VDL Bus & Coach opent hypermoderne busfabriek in Roeselare: “Streven naar een duurzame en ecologisch verantwoorde productieomgeving”

Terwijl er deze week wellicht een cruciale beslissing wordt genomen rond de overname van busbouwer Van Hool werd de nieuwe busfabriek van VDL Bus Roeselare, de nieuwe Vlaamse productievestiging van VDL Bus & Coach, officieel geopend. Op de nieuwe site worden alleen elektrische bussen gebouwd. De fabriek kwam op een duurzame manier tot stand om de impact op het milieu klein te houden.

Het terrein aan het Krommebeekpark 2 in Roeselare is al enige tijd in operatie. Bij VDL Bus Roeselare wordt op seriematige wijze de nieuwe generatie Citea geproduceerd, dat is de 100 % elektrische bus voor openbaar vervoer.

Bij de opening waren heel wat aanwezigen. Naast klanten, leveranciers en media waren ook Vlaams minister-president Jan Jambon, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Kris Declercq van de partij. De eerste steenlegging van de nieuwe busfabriek vond plaats op 8 februari 2022. Ruim twee jaar later zijn de plannen uiteindelijk tot uiting gekomen en is de meest moderne busfabriek van Europa gerealiseerd in Roeselare.

Duurzaamheid en innovatie

De nieuwe vestiging kenmerkt zich door de duurzaamheids- en innovatiefilosofie van VDL Groep, dat op verschillende vlakken tot uiting komt. “Zo is het gebouw ontworpen met een sterke focus op milieuvriendelijkheid, waarbij vloerverwarming en uitgebreide ventilatiesystemen zorgen voor een efficiënt gebruik van energie”, vertelt Alain Doucet, directeur van VDL Bus Roeselare.

“Zonnepanelen zijn geïntegreerd in het ontwerp, waardoor de fabriek grotendeels zelfvoorzienend is in haar energiebehoeften. Het groendak draagt niet alleen bij aan de esthetiek van het gebouw, maar dient ook als een natuurlijke isolator en draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Met deze voorzieningen streeft VDL Bus & Coach naar een duurzame en ecologisch verantwoorde productieomgeving en werkt het met trots verder aan het verkleinen van haar ecologische footprint.”

Lokale werkgelegenheid en Europese productie

VDL Bus & Coach kiest er bewust voor om haar bussen in Europa te bouwen. “In ons betrouwbare netwerk van productiefaciliteiten, dichtbij klanten, met onze eigen vakmensen die ons jaren trouw zijn én met duurzame productiemethoden. Onze medewerkers zijn hooggekwalificeerd en maken gebruik van de meest moderne technieken om de elektrische bussen van vandaag én van de toekomst te produceren”, aldus Rolf-Jan Zweep, CEO van VDL Bus & Coach.

Ook Alain Doucet benadrukt het belang van investeren in werkgelegenheid. “We weten dat technisch geschoolde mensen van het grootste belang zijn voor de hoogwaardige maakindustrie. Het is dan ook cruciaal dat wij als bussenbouwers blijven investeren in levenslang leren, om op die manier de vaardigheden van onze medewerkers aan te passen aan de veranderende noden van de economie. Echter mogen we dit niet als vanzelfsprekend zien. Dit vraagt een grote inspanning van zowel werkgever als medewerker.”

VDL Bus & Coach, onderdeel van familiebedrijf VDL Groep, is een voorstander van behoud van werkgelegenheid, kennis en kunde in de eigen regio. Om dat te kunnen blijven nastreven en de maakindustrie voor bussen in Europa te behouden, benadrukt VDL Bus & Coach het belang van een gelijk speelveld bij initiatieven vanuit andere werelddelen. “Er moet sprake zijn van een eerlijke wedstrijd, een wedstrijd met dezelfde spelregels“, aldus Rolf-Jan Zweep.

Gesprekken over oude site

De productiecapaciteit van VDL Bus Roeselare bedraagt ongeveer 800 bussen op jaarbasis. Ondanks dat de fabriek in Roeselare dit totaal aantal nieuwe generatie Citea’s op jaarbasis zou kunnen fabriceren, kiest VDL Bus & Coach er bewust voor om deze elektrische stadsbus ook bij haar andere productiefaciliteit in Valkenswaard te produceren. De beschikbare productiecapaciteit wordt op die manier zo optimaal mogelijk ingezet. Daarnaast wordt hiermee ook de flexibiliteit verhoogd.

In totaal werken nu zo’n vijfhonderd mensen voor VDL Bus Roeselare, waarvan een honderdtal nog op de oude site actief is. “Die mensen werken daar de laatste orders af en verhuizen normaal tegen eind april ook naar de nieuwe fabriek. Wat er dan met de oude vestiging zal gebeuren? Er zullen gesprekken volgen met de stad Roeselare en de provincie om te kijken wat we kunnen doen met die site. Die is 7,7 hectare groot, dus dat kan wel tellen. Op vandaag zijn er hier wel nog geen concrete plannen voor”, besluit Alain Doucet.

The post VDL Bus & Coach opent hypermoderne busfabriek in Roeselare: “Streven naar een duurzame en ecologisch verantwoorde productieomgeving” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden

Het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden. Zo onderstreept Musea Brugge dat echt iedereen zich welkom moet voelen. In de mate van het mogelijke, want in historische gebouwen doe je niet wat je wilt.
The post Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik heb er behoorlijk voor moeten vechten”: Remco Evenepoel, die flink ziek is geweest, zal rentree vieren met opvallend detail op shirt

Remco Evenepoel (24) begint in Groot-Brittannië aan het laatste deel van zijn seizoen. Tijdens zijn hoogtestage in aanloop naar de Tour of Britain is hij wel flink ziek geworden. “Daardoor besliste ik om niet mee te doen aan het EK tijdrijden.” Evenepoel spreekt verder geen grote ambities uit voor de Tour of Britain, maar hij zal er alleszins starten met

Lees meer »

Hengelclubs steeds vaker slachtoffer van stropers: “Ze slaan de vissen dood op het beton en nemen ze mee in hun koelbox”

Hengelclubs in heel Vlaanderen krijgen steeds meer te kampen met stropers die met vis uit hun vijvers aan de haal gaan. “Een plaag, niet alleen bij ons in Desselgem (Waregem)”, klinkt het bij de voorzitter van hengelclub De Eendrachtige Lijnvissers Koen Peirs. Want ook in Deinze was het onlangs prijs. “Bendes zijn steeds beter georganiseerd en gaan steeds driester te

Lees meer »

Gered dankzij briefje in McDonald’s: ouders proberen eigen dochter te ontvoeren naar Turkije

Een briefje met een noodkreet dat ze ontvoerd was, tijdens een tussenstop in de handen geduwd van een verkoopster bij McDonalds in Hongarije. Dat bracht de gevangenhouding van een meisje door haar eigen ouders ten einde voor ze helemaal in Turkije waren. Haar ouders uit Hamme, en enkele familieleden die hielpen bij de ontvoering, werden door de Dendermondse rechtbank veroordeeld.

Lees meer »

“Druk, maar niet chaotisch”: banken zien veel belangstelling voor alternatieven staatsbon na vrijkomen van 22 miljard euro

Het is druk bij de banken, nu de 22,5 miljard euro van de staatsbon deze week is vrijgekomen en Belgen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om dat geld te sparen of te beleggen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag. Voor cijfers over hoeveel geld terugvloeit, is het wachten. Een nieuwe staatsbon aan een verlaagde roerende voorheffing is wat de

Lees meer »