Kleindochter Freddy Cousaert plant speelfilm of serie over leven van haar opa: “Hij stapte op Marvin Gaye af en was opeens zijn surrogaatvader”

Dat Marvin Gaye een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van Oostendenaar Freddy Cousaert is een understatement. Kleindochter en filmregisseur Aline Boyen (29) plant dan ook een speelfilm of een serie – daar is ze nog niet aan uit – over het leven van haar grootvader en uiteraard zal ook Marvin Gaye daar een enorme passage in krijgen. “Het is nog heel pril, de embryonale fase noem ik dat dan”, zegt ze.

De Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye stierf op 1 april 1984, precies 40 jaar geleden. Doodgeschoten door zijn eigen vader na de zoveelste hoogopgelopen ruzie. Gaye vertoefde enkele jaren eerder gedurende anderhalf jaar in Oostende, waar hij de wereldhit ‘Sexual Healing’ schreef. Naar aanleiding van de veertigste overlijdensverjaardag gaan we in een vierdelige reeks op zoek naar de sporen van Marvin Gaye in de badstad.

Hoewel haar hele familie in Oostende woont, werd Aline geboren in Leuven, verhuisde ze later naar Hasselt met haar ouders en verhuisde ze op haar achttiende naar Brussel. Oostende, daar kwam ze elke vakantie wel naartoe. Aline studeerde ‘Film’ aan het RITCS in Brussel en heeft ondertussen al een mooi palmares in de filmindustrie verzameld. In 2017 won ze de jaarlijkse Humo Award met haar afstudeerproject ‘Hotel Mama’ en dat deed ze onlangs opnieuw met de kortfilm ‘Pedro’.

Persoonlijke verhalen

Aline schrijft dikwijls persoonlijke verhalen en dat wil ze ook nu weer doen. Zo plant ze een speelfilm of een serie rond het leven van haar opa Freddy Cousaert, de man die Marvin Gaye naar Oostende haalde om hem tot rust te laten komen. “Opa stierf toen ik amper 4 jaar was, maar ik herinner me nog bepaalde zaken zoals hoe hij met zijn baard langs mijn wang schuurde, hoe hij me meenam in weer en wind om te joggen en hoe ik op een speaker stond te dansen tijdens het door hem georganiseerde jazzfestival in Nice kort voor zijn dood.”

Aline werkt al sinds 2018 aan het verhaal, maar toch zit het volgens haar nog in een babyfase. “Het wordt hoe dan ook een fictieproject”, lost ze een tip van de sluier. “Ik neig naar een speelfilm, maar het kan even goed een serie worden. Ik heb heel veel research gedaan over mijn opa. Opa was ongenaakbaar en daardoor kwam hij heel veel zichzelf tegen. Bij momenten was opa heel goed voor de mensen in zijn omgeving en op andere momenten dan weer niet. Ik vind opa echter een prachtig personage om een film over te maken.”

Oostende op de kaart zetten

Marvin Gaye kwam op vraag van Cousaert naar Oostende en dus is het niet meer dan logisch dat de Amerikaanse soulzanger een passage krijgt in de film. “Een grote zelfs, want Marvin was voor opa heel belangrijk”, duidt Aline. “Mijn opa kwam vanuit het niets en stapte op Marvin af in Londen en opeens was hij zijn surrogaatvader en soort van manager. Dat is super interessant. Het is ook een bikkelhard verhaal. De bedoeling is om Oostende mee op de kaart te zetten, want daar speelde het leven van mijn familie zich af.”

Aline beseft dat er heel veel geld nodig is om een speelfilm te maken. “Zeker voor deze: de decors en vooral de muziekrechten zullen een grote hap uit het budget nemen. Ik ben nu alles op het gemak aan het onderzoeken en in de schaduw aan opa’s verhaal aan het schrijven. Mijn familie gaf al honderden interviews over opa en Marvin Gaye en ik wil met deze film een beetje een antwoord bieden op de vele vragen die er al geweest zijn”, besluit Aline.

The post Kleindochter Freddy Cousaert plant speelfilm of serie over leven van haar opa: “Hij stapte op Marvin Gaye af en was opeens zijn surrogaatvader” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik begrijp niet wat hij net zei. Hijzelf volgens mij ook niet”: Biden en Trump botsen in vinnig (en soms kinderachtig) tv-debat

Amerikaans president Joe Biden (81) heeft donderdag tijdens een eerste tv-debat met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump de hooggespannen verwachtingen volgens analisten niet kunnen inlossen. Biden kwam meermaals verward over en wist niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog een nieuwe ambtstermijn aankan. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten van de clash.

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »