Familie Vanhoenacker al drie generaties marktkramer: “Alles verandert, maar de markt blijft bestaan”

April is ‘Maand van de Markt’, en dus mocht het ietsje meer zijn. We gingen voor een uitgebreide babbel langs bij fruithandelaar John Vanhoenacker, die in Blankenberge woont, maar vandaag treffen we hem op de woensdagmarkt in De Haan. Hij staat er samen met zijn vrouw Nathalie en zoon Rens, broer Jim en schoonbroer Vincent: een echt familiebedrijf, en dat voel je als klant ook. “Bij ons ben je geen nummer.”

John Vanhoenacker (50) en zijn jongere broer Jim zijn al de derde generatie marktkramers in de familie. “Mijn grootvader is ooit begonnen als fruitplukker, en ging na de oorlog de markten doen. Mijn vader en zijn twee broers zijn dan later in zijn voetsporen gevolgd”, vertelt John, die zelf aanvankelijk eerst kok was. “Ik was vroeger al wel eens mee naar de markt geweest als jubstudent, maar ben dan een andere richting ingeslagen. Net als mijn broer overigens: hij was vroeger lasser. Maar op een zeker moment zijn we toch overeengekomen dat we het werk van mijn vader en grootvader niet verloren wilden laten gaan. Het zijn lange dagen – om drie of vier uur opstaan – en in de winter kan het in regen en wind soms hard zijn, maar als het zonnetje schijnt is het fijn om in de buitenlucht te kunnen werken”, klinkt het. De familie Vanhoenacker staat met haar fruitkraam ’s zomers vijf dagen per week op de markt. In de wintermaanden valt enkel in Blankenberge de seizoensmarkt weg op maandag. “We staan uitsluitend aan de kust, waar je in de zomer sowieso de grote massa hebt. Dan staan we ook met jobstudenten, een equipe van in totaal acht man. En we werken uitsluitend met seizoensartikelen. Nu komen de asperges, aardbeien, kersen en meloenen er stilaan weer aan”, zegt John.

Folklore

Elke kustmarkt heeft volgens John wel zijn eigenheid. “In De Panne krijgen we altijd veel Noord-Fransen aan ons kraam, in De Haan is het in de zomer allemaal Duits wat je hoort. En in Blankenberge komen er nog altijd veel locals naar de markt. Het gaat er daar misschien ook nog net iets volkser aan toe”, zo vertelt hij. Volgens John is het publiek gemiddeld iets ouder aan de kust. “Vroeger trok de markt ook wel meer volk dan nu. Ik heb nog de tijden geweten dat het vanaf de paasvakantie vechten was voor een plaatsje. Nu komen de risico’s (losse marktkramers zonder abonnement, red.) vaak gewoon niet meer af bij slecht weer. Positief is dat in coronatijd veel mensen – ook jongere mensen – de markt herontdekt hebben. Veel van die nieuwe klanten zijn na corona blijven komen.”

John ziet de toekomst voor de marktkramer dan ook niet somber in. “Alles verandert, maar de markt zal volgens mij altijd wel blijven bestaan. De markt, dat is floklore: het is een van de oudste en mooiste beroepen ter wereld. En op de markt ben je geen nummer: er zal altijd wel nood blijven aan sociaal contact. Veel mensen, vooral ouderen dan, gáán ook naar de markt om een babbeltje te slaan en nadien nog ergens een koffietje te drinken. Zelf kunnen wij ook maar gewoon ons best blijven doen hé. Enerzijds door het verschil te maken in kwaliteit en de mensen een goed en eerlijk product mee te geven, maar er is anderzijds ook nog zoiets als de kunst van het verkopen. Als je daar gewoon de hele voormiddag staat zonder je mond open te doen, ga je ’s avonds niet veel verdiend hebben. Je moet echt met je klanten bezig zijn, hen eens laten proeven, ze overtuigen van je product. Op die manier spreekt je koopwaar ook een beetje voor zichzelf”, klinkt het.

Vierde generatie

Ondertussen gaat Johns zoon Rens ook al mee naar de markt. De vierde generatie lijkt daarmee verzekerd. “Rens is op zijn 15de bij ons begonnen als jobstudent, en sprong in coronatijd geregeld ook bij omdat hij toen toch geen school had. Ondertussen is hij er 21 en werkt hij al twee jaar vast bij ons. Hij doet het echt graag, het marktleven is een leuk leven. Zeker in de zomermaanden aan zee, als de mensen op vakantie zijn. Dan delen wij in het vakantiegevoel, en is er altijd veel sfeer op het werk”, glimlacht John.

The post Familie Vanhoenacker al drie generaties marktkramer: “Alles verandert, maar de markt blijft bestaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zes nieuwe aanklachten tegen Sean ‘Diddy’ Combs: “Jongen van 16 gedwongen tot seks in een busje”

Sean ‘Diddy’ Combs (54) wordt door zes nieuwe personen beschuldigd van seksueel misbruik. Een van de vermeende slachtoffers is een 16-jarige jongen. Combs zit momenteel in de gevangenis en wacht daar zijn proces af. In totaal lopen er nu 126 individuele zaken tegen de rapper, maar Diddy blijft vasthouden aan zijn onschuld. “In de rechtbank zal de waarheid dan ook

Lees meer »

“Ik ben bang voor onze levens”: Nigeriaanse selectie met onder meer Boniface en Ndidi zit vast op afgelegen luchthaven in Libië

De verplaatsing van de Nigeriaanse nationale voetbalploeg naar Libië is nu al op een fiasco uitgedraaid. Victor Boniface (23) en co zitten namelijk al uren vast op een Libisch vliegveld, naar verluidt zonder eten of drinken. “Ik ben bang voor onze levens”, stelt Wilfred Ndidi (27), ex-middenvelder van RC Genk, zelfs. Volgens kapitein William Troost-Ekong zouden de spelers binnenkort het

Lees meer »

Geen ‘De verraders’ of ‘Blind getrouwd’ deze week: VTM zet in op verkiezingsmarathon en match van Rode Duivels

Dit weekend gooit VTM het uitzendschema uitzonderlijk om. Op zondag moet ‘De verraders’ plaatsmaken voor een marathon-uitzending van de grootste verkiezingsshow, die van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat te zien zal zijn op de zender. Maar op maandag moet ook ‘Blind getrouwd’ wijken. Door de wedstrijd van de Rode Duivels in de Nations League zal ook daarvan geen

Lees meer »

Wat een veerkracht! Lotte Kopecky wint daags na valpartij slotetappe én eindklassement in de Simac Ladies Tour

Met blauwe plekken en schaafwonden, maar dat kon Lotte Kopecky niet deren. De wereldkampioene ging pas in de laatste meters over aanvalster Smulders – dankzij perfect werk van ploeggenote Wiebes – en won uiteindelijk met een wiel voorsprong. Ze pakt bovenop de ritzege ook de eindzege in het algemene klassement. Daarnaast sluit ze het jaar ook met zekerheid af als

Lees meer »

Ex-burgemeester Piet De Groote verwacht geen partij met absolute meerderheid Knokke-Heist: “Er zal gesproken moeten worden”

Een speciale verkiezingszondag voor Piet De Groote. Hij werd na het overlijden van Leopold Lippens aangeduid als burgemeester van Knokke-Heist, maar nam vorig jaar live op televisie ontslag nadat het vertrouwen tussen hem en Gemeentebelangen zoek was. Hij startte met Ja! een nieuwe partij en hoopt opnieuw mee te besturen. Bij voorkeur als burgemeester.
The post Ex-burgemeester Piet De

Lees meer »

Cathy Coudyser: “De eerste vrouwelijke burgemeester van Knokke-Heist worden, doet wel iets met mij”

INZICHT: N-VA.CD&V is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Cathy Coudyser, die als tweede op de kartellijst stond na Bert De Brabandere, haalde de meeste stemmen. “Bert is mijn steunpilaar en zal dat blijven.”
The post Cathy Coudyser: “De eerste vrouwelijke burgemeester van Knokke-Heist worden, doet wel iets met mij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verboden te praten over gezondheid president Kameroen: “Gezondheidstoestand is zaak van nationale veiligheid”

De regering van het Centraal-Afrikaanse land Kameroen verbiedt elke speculatie over de gezondheidstoestand van president Paul Biya. De 91-jarige president verblijft in Zwitserland en is niet meer in het openbaar verschenen sinds de Chinees-Afrikaanse top in Peking, begin vorige maand. Dat voedt geruchten dat hij ziek of zelfs dood zou zijn. De autoritaire Biya kwam aan de macht in 1982

Lees meer »

Blaasorkest Alpenroos organiseert blaaskapellenfestival in Ingelmunster: “Met zang- en solonummers”

Op zondag 3 november organiseert het Blaasorkest Alpenroos – in samenwerking met VLAMO – een blaaskapellenfestival in de Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat. Er nemen vier blaaskapellen aan deel. De dag start om 11 uur met het Blaasorkest Alpenroos.
The post Blaasorkest Alpenroos organiseert blaaskapellenfestival in Ingelmunster: “Met zang- en solonummers” appeared first on KW.be.

Lees meer »