Haven Oostende dient bezwaar in tegen Frans windmolenpark voor kust van Duinkerke

De haven van Oostende zal bezwaar indienen tegen het windmolenpark dat Franse energiemaatschappijen willen bouwen voor de kust van Duinkerke. Volgens de haven zou het windmolenpark de vaarroutes tussen de haven van Oostende en die van het Verenigd Koninkrijk blokkeren. Er loopt sinds vandaag, maandag, een openbaar onderzoek van de Franse overheid over de vergunningsaanvraag voor het windmolenpark.

De Franse overheid organiseert nog tot 18 mei een openbaar onderzoek over de vergunning voor het windmolenpark. De Franse energiemaatschappijen Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d’Electricité (RTE) willen het park bouwen op tien kilometer voor de kust van Duinkerke. Er zouden 46 windmolens komen tot 300 meter hoogte. Er is in België veel kritiek op het project, onder meer van de gemeenten aan de Westkust. Ook de haven van Oostende is tegen het windmolenpark op die locatie.

Vaarroutes naar VK blokkeren

Het windmolenpark zou volgens de havens vaarroutes naar het VK blokkeren. “Er is 170 jaar lang een verbinding geweest tussen de haven van Oostende en de zuidelijke havens in de UK, waaronder Dover. Dat die routes sinds 2013 niet meer gebruikt werden, is irrelevant”, zegt de CEO van Haven Oostende Dirk Declerck. “We zijn namelijk volop bezig om weer een verbinding op poten te zetten. Het is not done dat het internationale recht gefnuikt wordt.”

Minister van Noordzee Paul Van Tigchelt nodigde eerder iedereen die mogelijk hinder zou ondervinden van het park uit om deel te nemen aan het openbaar onderzoek. Volgens Van Tigchelt heeft de federale regering bovendien een alternatief uitgewerkt voor het windmolenpark, waarbij het dieper in zee wordt geplaatst.

The post Haven Oostende dient bezwaar in tegen Frans windmolenpark voor kust van Duinkerke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

In deze Brusselse buurt dweilt de politie met de kraan open: “Wie wil hier nog iets komen eten met zijn kinderen?”

Het Zuidstation is dan wel opgekuist, in de buurt errond tieren de drugs en het geweld welig. Dat bewijst ook de schietpartij van vorige week. “Dit is de Far West geworden”, getuigt een buurtbewoner. Ook schrijfster Lize Spit ziet haar buurt steeds meer verpieteren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen, dan wordt er iemand

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »