Raadkamer verwijst 30 verdachten door naar correctionele rechtbank in grootschalig drugsdossier

De Brugse raadkamer heeft 30 van de 33 verdachten in een van de grootste drugsdossier in ons land doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Drugsbaron Flor Bressers (37), ‘de Braziliaanse Escobar’ Sergio Roberto De Carvalho (65) en Willem V. de G. (80) zijn de vermoedelijke spilfiguren.

Op woensdag 20 maart verschenen maar liefst 33 verdachten één voor één voor de Brugse raadkamer in een van de grootste drugszaken van ons land. Het federaal parket wilde het dossier doorverwijzen naar de correctionele rechtbank, waarna alle verdachten en hun advocaten nogmaals hun zegje konden doen. De zaak werd in beraad genomen en maandagochtend viel dan uiteindelijk de beslissing.

De raadkamer verwijst in totaal 30 verdachten door. Zij zullen zich binnenkort moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Onder de verdachten beruchte drugsbaron ‘De Lange’ Flor Bressers (37), ‘de Braziliaanse Escobar’ Sergio Roberto De Carvalho (65), Willem V. de G. (80) uit Knokke en diens waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem.

Waterzuiveringsbedrijf

Kriva Rochem kwam eind 2019 in het vizier van de politie, maar de bal ging in april 2020 pas écht aan het rollen. Het Brugse gerecht hield dan zes verdachten aan die betrokken zouden zijn bij grootschalige cocaïnesmokkel van Brazilië naar Europa. De spil in de affaire zou het obscure waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem zijn, dat jarenlang vanuit de Antwerpse haven opereerde.

De drugs zaten onder een lading soja, in blikken tonijn of onder een deklading tegels

Bedrijfsleider Willem V. de G. (80) werd in zijn Knokse villa uit zijn bed gelicht. Het dossier leidde de speurders naar een kleurrijke wereld van horecaondernemers, louche vastgoedinvesteerders, bikkelharde Balkan-criminelen en corrupte Braziliaanse politieofficieren. Al snel blijkt dat Flor Bressers het meesterbrein achter de organisatie is. Kriva Rochem blijkt volgens het Belgische gerecht de spil in minstens tien door Bressers opgezette drugstransporten. Goed voor 16 ton ingevoerde cocaïne, met een waarde van 25.000 euro per kilo. De drugs zaten onder een lading soja, in blikken tonijn of onder een deklading tegels. Naast coke smokkelde de bende ook hasj vanuit het Braziliaanse Vitoria.

Urenlange zitting

In totaal moesten woensdag 20 maart 33 verdachten voor de Brugse raadkamer verschijnen. Het federaal parket vroeg om het dossier door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Het werd een urenlange zitting vol pleidooien. En niets werd aan het toeval overgelaten: de gewoonlijke raadkamer in een smalle gang werd ingeruild voor een veel grotere zaal. Enkel wie écht binnen moest zijn, kreeg toegang tot de zaal. De politie was talrijk aanwezig om alles in goede banen te leiden en hield elke aanwezige nauwlettend in de gaten.

De Brugse raadkamer besliste uiteindelijk maandagochtend om 30 verdachten door te verwijzen naar de Brugse strafrechter. Drie mensen werden buiten vervolging gesteld.

The post Raadkamer verwijst 30 verdachten door naar correctionele rechtbank in grootschalig drugsdossier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Kiwanis Club Oostende Noordzee 50 jaar actief

Kiwanis Club Oostende Noordzee, een van de 16 serviceclubs in Oostende, vierde vorig weekend haar halve eeuw maatschappelijk engagement in onze stad. “De sociale actie is voor de club de enige echte bestaansreden en is tevens de motor van de club”, aldus voorzitter Ruben Pannecoucke. En daar staat de strijd tegen kinder- en dus ook kansarmoede centraal.
The post

Lees meer »

Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt

Rommelmarkten afschuimen. De meesten doen het voor de gezelligheid maar voor antiquairs als Goedele Aerts van Adesso Antiques is de rommelmarkt meer dan wat slenteren in het zonnetje.
The post Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG ENGELAND-SLOVENIË. Verzekeren Engelsen zich van groepswinst?

Engeland mag dan wel al geplaatst zijn voor de achtste finales op het EK voetbal, toch loopt het stroef. Tegen Slovenië wil het de groepswinst veiligstellen. Maar: Engeland-Slovenië is ook een belangrijk duel voor onze Rode Duivels. Als Slovenië verliest, is de derde uit onze groep namelijk altijd zeker van de volgende ronde. Denemarken-Servië, de andere match in groep C,

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Drie affiches liggen al vast, terwijl ‘tabelhelft des doods’ een feit is: ontdek hier de (potentiële) achtste finales

De groepsfase op het EK voetbal loopt op z’n einde. Wat ook betekent dat de affiches van de achtste finales stilaan ingevuld worden. Met Zwitserland-Italië en Duitsland-Denemarken liggen, naast die van de Rode Duivels, al twee duels vast. Welke clashes krijgen we vanaf 29 juni? U ontdekt het hieronder, met telkens een update wanneer een nieuwe achtste finalist bekend is.

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »