Sea Life Blankenberge laat in één week tijd vier zeehondjes vrij

Het SOS Rescue Team van Sea Life stuurt deze week vier genezen zeehondjes naar huis: woensdagmorgen kozen Zugroo, Selkie en Matuvu al het ruime sop, op zaterdag is het de beurt aan Clickie. Een combinatie van onrustig weer en het grijze pupseizoen zorgde de afgelopen maanden voor een ware toeloop bij Sea Life. “Blij dat we deze vier terug konden vrijlaten want we zaten al weken met een volle quarantaine”, klinkt het.

Het zijn drukke maanden geweest in de zeehondenquarantaines van Sea Life: het grijze pupseizoen en stormweer zorgden er voor heel wat aangespoelde dieren. “We zaten al enkele weken met een overvolle quarantaine en zijn dan ook heel blij dat we deze vier zeehonden weer kunnen vrijlaten”, zegt hoofddierenverzorger Jonathan Meul. Na maanden intensieve verzorging konden woensdagmorgen Zugroo, Selkie en Matuvu terug naar huis.

Verzwakt en mager

Zugroo, een vrouwtje, spoelde op 19 januari aan in Oostende met bloed aan haar snoet en enkele wonden rond de flippers. “Ze had longwormen, alsook een moeilijke en zware ademhaling. Ze was daardoor erg verzwakt en mager; toen ze gevonden werd woog ze nog 19,1 kg. We schatten dat Zugroo ergens in augustus werd geboren”, aldus Jonathan.

Selkie, een mannetjeszeehond, strandde op 26 januari in Raversijde. Toen het dier gevonden werd, was het erg verzwakt en uitgeput. Het woog nog maar 10,62 kg en had ook enkele ontstekingen rond de flippers. Selkie werd geadopteerd door Chris Lacor (67) en Marianne Sammison (65) uit Koksijde.

“We zijn allebei dierenliefhebbers, en zo’n zeehondje adopteren leek mij een origineel verjaardagscadeau voor mijn vrouw”, vertelt Chris. Het koppel kwam Selkie een tijdje geleden nog bezoeken in Sea Life. “De vrijlating vandaag is toch wel een beetje een emotioneel moment, en Selkie wou zelf ook niet direct weer in zee. Misschien miste hij ons ook al”, glimlacht Chris.

Melanisme

Een zeldzaamheid: Selkie is een zeehond met melanisme. “Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme: het zeehondje is volledig zwart”, zegt Inge De Bruycker van het NorthSealTeam. Het was alweer een poosje geleden dat ze er bij Sea Life nog zo een hadden binnengekregen.

De grijze zeehond Matuvu ten slotte spoelde begin februari aan op het strand van Knokke-Zoute. “Hij vertoonde grote ontstoken wonden op de rug en flippers, en had ook last van een moeilijke ademhaling door longwormen. Matuvu woog toen hij aanspoelde 16,08 kg”, zegt Jonathan Meul.

Clickie

Zaterdagmiddag wordt ook nog Clickie vrijgelaten, een grijze mannelijke zeehond die op 30 december aangetroffen werd in Lombardsijde. “Clickie werd daar gespot op de zeedijk terwijl hij onderweg was naar de duinen. Hij was fel verzwakt en verkeerde in een staat van uitputting, zijn gewicht zat op 10,6 kg. We schatten dat Clickie zo’n drie weken oud was toen we hem vonden”, aldus nog Jonathan Meul.

Clickie werd geadopteerd door The Click, een app die mensen aanmoedigt om zwerfvuil te rapen in ruil voor waardevolle punten. “Ons team van dierenverzorgers heeft de voorbije maanden hard moeten werken met alle zeehondjes die hulp nodig hadden. Dat was soms best pittig, maar we zijn wederom heel trots op onze inspanningen en deze vrijlatingen maken het vandaag allemaal waard”, besluit Delphine Dobbels, marketing manager bij Sea Life.

Momenteel verblijven daar nog drie zeehonden in quarantaine. Zij hebben voorlopig niet het ideale gewicht bereikt of zijn nog niet helemaal hersteld van hun verwondingen. “Pas wanneer ze weer voldoende aangesterkt zijn, kunnen ze terug naar zee”, klinkt het.

The post Sea Life Blankenberge laat in één week tijd vier zeehondjes vrij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Margot Vanderstraeten toont in ‘Wij, Roma’ hoe divers gemeenschap is (en schuwt clichés niet): “Ik wilde niet romantiseren of criminaliseren” 

In haar nieuwe boek ‘Wij, Roma’ geeft Margot Vanderstraeten een inkijk in de wereld van de Roma, een zeer diverse gemeenschap waar – vaak zonder veel kennis – veel over gezegd wordt. Ze schuwt de clichés niet: "Ik zou me als journalist of schrijver niet prettig voelen om te romantiseren of te criminisaliseren, maar die vraag kwam ook vanuit hen:

Lees meer »

Varen voor het goede doel op jaarlijkse zeezeildag in Nieuwpoort

De jaarlijkse zeezeildag voor het goede doel in Nieuwpoort vindt plaats op zondag 8 september. Je kan kiezen tussen een tocht op zee of op de IJzer. De Fifty One Club Westkust organiseert dit benefietevenement samen met de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort en ook met de steun van de schippers van de VVW Westhoek.
The post Varen voor het goede

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De weg naar Het Journaal was met Blokken geplaveid”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze week richt hij zich tot Ben Crabbé, die op donderdag 5 september een jubileum viert: precies 30 jaar geleden begon hij als presentator van Blokken. In die periode schreven trouwens heel wat West-Vlaamse kandidaten quizgeschiedenis.
Ben mag altijd antwoorden: [email protected]
The post Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De

Lees meer »

PADI schenkt sweater van Tiziano Ferro uit Italië aan HWP-artiest Rubel Medini uit Italië, die al jaren grote fan is: “Die gekregen sweater is zelfs ouder dan mij”

In 2003 hadden we een afspraak met de Italiaanse artiest Tiziano Ferro in een poepsjiek hotel in Brussel. Toen was het nog de tijd dat de pers van de platenfirma’s cadeautjes kreeg. Net voor ons vertrek ontvingen we van Tiziano een sweater, met het opschrift erop van zijn CD ‘111’. Maar liefst 23 jaar lang lag die sweater in onze

Lees meer »

Jarenlang vocht Maxime (52) tegen overlast door transportbedrijf, nu kondigt hij verhuizing aan: “Hier gaan we nooit rust vinden”

Komt er een einde aan de saga tussen Maxime Ceragioli (52) en transportfirma Livlina uit Sint-Niklaas? Na jaren van juridisch getouwtrek over geluidsoverlast heeft de buurman van het bedrijf inmiddels recht op zo’n 250.000 euro aan dwangsommen, maar hij wil naar eigen zeggen een punt zetten achter de strijd: “Ik trek naar het buitenland: op deze plek gaan we nooit

Lees meer »