‘Permeke-zwanen’ op elektriciteitscabine in Jabbeke: “Een eer om zoiets te mogen doen in de gemeente waar ik opgegroeid ben”

De in Jabbeke opgegroeide streetartkunstenaar Nekvel heeft de elektriciteitscabine op de hoek van de Kroondreef met de Gistelse Steenweg verfraaid met zwanen. Het is de tweede cabine in Jabbeke die nu een kunstwerk is.

Na een eerste geslaagde project met de elektriciteitscabine in de Kerkeweg, besliste het college van burgemeester en schepenen een tweede elektriciteitscabine op te waarderen met een kunstwerk.

“We kozen indertijd ervoor om de twee elektriciteitscabines die het meest zichtbaar zijn aan te pakken en een mooie look te geven. De cabine in de Kerkeweg in Snellegem werd ingekleurd door Wietse. Gezien de locatie van deze tweede elektriciteitscabine – op slechts een honderdtal meter van het Permekemuseum – en ter gelegenheid van de heropening van het museum na een grondige renovatie, kozen we ervoor om de band tussen Jabbeke en Permeke nog meer in de verf te zetten”, zegt burgemeester Frank Casteleyn.

Kunstenaar Pieter Verbeke, alias Nekvel, kreeg de kans om de elektriciteitscabine in de Kroondreef te gebruiken als canvas en een werk te maken voor de openbare ruimte.

Nekvel werkt graag met alledaagse elementen zoals speelgoed, kookgerief,… als thema. Dit om het esthetische te vinden in het normale. Ze vormen bijna abstracte collages in een kleurrijk palet. Voor muren werkt hij graag met ‘de outsiders’, waarbij de muur door allerlei elementen gebroken wordt. Daarmee gaat hij dan aan de slag om een site-specifiek werk te maken.

Ruw kleurenpalet

In samenspraak met het gemeentebestuur koos de kunstenaar voor een compositie met drie sierlijke zwanen in een gele kleurschakering, in een stijl die geïnspireerd is op die van Constant Permeke en zijn typerende ruwe kleurenpalet. “Ik vind het een eer om zoiets te mogen doen in de gemeente waar ik opgegroeid ben”, zegt Nekvel, die nu vooral in het Antwerpse creatief aan de slag is. (PA)

The post ‘Permeke-zwanen’ op elektriciteitscabine in Jabbeke: “Een eer om zoiets te mogen doen in de gemeente waar ik opgegroeid ben” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Theater-, dans- en performancefestival NEXT keert van 6 tot 30 november terug naar Kortrijk

Save the date! Van 6 tot 30 november komt NEXT terug naar meer dan 20 Vlaamse, Waalse en Franse theaters met 28 internationale voorstellingen. Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA zijn opnieuw co-organiserende partners voor deze 17de editie.
The post Theater-, dans- en performancefestival NEXT keert van 6 tot 30 november terug naar Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden, maar heeft wel veel ideeën: “We hebben te snel gezegd dat het oppositie wordt”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Hij was net 15, had een fles wijn op en negen pinten.” Mama getuigt over zoon in eerste alcoholkliniek van het land

Primeur: acht minderjarigen volgen momenteel een traject in de eerste alcoholkliniek van ons land, in het ZAS Augustinus in Antwerpen. Ze werden allemaal zwaar geïntoxiceerd op spoed binnengebracht, weg van de wereld. Een van hun ouders vertelt aan HLN hoe het zover is kunnen komen en hoe bang ze is dat het ooit écht foutloopt. “Het valt me op hoeveel

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »