WZC James Ensor in Oostende na ruim twee jaar niet meer op lijst verhoogd toezicht: “Het is een lange weg geweest om orde op zaken te stellen”

Een nieuwe directeur, meer personeel en een goede verstandhouding met de bewoners: meer was er niet nodig om de tekortkomingen weg te werken. Woonzorgcentrum James Ensor in Oostende – het duurste woonzorgcentrum in de ruime regio – kwam in 2021 op de lijst van verhoogd toezicht terecht en is daar na meer dan 2 jaar eindelijk afgeraakt. “Het is een lange weg geweest om terug orde op zaken te stellen”, zegt directeur Martine Vandekinderen.

I

n oktober 2021 kreeg het Oostendse woonzorgcentrum de Vlaamse zorginspectie over de vloer. De inspecteur stelde er enkele overtredingen vast die enerzijds te wijten vielen aan het personeelstekort van het moment, maar ook enkele andere kleinere overtredingen werden vastgesteld. En dan was er ook nog een klacht van bepaalde familieleden van bewoners. Enkele maanden later kwam de hele commerciële rusthuisgroep Orpea – waar James Ensor deel van uitmaakt – in opspraak.

Personeelstekort

“De problemen begonnen bij het personeelstekort”, vertelt huidig directeur Martine Vandekinderen die sinds 1 januari 2022 aan het roer staat van het woonzorgcentrum. “Zaken die niet of net wel werden uitgevoerd geraakten niet geregistreerd en dat was het grote probleem. We werkten op dat moment met heel wat interims en er waren diverse wissels in het directieteam, waardoor de stabiliteit van het woonzorgcentrum verdween. Voor ikzelf startte, stonden er hier zes directeurs aan het roer. Dan kan je stabiliteit niet garanderen.”

Toen Martine aan het roer kwam, besloot ze de zaken drastisch te veranderen. Met succes, want sinds vorige maand werd het Oostendse woonzorgcentrum van de lijst van verhoogd toezicht geschrapt. “De laatste inspectie dateert van februari dit jaar en daaruit bleek dat we het woonzorgcentrum terug op de rails gekregen hebben. Het is een lange weg geweest om terug orde op zaken te stellen.”

“Communicatie geniet hier nu de allerhoogste prioriteit, want daar begint het. We hebben een duo van hoofdverpleegkundigen die aan hetzelfde zeil trekken en die onze visie volgen. Maar ook de rest van het personeel doet wat het moet doen. We hebben de teugels niet gelost voor er een duurzame verandering was. Met succes, zo blijkt nu.”

Nu anders

Olivier Bals (97) woont sinds 2015 in het woonzorgcentrum en is op de hoogte van wat er zich gedurende enkele jaren heeft afgespeeld. “Ik ben hier met mijn vrouw komen wonen in 2015 omdat ze dement was. Zelf zou ik in principe nog op een appartement kunnen wonen”, zegt hij.

Het grootste probleem was dat de toenmalige directie gewoon in hun bureau bleef, terwijl communicatie op de werkvloer het allerbelangrijkste is.

“Mijn vrouw is echter een jaar later gestorven en ik ben hier dankzij mijn zoon en dochter kunnen blijven. Er waren tekortkomingen de voorbije zeven jaar, dat kan ik niet ontkennen. Maar het grootste probleem was dat de toenmalige directie gewoon in hun bureau bleef, terwijl communicatie op de werkvloer het allerbelangrijkste is. Vedrer was er een groot tekort aan verzorgers. Dat is nu anders. Iedereen kent nu Martine als directeur. Het personeel was toen niet altijd mee, maar die verandering is nu duidelijk zichtbaar.”

Moraal

Het woonzorgcentrum heeft een capaciteit van 118 bewoners. Daarvan zijn nu amper 57 plaatsen ingevuld. “We hebben een half jaar lang geen opnames mogen doen”, legt Martine uit. “Ook de publieke opinie was heel kritisch. Dat heeft voor een enorme terugval gezorgd.”

“Maar we hebben heel veel steun gehad van de bewoners en hun families. We hebben begrip dat die maatregelen voor hen genomen werden, maar dat heeft ook een weerslag gehad op hun moraal. Bewoners vielen weg en er kwamen geen andere mensen in de plaats. Maar dat is nu voorbij. We kijken nu alleen nog naar de toekomst.”

Vertrouwen terug winnen

Verder probeert de nieuwe directeur het personeel en de bewoners gemotiveerd te houden. “Laatst zijn we naar Zilverrock geweest met een aantal bewoners. Het zijn soms die kleine dingen die hen gelukkig maakt. We proberen nu hard te werken om het vertrouwen van iedereen terug te winnen. Dat doen we door nu en dan onze deuren open te stellen. We merkten tijdens de laatste opendeurdag dat er heel veel interesse was. Dat deed deugd.”

“We hebben nog een lange weg te gaan om het WZC weer vol te krijgen, maar we bieden opnieuw kwaliteit aan onze bewoners en dat is waar we altijd voor hebben gestaan. We zullen ons nu opnieuw moeten bewijzen en terecht ook. Maar we staan tenminste waar we moeten staan”, besluit de directeur.

The post WZC James Ensor in Oostende na ruim twee jaar niet meer op lijst verhoogd toezicht: “Het is een lange weg geweest om orde op zaken te stellen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dochter van Fransman die vrouw 10 jaar liet verkrachten barst in tranen uit in rechtszaal: vader had map op computer met naam ‘mijn dochter, naakt’

Op de tweede dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn echtgenote Gisèle Pélicot tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft een van zijn dochters de rechtszaal al huilend verlaten. De voorzitter van het hof had het op dat moment over de naaktfoto’s die Pélicot van zijn dochter op zijn computer had

Lees meer »

Hij giet gesmolten metaal van 2.500 graden uit over de vijand en is bovendien belachelijk goedkoop: zo werkt de nieuwe ‘drakendrone’ van de Oekraïners

Een vuurspuwende ‘drakendrone’ die de vijandige linies in een mum van tijd in lichterlaaie zet door er thermiet over uit te gieten, een gesmolten metaal dat tot 2.500 graden warm wordt. Het lijkt het nieuwste wapen van de Oekraïners in de strijd tegen de Russen. Wij zochten uit hoe het werkt en wie de drones levert en vonden veelzeggende beelden

Lees meer »

Extra petanquepleinen aan Kloosterhof ingehuldigd

Aan domein Kloosterhof, dat onder andere assistentiewoningen en een dienstencentrum omvat, zijn enkele extra petanquepleinen officieel ingehuldigd. “Sinds de opening van ons dienstencentrum in 2016 hadden we twee petanquevelden”, zegt Veerle Holsbeke. “Onze club De Hofpetanquers is zodanig groot geworden dat die twee pleinen niet langer voldoende waren. De vraag naar twee extra pleinen was
The post Extra petanquepleinen

Lees meer »

Deel Hellestraat op eerste schooldag vijf uren autovrij en omgedoopt tot Boulevard Futura

Tijdens de paasvakantie in april 2022 ging in Wervik een nieuw mobiliteitsplan in voege en kwamen er heel wat fietsstraten. De Hellestraat behoorde daar niet bij niettegenstaande de school Futura zich daar bevindt. Sedert begin dit jaar is er tussen de Rapet- en Ooststraat wel een fietsstraat. De directie was al lang vragende partij. In aanwezigheid van het stadsbestuur vond

Lees meer »

Vuilniskar verliest 200 liter mazout aan schoolpoort in Ieper: “Een ongelukkig toeval”

Uitgerekend op het drukste moment van de eerste schooldag reed een vuilniskar zich maandagochtend vast in een straat met poorten tot drie scholen in centrum Ieper. Door de aanrijding scheurde de mazouttank open, zo’n 200 liter brandstof stroomde er het riool in.
The post Vuilniskar verliest 200 liter mazout aan schoolpoort in Ieper: “Een ongelukkig toeval” appeared first on

Lees meer »

Ouders uit Hamme veroordeeld voor gevangenhouden van eigen dochter

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft 2 ouders uit Hamme, samen met een aantal andere familieleden, veroordeeld voor het gevangenhouden van hun eigen dochter. De ouders wilden haar naar Turkije brengen omdat ze het niet eens waren met de relatie die het meisje had. De dochter kon onderweg in Hongarije ontsnappen met behulp van een McDonald’s-medewerker.

Lees meer »

“Hij is geen type waar ik op zou vallen”: emotionele Karlien niet meteen overdonderd door echtgenoot in ‘Blind getrouwd’

De eerste twee ‘Blind getrouwd’-koppels zijn een feit. Bij Simen en Larissa zorgde het huwelijk voor fonkelende oogjes, Thomas zorgde niet meteen voor een overdonderende eerste indruk bij de nog net niet hyperventilerende Karlien. Over een hoge gunfactor, gebrek aan pit en een streepje bloot. “Is’t een boereke? Die zitten er meestal wel goed in.”

Lees meer »

Irène blaast 102 kaarsjes uit in wzc Ter Linde

In woonzorgcentrum Ter Linde is Irène Decuypere 102 jaar geworden. Dit werd gevierd met de familie, bewoners en een bezoek van het gemeentebestuur.
The post Irène blaast 102 kaarsjes uit in wzc Ter Linde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen Waregem trekt met volle lijst en ambitie naar de kiezer: “Willen mee besturen”

Afgelopen weekend stelde Groen Waregem haar volledige lijst kandidaten en uitgebreid programma voor. Lijsttrekker Simon Wemel trekt met ambitie naar de kiezer. “We willen de stad en haar inwoners meer ruimte geven, meer ruimte voor jeugd, elke weggebruiker, duurzaam ondernemen, wonen, inspraak en cultuur.”
The post Groen Waregem trekt met volle lijst en ambitie naar de kiezer: “Willen mee

Lees meer »

Titelfavorieten SK Roeselare en RC Harelbeke kunnen niet winnen op openingsspeeldag in tweede afdeling

Op zaterdag werden in tweede afdeling VV A al vijf wedstrijden afgewerkt. Daarbij kwamen vijf West-Vlaamse teams in actie, enkel Jong Essevee kon winnend afsluiten. Kind van de rekening daar was SK Roeselare, maar ook die andere titelfavoriet RC Harelbeke kon niet winnen. De Ratten pakten wel alsnog een punt op het veld van FC Lebbeke.
The post Titelfavorieten

Lees meer »