Geen ‘Grote Prijs Marcel Kint’ meer in Zwevegem door budgetproblemen

De 82ste editie van de wielerwedstrijd zou normaal op zaterdag 25 mei verreden worden, maar de organisatoren hebben beslist het gebeuren af te gelasten. Men krijgt de zaak financieel niet rond. In de gemeenteraad van maart werd nog een gemeentelijke toelage van 20.000 euro goedgekeurd, maar dit was blijkbaar te weinig om het financiële gat dicht te rijden.

Zwevegem Koerse werd de eerste maal georganiseerd in 1930. Deze koers, eertijds omgedoopt tot de Grote Prijs Marcel Kint, werd jarenlang verreden op kermismaandag.

Dertien jaar terug werd de VZW Wielervereniging Marcel Kint opgericht, met als doel het uitbouwen van de wedstrijd tot een hoger niveau. De koers werd opgenomen op de Internationale UCI Wielerkalender in de categorie 1.2, twee jaar later werd het een UCI 1.1 wedstrijd en kwam hij live op televisie.

Naamsverandering

Vorig jaar veranderde de naam naar de ‘Van Merksteijn Fences Classic’ naar de naam van de Nederlandse hoofdsponsor. Dit zorgde voor enige ontgoocheling in Zwevegem omdat ‘Marcel Kint’ niet meer in de naam voorkwam.

Deze week raakte bekend dat de organisatie zo’n 20 à 30.000 euro te kort kwam om het budget rond te krijgen en zich genoodzaakt ziet de wielerhoogdag af te blazen.

Voorzitter Dirk Declercq van de wielervereniging is op reis en koersdirecteur Danny Bonte konden we niet bereiken.

100.000 euro kosten

Burgemeester Doutreluingne reageert ontgoocheld, maar begripvol. “Het is uiteraard spijtig dat de wedstrijd geannuleerd werd voor dit jaar. Maar ik kan begrijpen dat men geen financiële risico’s wil nemen. De kosten van zo’n organisatie lopen op tot rond de 100.000 euro. Niet eenvoudig om dit bedrag samen te krijgen. Als gemeentebestuur vinden we het wel jammer dat de wedstrijd niet zal doorgaan.”

De burgemeester hoopt dat de organisatoren de moed niet laten zakken en volgend jaar opnieuw aan de slag te gaan. “Ik heb hen de raad gegeven om contact op te nemen met Nick Nuyens om een en ander te bespreken zodat ze hun vergunning en plaats op de kalender niet verliezen.”

Op zaterdag 20 juli is de Baloise Ladies Tour te gast in Zwevegem. In de voormiddag is er een gewone rit en in de vooravond staat er een individuele tijdrit op het programma. Enkele Olympiërs hebben deze tijdrit nu al in het rood aangestipt als laatste test voor de race tegen de klok op de Spelen in Parijs. Deze wedstrijd heeft niets te maken met de wielervereniging en gaat dus wel door.

The post Geen ‘Grote Prijs Marcel Kint’ meer in Zwevegem door budgetproblemen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »