IN BEELD – De nieuwe werken van The Crystal Ship: “Het slechte weer vormde voor de artiesten een enorme uitdaging”

Vijftig nieuwe kunstwerken, waarvan zestien imposante en ruim dertig subtielere, sieren de Oostendse straten. Dat brengt het totaal van de kunstwerken die deel uitmaken van The Crystal Ship op tachtig grote muren en meer dan honderd kleine interventies. “Het slechte weer vormde voor de artiesten een enorme uitdaging”, zegt curator Bjorn Van Poucke.

Tijdens de eerste week van de paasvakantie waren verschillende kunstenaars uit binnen- en buitenland aan het werk op verschillende locaties in de badstad. Dat deden ze in het teken van de negende editie van The Crystal Ship, dat in 2016 voor het eerst plaatsvond. De kunstenaars lieten zich allemaal inspireren door James Ensor, hoe kan het ook anders in het Ensorjaar.

‘Carnival for Life’

Het thema werd door curator Bjorn Van Poucke gekozen. “Ik koos dit jaar voor het thema ‘Carnival for Life’ met een duidelijke knipoog naar James Ensor”, vertelt Van Poucke. “De keuze van de artiesten gebeurde dit jaar samen met co-curator Carlo McCormick. Carlo is een enorme Ensor-liefhebber en dat al van kinds af aan.”

(Lees verder onder de fotoslider)

Zaterdag waren nog een tweetal kunstenaars aan het werk. Zo werkt de Duitse Case Maclaim nog even door aan haar muurschildering op de gevel van het Ensorinstituut die een enorme collage voorstelt. Maar ook de Brusselse Ilke Cop moest zaterdag nog verder werken. “Ik ben aan de slag geweest in de Dokter Verhaeghestraat”, vertelt ze. “Ik moet zeggen dat dat een hele toffe buurt was. Buren brachten mij thee en dat was nodig, want het weer zat de afgelopen dagen niet mee. Het was ook mijn eerste mural, want normaal stel ik tentoon in galerijen en musea.”

Ilke snijdt een maatschappelijk thema aan met haar mural. “Ik ben vertrokken vanuit een werk van Ensor: Pierrot. Ik heb dat gebruikt om een soort zelfportret te maken. Ik vertrek immers meestal vanuit mijn eigen beeltenis en eigenlijk is het een commentaar op de staat van de wereld door de klimaatcrisis, oorlogen, enzovoort. Pierrot wordt afgebeeld als een soort rouwfiguur, maar ook als een figuur die kritiek geeft op de maatschappij. Ik heb ook Oostende betrokken door een strandlandschap te maken met een doek dat ervoor valt. Pierrot duwt dan het doek opzij, maar daarachter zit nog een doek. Een beetje symbolisch voor de wereld: Waar gaan we naartoe? Wat is de oplossing? Iets om bij stil te staan”, aldus de kunstenares.

Belangrijk evenement voor de stad

Volgens burgemeester Bart Tommelein is The Crystal Ship heel belangrijk voor Oostende. “De muurschilderingen brengen niet alleen kleur in onze stad, maar ze versterken ook de gemeenschapszin”, zegt de burgemeester. “Het festival moedigt immers mensen aan om naar buiten te komen, elkaar te ontmoeten en te genieten van kunst in de openbare ruimte. Het is dan ook heel belangrijk voor onze stad.”

Daarmee is Oostende het mekka voor kunstliefhebbers. De badstad telt nu 81 grote muurschilderingen en ruim 100 kleinere. Wie de route wil volgen, kan terecht bij Toerisme Oostende op het Monacoplein om er een tijdelijk plannetje af te halen waarop alle nieuwe en alle vorige kunstwerken vermeld staan. Routes kunnen ook gevolgd worden via Ostend City Walks. Vanaf begin mei zullen de definitieve plannen beschikbaar zijn.

The post IN BEELD – De nieuwe werken van The Crystal Ship: “Het slechte weer vormde voor de artiesten een enorme uitdaging” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe campagne om carpoolen te stimuleren

Het gemeentebestuur van Beernem lanceert een campagne om carpoolen te stimuleren. Volgens schepen van Klimaat en Energie Jan Vanassche (Groen) is carpoolen een ideale vervoerswijze met praktische, economische en ecologische voordelen. “Het is een uitstekende manier om de verkeersdruk te verlagen, reiskosten te delen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en de sociale banden te
The post Nieuwe campagne

Lees meer »

Pat Nutrition pakt uit met nieuwe stunt: Kortrijkse spierbundels delen proteïnewater uit ter waarde van 25.000 euro

Palletten met proteïnewater, ter waarde van 25.000 euro, zullen op 11 september op tien verschillende plaatsen in het land verschijnen. Voorbijgangers kunnen er zich dan gratis aan behelpen. De stunt, op poten gezet door de spierbundels van het Kortrijkse Pat Nutrition, moet het belang van gezonde voeding in de verf zetten. “Men kan er eindeloos over blijven palaveren, wij voegen

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaamse parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”
The post Vrouw (62)

Lees meer »

Bewonder dit weekend historische koetsen in Oostkerke

Op zondag 8 september organiseren Stefaan Martens en Ann Dewulf op hun domein d’Oude Zwinhoeve in Oostkerke een grote internationale koetsenparade. “De hele dag door showen de menners hun mooie paarden en historische koetsen, terwijl ze hun behendigheid demonstreren”, zegt Stefaan Martens.
The post Bewonder dit weekend historische koetsen in Oostkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe eenjarige staatsbon levert rendement van 1,92 procent netto op

De nieuwe staatsbon met een looptijd van één jaar zal een rente van bruto 2,75 procent opleveren, oftewel 1,92 procent netto. Dat maakt het Agentschap van de Schuld dinsdag bekend. De staatsbon op tien jaar levert een rente van bruto 2,80 procent op, netto 1,96 procent. Het rendement ligt daarmee zoals verwacht een pak lager dan de populaire staatsbon die

Lees meer »

Nederlands leger neemt dienstplicht weer onder de loep: “Niet meteen verplichtend, maar toch dwingender aanmoedigend”

De Nederlandse regering investeert miljarden in nieuwe tanks, vliegtuigen, fregatten en moderne wapensystemen voor het leger. Maar die moeten ook bediend worden, zo staat in een Defensienota die donderdag werd besproken. “Met beroepsmilitairen en reservisten alleen komen we er niet meer”, klinkt het. En dus wordt de dienstplicht weer onder de loep genomen.

Lees meer »

“Goeie voetballer, die Kevin, maar van handbal kent hij niet veel”: handbalwereld ontzet over uitspraak van De Bruyne

“Van links naar rechts en terug. We speelden te veel handbal”. Dat was het oordeel van Kevin De Bruyne over de slappe eerste helft van de Rode Duivels tegen Israël, vrijdagavond. Een uitspraak die in handbalmiddens op een ijskoude steen viel: “Wie zoiets zegt, kent niets van onze sport. Passief spel, eindeloos heen-en-weer getik zoals je in het voetbal zo

Lees meer »

“Ze had nog een heel leven voor zich”: gruwelijke beelden tonen Russische raketaanval op Oekraïense speeltuin waarbij 14-jarig meisje omkomt

Gruwelijke beelden uit Oekraïne: het onthoofde lichaam van een 14-jarig meisje zit levenloos op een bankje naast een speeltuin in Charkiv. Een Russische raket is er seconden eerder ingeslagen. Haar moeder schreeuwt het iets verderop uit van verdriet. “Ze had nog een heel leven voor zich”, aldus een familielid van het meisje. De angstterreur zette zich ook verder op de

Lees meer »