Oekraïner Dmytro werd verliefd op Tielt en klooster van Paterskerk: “Ik kom terug om een film te draaien over Tielt”

Ik scrol door Facebook, een beetje op automatische piloot, want het is niet mijn favoriete sociale medium. Mijn aandacht wordt getrokken door een post in de groep ‘Tielt’: ik zie prachtige foto’s van de voormalige Paterskerk. Dan merk ik de naam op van de fotograaf: Dmytro Senyshyn. Ik ga naar zijn profiel en bespeur een Oekraïense vlag. Wie is deze man, en wat is zijn verhaal?

Dmytro (37), zijn vrouw Mariel (38), hun zoon Svyatoslav (7) en dochter Solomiya (12) leidden een gelukkig leven in Irpin, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Maar dan valt Rusland hun land binnen en begint een oorlog die nog elke avond in onze woonkamers naar binnen tuimelt. Het gezin wil vluchten, maar aan de Poolse grens krijgt het te horen dat er net een wet gestemd is die mannen verbiedt het land te verlaten. Ze moeten beschikbaar zijn wanneer ze worden opgeroepen om mee te vechten. Mariel en haar kinderen mogen vertrekken; Dmytro mag het land verlaten voor slechts dertig dagen. “Ik moest daarvoor toestemming vragen, en dat laat vaak anderhalve maand op zich wachten”, vertelt hij.

Mijn in de tuin

Toen de oorlog net uitgebroken was, vingen veel Belgen gevluchte Oekraïners bij hen thuis op. Zo ook Martine Lambrecht en haar man Robert Lammertijn, deken in Huis Tabor, de voormalige Paterskerk. Hun huis in Oostrozebeke bood voortaan ook onderdak aan Mariel en haar kinderen.

Dmytro kwam met tussenpozen van telkens anderhalve maand een tijd naar België. Hij hielp in Huis Tabor met het verzamelen en klaarmaken van humanitaire hulp. “In de garage van het klooster bracht ik alles in gereedheid voor een grote truck die om de twee maanden kwam en de hulpgoederen naar onze stad Irpin bracht, waar zoveel mensen hun huis verloren zijn”, zegt hij. Als ik zowel Dmytro als zijn vrouw vraag naar hun huis in Irpin, wordt het stil. Dan, Dmytro: “Het is beschadigd. Er is een mijn in de tuin terechtgekomen. Maar godzijdank staat het er nog. Ik kan het herstellen. Dat geeft me hoop. Hoop dat als deze ellende voorbij is, we weer samen in ons droomhuis kunnen wonen.”

Dmytro was vooral in de ban van het klooster van de Paterskerk en ging er geregeld foto’s nemen. © GF

Dmytro werd hier meteen verliefd op de voormalige Paterskerk en zijn klooster, maar ook op Tielt, waar hij lange wandelingen maakte. “Het is een charmante stad met zoveel prachtige gebouwen. Maar het allermooiste vond ik toch het klooster van Huis Tabor. Er zit zo’n rijke geschiedenis aan vast, en ik vind dat de stad er postkaarten van zou moeten maken. Ik heb alvast veel foto’s die ze mogen gebruiken. (lacht) En een video, die al vaak bekeken is.”

Over video’s en documentaires maken hoef je Dmytro niets meer te leren: in zijn vaderland is hij beeldredacteur en videomonteur voor een Oekraïense tv-zender. Zijn vrouw werkt voor de hulporganisatie Blagodim, die vrouwen en kinderen opvangt na huiselijk geweld.

Dankbaar

Mariel, Svyatoslav en Solomiya verbleven een maand bij Martine en Robert en huurden daarna voor een jaar een huis in Oostrozebeke. In juli trokken ze naar Waregem, waar ze nog altijd wonen.

“Ik geloof dat we weer samen zullen zijn in een bevrijd land”

Dmytro was voor het laatst in België in oktober van vorig jaar. Het ziet er niet naar uit dat hij kan terugkomen, want de wetgeving voor mannen die het land willen verlaten is verstrengd. Zijn stem stokt, en zijn vrouw wrijft met haar handen in haar ogen. Hier zitten twee mensen die zielsveel van elkaar houden maar elkaar alleen kunnen zien op een scherm. Dmytro belt ons vanuit de slaapkamer, en ik denk aan hoe pijnlijk het voor hen moet zijn niet te weten wanneer ze daar weer dicht tegen elkaar kunnen kruipen.

Ik vraag tot slot hoe ze de toekomst zien. “We moeten hopen”, zegt Mariel. “Zonder hoop gaan we kapot. Ik geloof dat we weer samen zullen zijn in een bevrijd land.” Dmytro glimlacht. “Ik ook. Ik ben zo dankbaar voor de steun die Europa ons geeft. We zullen winnen, en dan kom ik terug naar Tielt om een film te draaien over de stad.”

The post Oekraïner Dmytro werd verliefd op Tielt en klooster van Paterskerk: “Ik kom terug om een film te draaien over Tielt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Vrijwilliger van dierentuin moet zich verantwoorden voor zedenfeiten: “Stiekem meisjes achtervolgd met geslachtsdeel uit broek”

N.V.H. (35) uit Mol, vrijwilliger bij Pakawi Park in Olmen, moest zich in de rechtbank verantwoorden voor aantasting van de seksuele integriteit, voyeurisme en exhibitionisme. “Slachtoffers zijn ongewild getuige van zijn eigen seksuele handelingen”, klonk het bij procureur Hanne Hendrickx. Op de gsm van N.V.H. werd onder meer een filmpje van 28 minuten gevonden, waarin te zien is hoe hij

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet

Op vrijdagavond 14 juni ging traditiegetrouw het personeelsfeest van gemeente Hooglede door, waar ook een aantal mensen in de bloemetjes gezet werden.
The post Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Akkoord tussen Assange en Amerikaans gerecht bekrachtigd: klokkenluider aangekomen in Australië

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag in Saipan op de Noordelijke Marianen de schuldbekentenis van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanvaard. Door schuld te bekennen aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij eerder met de Verenigde Staten sloot. De klokkenluider is geland in Canberra, de hoofdstad van zijn

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »