54 kinderen geëvacueerd na brand in kinderdagverblijf Snoezel XL in Roeselare

54 kinderen die donderdagochtend in kinderdagverblijf Snoezel XL in de Beekstraat in Roeselare verbleven, werden na het uitbreken van een brand in de keuken onmiddellijk in veiligheid gebracht. De baby’s en peuters werden met combi’s, ambulances en brandweervoertuigen overgebracht naar het de gemeentelijke basisschool De Octopus. Daar werden de kindjes door hun ouders afgehaald. Het kinderdagverblijf heropent hoogstwaarschijnlijk maandag de deuren.

Donderdagochtend brak er omstreeks 10.15 uur een brand uit in de keuken van Snoezel XL uit. Die bevindt zich in het keldergedeelte van het gebouw dat nog maar eind februari in gebruik werd genomen. Een van de medewerksters was er aan het koken toen er plots een groot vuur ontstond in een ketel. De jongedame schrok, maar reageerde alert door een branddeken op de ketel te gooien. Daarna verwittigde ze onmiddellijk de collega’s. “Ik hoorde dat er iets aan de hand was en ging onmiddellijk kijken. Het branddeken lag niet volledig op de pot en vatte vuur. Ik kon het deken snel wegnemen en naar buiten brengen. Daarna bluste ik met een brandblusser het brandje”, aldus Roeland Ramboer, partner van zaakvoerster Caroline Deprez.

Vlotte evacuatie

Ondertussen hadden de medewerkers van het kinderdagverblijf de brandweer verwittigd. Tijdens het aanrijden van de verschillende brandweerwagens was men in het kinderdagverblijf al gestart met de evacuatie van de aanwezig baby’s en peuters. “Bij aankomst waren de kindjes al in de tuin. De evacuatie is erg vlot verlopen”, aldus Bert Vanhuyse, brandweerofficier bij de brandweer van Roeselare. Terwijl de brandweer in het gebouw een grondige controle uitvoerde werden de 54 kinderen overgebracht naar de vlakbij gelegen stedelijke basisschool De Octopus in de Leeuwerikstraat. “Doordat de brand gepaard ging met serieuze rookontwikkeling kunnen de kinderen hier niet blijven”, legt zaakvoerster Caroline uit. Enkele brandweerwagens, ambulances en politiecombi’s werden ingeschakeld om de kinderen te vervoeren. Eenmaal aan de basisschool werden zij opgevangen in de turnzaal waar opnieuw goed voor hen werd gezorgd.

Ondertussen startten de medewerkers van Snoezel XL ook met het opbellen van de ouders. Zij werden gerustgesteld en werd gevraagd om de kinderen in de school op te halen. Onder andere Jonas Aernout, zaakvoerder van het Roeselaarse restaurant Gastro Henri, kwam er om zijn dochter Félice. “Mijn vrouw is momenteel op reis, maar werd kort na de brand opgebeld door de mensen van Snoezel XL. Ze verwittigde me onmiddellijk. Ik was alles klaar aan het maken om de deuren van het restaurant te openen, maar op zo’n moment is je kind belangrijker. Gelukkig kan ik ook op een sterk team rekenen waardoor het restaurant gewoon open kon.”

Schade bleef beperkt

Enkele uren na de brand startten zaakvoerster Caroline en haar team al met de voorbereidingen op de heropening van Snoezel XL. De brandweer gaf het gebouw vrij snel na de brand al terug vrij, maar dat wil niet zeggen dat het kinderdagverblijf zomaar de deuren kan heropenen. “We zullen een gespecialiseerde firma inschakelen om het kinderdagverblijf volledig proper te maken. Hoogstwaarschijnlijk openen we maandag terug de deuren. Zo is er genoeg tijd om alles te poetsen en kan het geschrokken personeel tot rust komen”, aldus Caroline. Zij haalt ondanks het voorval opgelucht adem. “Met de kinderen is alles in orde. Dat is het belangrijkste. De schade is beperkt. Vandaag is ook gebleken dat ons evacuatieplan op punt staat.”

The post 54 kinderen geëvacueerd na brand in kinderdagverblijf Snoezel XL in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist

Op 17 juni 2024 vierde Gina Hertveldt haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist. Aangezien de 100-plusser een echte zoetekauw is, verrasten schepenen Nick Wenmaekers en Tine Gobert haar met een lekkernijenbox van Oxfam Wereldwinkel.
The post Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »