Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Alles samen werden 2.531 verkeersovertredingen vastgesteld, goed voor een boetebedrag van ruim 173.000 euro. In vergelijking met 2022, het vorige recordjaar, ligt het aantal vastgestelde overtredingen bijna 17 procent hoger. In de jaren daarvoor werden nooit meer dan 2.000 overtredingen door bus- en tramchauffeurs vastgesteld.

Zorgwekkend

“Het is niet abnormaal dat chauffeurs eens een overtreding begaan op de vele honderdduizenden kilometers die ze afleggen”, zegt Van de Wauwer over de cijfers. “Maar een verdubbeling van het aantal boetes in vergelijking met 2019 is zorgwekkend en mag niet aanvaard worden. Een bestuurder van De Lijn moet het voorbeeld geven op de weg.”

In meer dan negen op de tien gevallen ligt een te hoge snelheid aan de basis van de boete. Vooral het aantal kleine overtredingen – minder dan 10 kilometer per uur te snel na correctie – stijgt fors.

Minder gsm-gebruik

Naast de ruim 2.300 snelheidsboetes werden 79 chauffeurs betrapt op door het rood rijden. Nog eens 28 boetes kwamen er wegens gsm-gebruik achter het stuur. In vergelijking met de jaren daarvoor ligt dat cijfer merkbaar lager.

Een buschauffeur die een boete krijgt, moet die echter meestal niet zelf betalen. Pas bij herhaaldelijke overtredingen verhaalt De Lijn de bekeuring op de bestuurder. In 2023 draaide de vervoersmaatschappij op voor 68 procent van alle uitgeschreven verkeersboetes. Zo’n 118.000 euro aan werkingsmiddelen van De Lijn vloeide naar de boetes.

Regionale verschillen

Door uiteenlopende afspraken zijn er aanzienlijke regionale verschillen in het aandeel dat chauffeurs moeten dragen. In de steden Antwerpen en Gent of de regio Kortrijk-Brugge betaalden de bestuurders vorig jaar minder dan 20 procent van de boetes.

Elders in de provincie Antwerpen gaat het zelfs om amper 11 procent. In de rest van Oost-Vlaanderen en in Brussel en de Vlaamse Rand betalen chauffeurs daarentegen ruim een derde. In Limburg moeten de chauffeurs zowat de helft van de boetes zelf ophoesten.

The post Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minderjarige joyriders van 13, 15 en 16 jaar oud crashen op parking van Makro in Deurne, zwaargewonde jongen ondertussen buiten levensgevaar

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Een van hen verkeerde zelfs een tijdje in levensgevaar, maar dat is nu geweken. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana

Na het succes van vorig jaar, waarbij meer dan 500 toeschouwers het spektakel op de terreinen van de familie Alliët in de Bloemgatstraat volgden, organiseert de Meulebeekse Landelijke Gilde een tweede editie van haar gymkana. Die vindt plaats op zondag 7 juli, met een aanloop op vrijdag 5 juli.
The post Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana appeared first on

Lees meer »

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »