Gewezen hulpregisseur van de Kattenstoet Erik Blondeel is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is Erik Blondeel (82) uit Zillebeke overleden. Hij stond destijds maar liefst 43 jaar voor de klas in het Lyceum OLV-ter-Nieuwe-Plant in Ieper. Hij gaf er Latijn-Grieks en was ook een tijdlang hulpregisseur van de Kattenstoet.

Erik Blondeel had al een job in het onderwijs nog voor hij was afgestudeerd… Een bijzonder verhaal alvast. “Mijn onderwijscarrière is op een vreemde manier begonnen”, vertelde hij eind juni 2006 in KW toen Erik op pensioen ging. “In de eerste licentie hadden wij in Leuven geen examens. Je kon toen een centje bijverdienen door in scholen interims te doen. In september 1963 heb ik dat een maand gedaan in de Roesbrugge-Dames. Dat is blijkbaar zo goed meegevallen, want in december van datzelfde jaar kreeg ik al de vraag om er het volgende schooljaar les te geven. Ik had dus al werk nog voor ik afgestudeerd was. Ik heb het geluk gehad om in één school mijn ding te kunnen doen. Als je spreekt van vlakke loopbaan, dan is dat zo. Maar promotie als directeur of pedagogisch begeleider zou mijn ondergang geweest zijn. Ik moest tussen de leerlingen staan.”

Jongvolwassenen

“Ik mag wel mijn handjes kussen, want ik had bijna altijd leerlingen die geïnteresseerd waren. Als je Latijn en Grieks geeft in de hoogste jaren, dan kunnen daar al heel wat boeiende gesprekken uit volgen met jongvolwassenen. Zij hebben veel geleerd van mij, maar zij hebben mijn geest jong en alert gehouden. Die prikkeling zal ik nu ongetwijfeld moeten missen. In augustus word ik 65 en wilde gerust nog doorgaan, maar door één of andere wet mag dat niet. Nu de eindmeet stilaan in zicht komt, heb ik me er bij neergelegd maar niet met plezier. Vroeger was er de angst afstand te moeten nemen van de school, dat gevoel is nu vervangen door een zekere gelatenheid. Zo van: oef, het is voorbij en wat nog komen gaat, kan alleen nog mooier zijn.”

Erik werd geboren in Veurne en was de oudste van acht. “Ik heb altijd mijn mannetje moeten staan”, vertelde hij in KW. “Ik moest werken om mijn andere broers en zussen te kunnen laten studeren. Van trouwen of van huis weggaan, was absoluut geen sprake: er moest geld in het laatje komen. Misschien verklaart dit waarom ik tot op vandaag ook zo hard ben voor mijn leerlingen : het is werken geblazen, anders kom je er niet.”

Kattenstoet

Erik was alvast een icoon in het Lyceum. Hij organiseerde ook cultuurreizen en het fascineerde hem bovenmatig om reizen en groepen te kunnen dirigeren. Erik Blondeel nam als figurant deel aan de Kattenstoet en werd dan hulpregisseur. Onder meer onder regisseur Roger Quafgebeur zaliger. Ze lopen er als hulpregisseur vrij onopvallend bij, maar moeten consequent ingrijpen als er iets mis dreigt te lopen. Ze waken over het ritme in de stoet, maar ze zien uiteindelijk de stoet nooit zelf. Erik was ook jarenlang bestuurslid van Filmuniversiteit Ieper. Ze vertonen films in cultureel centrum Het Perron.

Hij was de echtgenoot van Claudine Couvreur en vader van drie kinderen Ivar, Sigurd en Sigyn. Er zijn daarnaast zeven kleinkinderen. Het afscheid gaat door op zaterdag 13 april om 11 uur in de aula van Uitvaartzorg Leo, Dikkebusseweg in Ieper. Er is mogelijkheid het afscheid te volgen via de knop livestream op de rouwpagina van Erik.

Een stil moment bij Erik is mogelijk in het funerarium van dinsdag tot en met donderdag steeds van 15 tot 18 uur.

The post Gewezen hulpregisseur van de Kattenstoet Erik Blondeel is overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt toeristentaks

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt de belasting die de meeste toeristen moeten betalen om het land te bezoeken. Dat heeft de regering dinsdag aangekondigd. Vanaf oktober zullen toeristen 100 Nieuw-Zeelandse dollar betalen (ongeveer 56 euro) in plaats van 35.

Lees meer »

Paus begint aan lange reis door Zuidoost-Azië

Paus Franciscus begint aan zijn ambitieuze reis door Zuidoost-Azië. Het belooft een beproeving te worden voor de fragiele gezondheid van de 87-jarige paus. Het is de langste en verste tocht in zijn tijd als paus en bovendien pas de eerste keer in 2024 dat hij Italië en Vaticaanstad verlaat.

Lees meer »

Bouwunie: “Derde van de aannemers mijdt de stad”

Een derde van de aannemers laat de stad liever links liggen. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. De lage emissiezones, circulatieplannen, files, autoloze zones en dure parkeerplaatsen zorgen ervoor dat aannemers hun klanten liever elders zoeken, zegt de organisatie zondag.

Lees meer »

N-VA Torhout heeft lijst helemaal rond

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar N-VA heeft haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober helemaal rond. Met in extremis enkele verschuivingen op de tabel en een aantal bijkomende kandidaten. Ook het programma ligt intussen vast. Met als slogan ‘Thuis in Torhout’.
The post N-VA Torhout heeft lijst helemaal rond appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen fiscaal cadeau van 3.000 tot 5.000 euro meer voor wie fors renoveert: “Slachtoffer van zijn eigen succes”

De nieuwe Vlaamse regering dooft de vrijstelling op de onroerende voorheffing uit voor wie intensief renoveert. Enkele tienduizenden huiseigenaars betaalden dankzij die maatregel tot vijf jaar lang de helft of zelfs nul euro ‘grondlasten’, goed voor een belastingkorting van gemiddeld 3.000 tot 5.000 euro. De reden voor de schrapping ligt voor de hand: heel wat Vlamingen renoveren sowieso al tot

Lees meer »

De familie Ver Eecke blies verzamelen voor tweejaarlijkse reünie

Naar tweejaarlijkse gewoonte kwam onlangs de Egemse familie Ver Eecke samen voor een familiereünie. Dat dit nu gebeurde, had onder andere te maken met het feit dat zuster Camilla Ver Eecke, die als lid van de Tieltse Zusters van het Geloof sinds 1969 als missionaris in Congo werkzaam is, tijdelijk in het land was. Haar
The post De familie

Lees meer »

Moeilijke avondspits: afrit E403 Torhout afgesloten na botsing tussen Lijnbus en twee voertuigen

Op de afrit van de E403 in Torhout gebeurde vrijdagmiddag rond 16.30 uur een verkeersongeval waarbij een Lijnbus en twee voertuigen betrokken waren. Het ging om een kop-staartbotsing bijna bovenaan de brug om naar Torhout te rijden. Op de Lijnbus zaten geen passagiers, in een van de wagens raakte iemand lichtgewond.
The post Moeilijke avondspits: afrit E403 Torhout afgesloten

Lees meer »

Katleen (58) en Patrick (69) zetten hun restaurant en feestzaal ‘In de Sneppe’ te koop: “Maar we houden er nog niet meteen mee op”

Katleen Verhoest (58) en Patrick Caenepeel (69) zijn eigenaars en uitbaters van restaurant en feestzaal ‘In de Sneppe’ in Houthulst. Hoewel hun zaak nu te koop staat, zijn ze absoluut nog niet van plan om in de eerste jaren te stoppen.
The post Katleen (58) en Patrick (69) zetten hun restaurant en feestzaal ‘In de Sneppe’ te koop: “Maar

Lees meer »

Audi Vorst krijgt geen nieuw model meer. Waarom het voor 3.000 werknemers hopen is op Chinezen

Op een bijzondere ondernemingsraad dinsdag liet het bestuur van Audi Brussels de sociale partners weten dat de fabriek geen nieuw model toegewezen krijgt eens de productie van de Q8 e-tron volgend jaar wordt stopgezet. “Dat betekent een sluiting van de fabriek”, zeggen de vakbonden. Audi zelf vindt dat uiteraard allemaal te voorbarig. Maar heeft het bedrijf nog toekomst om er

Lees meer »

Nieuw loopevent ‘Ter Borcht on the move’ in Meulebeke

Na elf geslaagde Koeketienelopen gooit de Meulebeekse joggingclub van AV Molenland het over een andere boeg. De initiatiefnemers van dit wandel- en loopevenement komen nu met ‘Ter Borcht on the Move’. Dit vindt plaats op zondag 15 september tussen 10 en 15 uur. Het epicentrum van dit alles blijft het domein Ter Borcht.
The post Nieuw loopevent ‘Ter Borcht

Lees meer »

“De mensen zijn het zat”: liberale partijleider waarschuwt dat Duitsland controle over migratie is verloren

De liberalen van de FDP zitten bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Thüringen in de hoek waar de klappen vallen en halen de kiesdrempel niet. FDP-leider, Christian Lindner, bekritiseerde het beleid van de gevestigde partijen en waarschuwde dat burgers “op zoek zouden gaan naar een ander systeem” als het huidige migratiebeleid niet op de schop gaat.

Lees meer »