“Een van de best onderhouden molens in Vlaanderen”: boek voor 70-jarige Zuid-Abdijmolen in Koksijde

De Zuid-Abdijmolen in Koksijde krijgt een boek om zijn zeventigste verjaardag te vieren. Sinds de feestelijke inhuldiging op 19 april 1954 groeide de molen uit tot een van de Koksijdse visitekaartjes. Ook het afscheid van molenaar Patrick Geryl, die na 35 jaar zijn molenpet aan de kapstok hangt, speelde een rol in de publicatie.

Waar eeuwen geleden een van de twee molens van de Abdij Ten Duinen stond, staat vandaag de Zuid-Abdijmolen. De huidige molen van Koksijde stond oorspronkelijk in Houtem bij Veurne (molen Lootvoet). Daar werd hij in 1951-1952 afgebroken, verplaatst en in 1953 langs de Jaak Van Buggenhoutlaan in Koksijde heropgebouwd.

Op 20 april 2024 heeft de molen er 70 jaar dienst op zitten en om dat te vieren werd een boek gemaakt. “Het boek duikt in de rijke voorgeschiedenis en zet een paar historische fouten recht”, luidt het bij de gemeente.

Afscheid molenaar

“Daarna komt de periode in Koksijde aan bod. Herstel en restauratie volgden elkaar snel op tot de molen in handen van Patrick Geryl de wind in de zeilen kreeg. Dankzij dagelijks onderhoud en regelmatig gebruik staat de Zuid-Abdijmolen nu bekend als een van de best onderhouden molens in Vlaanderen.”

“Dit jaar markeert ook het afscheid van molenaar Patrick Geryl, die na 35 jaar zijn molenpet aan de kapstok hangt. Zijn vertrek onderstreept het belang van het vastleggen van de geschiedenis en betekenis van de Zuid-Abdijmolen in een gedetailleerde publicatie.”

Grondig archiefonderzoek

Jozef Ameeuw gaf de aanzet tot het boek. Hij ontvangt al jaren bezoekers van de molen en verwent hen met zijn deskundige uitleg en levendige verhalen. “Het Abdijmuseum zette ook zijn schouders onder het project. Het resultaat? Een prachtige uitgave van bijna 100 pagina’s.”

“Het boek bevat niet alleen grondig archiefonderzoek, maar ook veel onbekende feiten over 250 jaar molengeschiedenis, aangevuld met historische en hedendaagse foto’s. Een must-have voor elke molenenthousiasteling en liefhebber van Koksijds erfgoed.”

Het boek ‘Van Westmolen tot Zuid-Abdijmolen’ is vanaf vrijdag 12 april te koop in de lokale boekhandel en bij de museumshop van het Abdijmuseum.

The post “Een van de best onderhouden molens in Vlaanderen”: boek voor 70-jarige Zuid-Abdijmolen in Koksijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ongewoon boos en ontgoocheld na nieuwe sprintnederlaag én declassering: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af naar start competitie

Wat vliegt de tijd: binnen drie weken trapt Club Brugge het nieuwe voetbalseizoen alweer op gang tegen KV Mechelen. De clubs zullen nauwelijks een maand voorbereiding hebben gehad. Maar hoe staan de drie West-Vlaamse eersteklassers er vandaag voor? Een overzicht van de snelbouw bij Club, Cercle en Veekaa.
The post Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Tentoonstelling Westfront Nieuwpoort vernieuwd: “Klemtoon op persoonlijke verhalen”

In Nieuwpoort is de tentoonstelling in het Westfront-museum vernieuwd, dat onder het Koning Albert I-monument ligt. Die tentoonstelling vertelt het verhaal van Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de polders onder water gezet werden om het Duitse leger te stoppen. In de nieuwe tentoonstelling ligt er meer nadruk op persoonlijke verhalen tijdens de oorlog, en er is een audiogids die

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »