Steve Ryckier komt met zilveren jubileumshow één keer naar zijn geboortestad Brugge: “Het begon met één sketch van mijn voorbeeld Willy Lustenhouwer”

Steve Ryckier zag het levenslicht in Brugge, groeide op in Sint-Andries, volgde school in Brugge. In 2019 verliet hij Brugge. Nu woont hij in het zonnige Spanje. De band met Brugge zal echter nooit verdwijnen. Steve heeft hier nog vrienden wonen. Het is logisch dat hij voor zijn éénmalige zilveren jubileumshow een locatie koos in Brugge. Hij vond die in Owla Brugge, waar hij op vrijdagavond 24 mei een uniek optreden zal verzorgen. “Willy Lustenhouwer, Elvis, allerlei stemmetjes…. Ze komen allemaal aan bod tijdens deze gevarieerde show”, zegt Steve Ryckier.

Steve (55) pendelt regelmatig vanuit Spanje, richting Vlaanderen. Hij geniet van de Spaanse zon, maar is zijn geboorteland niet vergeten waar hij nog vaak op het podium staat. Om zijn zilveren jubileumshow te promoten, verliet hij nogmaals zijn woonplaats Spanje. We konden met hem praten in Owla Brugge.

Hoe gaat het nu met je?

Steve: “Heel goed, dankjewel! Ik ben terug in Brugge. Zaal Owla, tweede jaargang. En waarom de Owla? Omdat ik deze zomer ook meedoe aan ‘Owla Showtime’. Ik heb de artistieke verantwoordelijkheid op mij genomen om de artiesten te bundelen: internationale mensen, orkest, regisseur. We streven naar het internationaal publiek. Aan die 100.000 toeristen willen we ‘s avonds ook iets aanbieden. Het is onze bedoeling om van Owla een zaal voor dinnershows te maken voor een internationaal publiek en plaatselijke bezoekers.”

Maar hoe gaat het écht met je nu je eens terug bent in Brugge? De stad die je goed kent, want je bent hier geboren. Hoelang woonde je hier?

Steve: “Ik ben geboren in Assebroek. Ik beleefde hier mijn kindertijd, ging naar school, maakte vrienden… Ik ken Brugge van binnen en van buiten. Ik ging naar het Sint-Lodewijkscollege in Sint Andries. Daarna naar Ter Groene Poorte in Brugge en nadien naar Gent. Mijn ouders hadden een viswinkel in Sint-Andries. Ik hielp altijd mee en exporteerde zelfs vissen naar het buitenland. Maar de microbe van het dansen bleef. De dansscholen kwamen op, waaronder Matthys. Mijn ouders gingen daar ook naartoe, ik ging mee. De dansschool pakte met iets nieuws uit: acrobatische rock-‘n-roll. Ik vond dat wel tof. Dat bleef hangen toen ik werd meegesleurd in de muziek. Later vond dat zijn eigen weg in mijn shows.”

Welke herinneringen koester je aan deze stad?

Steve: “Die jaren zeventig, dat vond ik fantastisch. Ieder jaar ging ik met mijn ouders kijken naar de ‘One-Men-Show’ van Willy Lustenhouwer. Ik kende al zijn nummers uit het hoofd, ook al verstond ik niet alles als klein mannetje. Op een bepaald moment ben ik ook Willy geworden. Hij was mijn voorbeeld. Hij deed alles: zingen, komisch en melancholisch zijn. Hij bleef in mijn achterhoofd zitten. Ik wilde ook zoiets doen, niet alleen lokaal zoals Willy die zich beperkte tot Brugge. Met mijn andere show van stemmenimitaties kan ik veer breder gaan: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen… Er komt wel altijd een stukje West-Vlaams in. Als het publiek West-Vlaams is, zal er ook wel een stukje van Willy inzitten. Ik heb hem nooit ontmoet. Mijn grootvader François Ryckier kende hem persoonlijk omdat hij schepen was. Ik heb dan ooit gezegd: ik wil iets doen zoals hem. Later kwam het Elvis-verhaal erbij. Ik heb eigenlijk twee levens: één als stemmenimitator en één als Elvis. Met Elvis kan ik overal gaan. In 2010 ben ik zelfs naar Amerika geweest en werd ik daar in een show publiekswinnaar. Nu ben ik zelfs geboekt voor 30 november voor Le Spiroudome in Charleroi. Elvis is groot. Met een Elvis-repertoire kan je overal terecht.”

Steve Ryckier zag het levenslicht in Brugge, groeide op in Brugge, maar woont nu al enkele jaren in… Spanje. © PADI/Daniël

Hoorde ik goed dat jij nu in Spanje woont?

Steve: “Inderdaad, al sinds 2019. Ik woon daar omdat mijn ouders daar ook wonen. Mijn optredens zijn vooral in het weekend. Ik werk met mensen samen die mijn optredens bundelen, waardoor ik in een korte tijdspanne meerdere optredens kan verzorgen. Ik keer dus nog altijd met veel plezier terug naar Vlaanderen.”

Je trad al op in heel wat grote steden in binnen- en buitenland. Kan je Brugge daar tussen zetten of is Brugge maar een peulschil van wat je ooit in andere landen qua steden te zien zag?

Steve: “Brugge is én blijft voor mij altijd mijn stad. Ik ken hier veel mensen en ik mag niet verloochenen van waar je komt. Mijn hartvezel hangt nog altijd in Brugge. Als ik ergens anders ben, denk ik er wel aan. Met Berlijn of Spanje kan je dat niet vergelijken, alles heeft zijn charme. Een weekend is ok, maar jaar in, jaar uit zou niets voor mij zijn. Als Bruggeling ben ik meer gehecht aan kleinere dorpen. Het contact vind ik toffer en in Brugge heb je dat. Het sociaal aspect vind ik heel belangrijk.”

Heb je hier nog vrienden wonen? Trouwens, kom je hier nog vaak eens eten?

Steve: “Ja, natuurlijk! De meeste zijn van hier. Mijn vriendenkring en fans wonen vooral in deze streek.”

Wat vind je van deze locatie Owla Brugge? Kwam je hier nog ooit naar de kerk?

Steve: “De Burg vind ik tof. Het is een mooi zicht met al die toeristen. Het oud justitiepaleis vind ik heel mooi gerestaureerd. De monumenten worden goed verzorgd: het Belfort, maar ook plaatsen zoals de Vismijn, de Reien…Qua restaurants moet het voor mij gezelligheid uitstralen. Ook een bruin café spreekt mij aan. En deze locatie is wel uniek. De mensen van Owla bouwen het met hart en ziel uit om het gestalte te geven .Voor optredens is deze locatie fenomenaal .Het is jammer dat te weinig mensen dat weten.”

Wat mag het publiek verwachten van ’25 jaar Steve Ryckier’?

Steve: Ik zorg voor 25 jaar verpakt als ‘Greatest Hits’, een ‘The Best Of’. Ik breng een stukje Willy Lustenhouwer, doe stemmenimitaties en vertel aan de mensen met wat ik allemaal bezig ben geweest. Ook Elvis zal natuurlijk niet ontbreken. Ik treed op met een live orkest Rico Zoroh Band, en breng twee internationale artiesten mee waarmee ik al samenwerkte. Alles wat ik zelf tof vond, heb ik gebundeld. De Owla is een goeie locatie, en meteen geef ik een knipoog naar de zomershow.”

Steve Ryckier op het podium van Owla Brugge. © PADI/Daniël

Vertel eens een hoogtepunt uit je voorbije zilveren jubileum?

Steve: “In 2010 ging ik naar Amerika om te zien hoe sterk ik zou staan tussen de Amerikanen in een Elvis-zangwedstrijd. Ik won de publieksprijs. Ik trad ook op met de drummer van Elvis, DJ Fontana. Ik heb daar veel mensen ontmoet en heb daar een vaste band mee. Dat is een van mijn hoogtepunten als West-Vlaming. Maar ook mijn optredens in de Brugse Schouwburg vergeet ik niet, met mijn vele shows van Willy, Elvis, de stemmetjes maar ook een rockopera met 120 mensen en symfonisch orkest.. Ik stond drie keren op de Gentse feesten, in Forum in Luik… Dat is echter allemaal ontstaan in Brugge met een sketch en zo geëvolueerd. Elvis is natuurlijk heel groot en heel veel doen hem ook na. Ik onderscheid mij in wat ik breng. Ik probeer de show te dragen en dat is iets dat ik doe om het tot zijn recht te brengen. Dat is mijn Elvis-verhaal én dat breng ik nog altijd even graag.” (PADI)

Vrijdag 24 mei om 20 uur in Owla Brugge. Deuren open om 19 uur. Tickets: 69 (VIP), 49 en 39 euro. Reservatie: www.owlabrugge.be

The post Steve Ryckier komt met zilveren jubileumshow één keer naar zijn geboortestad Brugge: “Het begon met één sketch van mijn voorbeeld Willy Lustenhouwer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Generaal opgepakt na poging tot staatsgreep in Bolivia

De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Dat deden ze nadat president Luis Arce nieuwe militaire leiders had benoemd te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

(Miniatuur)paarden, pony’s en alpaca’s in het hart van Torhout

Op de traditionele paardenmarkt op zaterdag 29 juni in Torhout beslissen handelaars van ‘s morgens vroeg over de prijs van een paard. Naast de handel in paarden is er nog veel meer te beleven. Ga voor een ritje op een pony, een wandeling met een alpaca, een bezoekje aan de verschillende paardenrassen van miniatuurpaarden tot
The post (Miniatuur)paarden, pony’s

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

Man loopt brandwonde op bij bluspoging van uitslaande brand in veranda

In de Aartrijkestraat in Torhout brak donderdag even voor 12 uur een uitslaande brand uit in een veranda, aanpalend aan een woonhuis. Een man probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar liep daarbij een brandwonde en een rookvergiftiging op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste daarna het vuur.
The post Man loopt brandwonde op bij

Lees meer »

Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana

Na het succes van vorig jaar, waarbij meer dan 500 toeschouwers het spektakel op de terreinen van de familie Alliët in de Bloemgatstraat volgden, organiseert de Meulebeekse Landelijke Gilde een tweede editie van haar gymkana. Die vindt plaats op zondag 7 juli, met een aanloop op vrijdag 5 juli.
The post Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana appeared first on

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »