Oudste West-Vlaming Zuster Marie-Augustine (108) overleden in Westrozebeke

In Westrozebeke is Zuster Marie-Augustine op 108-jarige leeftijd overleden. Ze was daarmee de oudste West-Vlaming.

Zuster Marie-Augustine werd op 2 juni 1915 als Benedicta Alliët geboren in Beveren-Roeselare. Ze was de oudste in een gezin van acht. Ze trad in bij de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw in Westrozebeke op 8 december 1942. “Ik was toen niet echt heel jong meer en wist heel goed wat ik deed”, vertelde Zuster Marie-Augustine toen ze officieel oudste inwoner van Groot-Staden werd.

Altijd gelukkig in het klooster

“Als kind voelde ik al een roeping. Ik ben ook altijd gelukkig geweest in het klooster”. Ze werd op 30 augustus 1944 geprofest als zuster van Onze-Lieve-Vrouw. Van 1944 tot 1948 studeerde ze voor onderwijzeres. Met nieuwjaar 1950 startte ze als leerkracht in de toenmalige meisjesschool in Westrozebeke waar ze les gaf aan de vierde graad. Toen bestond er immers nog een zevende en een achtste leerjaar.

Zuster Marie-Augustine werd directrice van de school en was van 1970 tot 1990 ook overste van de kloostergemeenschap in Westrozebeke. Ze hielp ook een tijdlang in woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Ter Westroze in Westrozebeke.

Veel werken

Veel werken was volgens Zuster Marie-Augustine één van de geheimen voor een lang leven. “Ik heb zowel thuis als in het klooster altijd veel gewerkt”, vertelde ze tijdens een interview in juni 2021, “Daarnaast probeer ik alles aan de mooie kant te zien”.

Zuster Marie-Augustine overleed op maandag 8 april in het klooster in Westrozebeke. Het afscheid van Zuster Marie-Augustine vindt op zaterdag 13 april om 10 uur plaats in de Sint-Bavokerk in Westrozebeke. Het is mogelijk om haar een laatste groet te brengen in rouwcentrum Vandecandelaere-Casier in de Charles Ampestraat 2A in Staden. Dat kan elke werkdag van 16.30 tot 19 uur.

(BCH/foto JCR)

The post Oudste West-Vlaming Zuster Marie-Augustine (108) overleden in Westrozebeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Goed dat er een kader is, hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met EU-minimumnormen voor fokken van honden en katten

Er komen eerst EU-brede minimumnormen voor het fokken en verhandelen van honden en katten. Vlaanderen heeft het EU-voorzitterschap aangegrepen om dierenwelzijn op de agenda te zetten en dat loont. Na maanden werk achter de schermen hebben is er een akkoord. Zo komen er voor het eerst onder andere duidelijke afspraken over chippen en een verbod op onder meer inteelt en

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan

Het stuk Stadenstraat tussen de Eug. De Grootelaan en de Kasteeldreef krijgt een voetpad en in de Cassierslaan worden parkeervakken aangelegd. Dat keurde de gemeenteraad in Houthulst donderdagavond goed. Goed voor een kostprijs van bijna 150.000 euro.
The post Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld

Deze zomer starten in Poperinge opnieuw acht speelpleinwerkingen op. Er wordt nog dringend gezocht naar extra animatoren om de zomer goed te laten verlopen.
The post Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iraniërs kunnen nieuwe streng geselecteerde president kiezen

Iran kiest een nieuwe president na de dood van Ebrahim Raisi, die in mei door een helikopterongeluk om het leven kwam. De winnende kandidaat moet vrijdag de helft van de stemmen krijgen anders volgt er 5 juli een tweede ronde. Er kan worden gekozen uit vier kandidaten, nadat twee kandidaten zich woensdag en donderdag uit de race hadden teruggetrokken om

Lees meer »

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »