“Verrijkend op professioneel en menselijk vlak”: Seppe Vanden Broeck gaat voor Vranckx-reportage ‘De hoop van een hospitaal’ naar Oeganda

Meer dan tien jaar geleden lanceerde Rudi Vranckx een oproep om jonge tv-makers aan te trekken met een goed idee voor een buitenlandse reportage. Zo zagen De Nomaden het levenslicht. Ondertussen bezochten honderd teams samen zo’n 55 landen met een open blik en een kritische geest. Ze doen alles zelf, maar worden doorheen het hele project met raad en daad bijgestaan door Team Vranckx. De 100ste reportage is deels van de hand van een Poperingse journalist: Seppe Vanden Broeck. Hij trok naar Oeganda met Jules Stallaerts voor de reportage ‘De Hoop van een Hospitaal’.

Het Kilembe Mines Hospital in Oeganda is een ziekenhuis met Canadese koloniale roots in Kilembe, aan de Congolese grens. Het kende een turbulente geschiedenis en is broodnodig voor de inwoners van de streek, hoog in de Rwenzori Mountains. Een kleine Belgische vzw, Daktari Project, en de actie van (stagiair) dokters en verplegers van het UZ Gent, zorgde sinds een decennium mee voor een goede werking van het lokale ziekenhuis.

Overstromingen

Door verschillende overstromingen moest het hospitaal sluiten, zodat medische hulp enkel in het lagergelegen Kasese mogelijk werd. Té ver voor mensen in nood. De grote afstand werd meerdere patiënten fataal. Sinds anderhalf jaar wordt een nieuw hospitaal opgebouwd in Kilembe, afdeling per afdeling, met géén tot minimale apparatuur. Nomaden Jules Stallaerts en Seppe Vanden Broeck brengen de urgentie van het hospitaal en de wederopstanding in beeld. Seppe (23) komt uit Poperinge. “Ik studeerde journalistiek aan Arteveldehogeschool in Gent en nu volg ik een bijkomende opleiding Film aan het KASK in Gent”, vertelt hij. “Mijn kameraad Jules Stallaerts heeft een zus die kinesist is en ooit vrijwilliger was van dit project in Oeganda. Het mooie verhaal van Jules’ zus inspireerde ons. Jules, die een Gentenaar is, vroeg me om samen naar daar te gaan voor een reportage en we stelden dit voor aan het team van Rudi Vranckx.”

Het nieuwe Kilembe Mines Hospital. (foto Jules Stallaerts)

Eerste keer

Vorig jaar deze tijd trokken Seppe en Jules naar het Afrikaanse land voor Vranckx & De Nomaden. “Het was onze eerste keer dat we een reportage maakten voor Vranckx & De Nomaden. Ik kende het format wel, maar nu maakten we dus zelf deel uit van deze groep documentairemakers. Het was ook mijn eerste keer op Afrikaanse bodem. We waren twee weken onderweg en daarvan waren er uiteindelijk acht draaidagen. De veerkracht en drive van de lokale medewerkers vond ik bewonderenswaardig. Ze kennen veel tegenslag en beschikken over weinig middelen, maar toch geven ze niet op en blijven ze positief. Dat is een belangrijke les om uit leren.”

Montageproces

Na het filmen volgde er een montageproces. “We filmden alles zelf en beschikten allebei over een camera. Het was ons doel om het heel visueel aan te pakken. Daarnaast stond ik in voor het geluid. Het was een grote uitdaging om tussen al het filmen door ons verhaal niet uit het oog te verliezen. Toen we thuiskwamen, sloten we ons enkele weken op om er een mooi eindproduct van te maken. We zijn best trots op het resultaat. Het was een verrijkende ervaring op professioneel en menselijk vlak.”

Seppe in actie tijdens een van de draaidagen in Oeganda. (foto Jules Stallaerts)

Ter ere van de 100ste aflevering van Vranckx & De Nomaden werd De Hoop van het Hospitaal al uitgezonden tijdens het Docville-festival in CinemaZED in Leuven. “Daar werden ook twee andere reportages getoond. Het was fijn om de andere makers te ontmoeten en de reacties te zien van het publiek. Op tv heb je die live feedback niet. De dag erna organiseerden we nog een screening in Gent, waarbij we de ticketopbrengst aan Daktari schonken. Komende zaterdag en zondag komt de reportage op VRT Canvas.”

Toekomst

Seppe heeft de smaak te pakken voor dergelijke projecten. “Als de kans zich voordoet, zou ik zeker nog eens terug willen gaan naar die plek. Momenteel ben ik druk bezig met mijn studies, maar wie weet dat er in de toekomst nog iets gelijkaardigs op mijn pad komt”, geeft Seppe nog mee.

Bekijk de reportage op zaterdag 13 april om 20.10 uur op VRT Canvas. Je kan het ook bekijken via VRT MAX.

The post “Verrijkend op professioneel en menselijk vlak”: Seppe Vanden Broeck gaat voor Vranckx-reportage ‘De hoop van een hospitaal’ naar Oeganda is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “‘Morgen was u niet meer wakker geworden’, zei de dokter”: François krijgt hepatitis E door eten van paté op vakantie

Artsen zien steeds vaker patiënten met een leverontsteking na een hepatitis E-besmetting. Dat is een virus dat ons lichaam binnenkomt via vlees van varken of wild, dat niet genoeg doorbakken is. Het kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een lage weerstand, maar soms ook voor gezonde mensen. Het overkwam François Jacquemart na het eten van paté op

Lees meer »

KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om een truitje van ons vader te zien”

Enkele dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk zet het museum KOERS generatiegenoten Hector Martin en Ottavio Bottecchia in de kijker. Familieleden van beide wielerhelden woonden dinsdagmiddag de onthulling van enkele opvallende objecten bij.
The post KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om

Lees meer »

De eerste echte concurrent van Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen is bekend. En dat kan de federale formatie door elkaar schudden

De Belgische politiek zit vol verrassingen. Want twee weken na de verkiezingen weten we al hoe vier van de zes Belgische regeringen er de komende vijf jaar zullen uitzien. Ook de kaarten voor Bart De Wever (N-VA) om premier te worden liggen beter dan iemand voor 9 juni had durven voorspellen. Maar om dat ook effectief te worden, schuilt er

Lees meer »

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Internationale drugsbende ontmanteld na grootschalige inval in Peterbos: “Zo’n bende zit in alle soorten van criminaliteit, zolang het maar opbrengt”

De tentakels van de drugsmaffia uit Marseille reiken tot in onze hoofdstad. Dat werd gisteren duidelijk na een grootschalige operatie van de federale gerechtelijke politie, waarbij het hoofdkwartier van een drugsbende in de beruchte Peterboswijk werd ontmanteld. De bende had de ambitie om de baas van Brussel te worden, met behulp van hun ‘heilige drievuldigheid’: afrekeningen, martelingen en ontvoeringen.

Lees meer »

Finland begint met (beperkte) vaccinatie tegen vogelgriep

Finland start met een beperkte vaccinatiecampagne tegen vogelgriep. Dat heeft het Finse Instituut voor Volksgezondheid en Welzijn aangekondigd. De vaccins zijn bedoeld voor personen die een hoger risico lopen. Volgens persbureau Reuters wordt Finland het eerste land dat dergelijke vaccins aan mensen zal toedienen.

Lees meer »

Te min voor ‘Tien om te zien’, maar niet voor ‘De muziekshow’: “Een héél klein beetje respect voor ons, is dat te veel gevraagd?”

“We weten allemaal dat er een nieuwe generatie de plak zwaait.” Nee, een plekje bemachtigen in muziekshows als ‘Zomerhit’ en ‘Tien om te zien’ is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is er nu het gloednieuwe ‘De muziekshow’ voor alle artiesten die (alweer) uit de boot vallen. De eerste opnamen zijn gemaakt, maar een tv-zender is er nog niet. Al mag

Lees meer »