproducten

In bakkerij Vanheste kan je niet enkel brood, pistolets en taartjes terugvinden, de zaak biedt ook verschillende streekproducten aan. “Oostende staat bekend om haar geglazuurd speculoos. Elke Oostendse bakker verkoopt het, ook wij. Sinds februari 2020 werd onze speculoos officieel erkend als 100% West-Vlaams streekproduct. Daar zijn we heel trots op. Onze speculoos wordt nog steeds gemaakt volgens het originele recept van mijn grootvader Jerome”, vertelt Dirk.

Jerome Vanheste, hier met zoon Willy, was de oprichter van de bakkerij. Jerome stierf heel plots toen Willy 14 was. © gf

Daarnaast verkopen ze in bakkerij Vanheste ook hun befaamde splitwafels. “We bieden twee soorten aan: de ovale splitwafel met vanilleboterroom en de ronde met kirschroom. Ze worden net als al onze producten artisanaal gemaakt en volgens het oorspronkelijke recept van de eerste generatie. Ze zijn al sinds 2017 erkend als West-Vlaams streekproduct”, vult Evelynn aan.

Steeds minder bakkers

Uit de cijfers van het Economisch Huis Oostende blijkt dat er een daling is in het aantal winkels dat levensmiddelen verkoopt in de stad. Terwijl er in 2008 nog zo’n 139 winkels waren, zijn er daarvan in 2023 maar 103 meer overgebleven. Ook het aantal bakkers in Oostende is sterk aan het dalen. Dat merken ze ook bij bakkerij Vanheste. “We merken dat er steeds meer bakkers in de buurt hun zaak stopzetten”, bevestigt Romy. “Toen wij hier 28 jaar geleden begonnen, waren er nog vier bakkers in de dichte omgeving. Nu blijven wij nog als enige over. We zijn heel blij dat Bert en Romy de bakkerij willen overnemen”, vult Evelynn aan.

The post Met Bert en Romy neemt vierde generatie bakkerij Vanheste in Torhoutstesteenweg over is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Ontwijde kerk De Paanders in Meulebeke ingehuldigd als Smulkapel

De kerk van de Paanders in Meulebeke werd op 1 april 2023 ontwijd. Toen werd de parochie ook toegevoegd bij de parochie Sint-Antonius. De ruimte die vrij kwam, wordt nu volledig gebruikt door de Paandersschool. Die maakte er niet alleen een eetzaal van voor de leerlingen, maar wil de ruimte ook openstellen voor verenigingen.
The post Ontwijde kerk De

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »