“Dit afbreken zou schandalig zijn”: verzet tegen sloop van unieke artdeco-galerij in Sint-Jozefscollege

Er zijn plannen om het Sint-Jozefscollege in de Koestraat in Wervik te verbouwen en te renoveren. Blikvanger in het midden van het schoolgebouw is een galerij van bijna honderd jaar oud, in artdeco-stijl. De galerij zou worden afgebroken en dat stuit op verzet. “Die galerij is uniek voor de regio”, zegt oud-leerling Steven Masil. “Het is historisch en iconisch. Een prachtig staaltje architectuur.”

Het ‘Vrij Katholiek secundair onderwijs Menen-Wervik’ heeft bij de stad een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Ze willen verbouwen en renoveren. “Akkoord, het gaat om een oud gebouw en alle begrip dat ze werken gaan uitvoeren”, zegt Steven. “Zoals bijvoorbeeld het isoleren van het gebouw, het vernieuwen van de elektriciteit en de ramen. Waar we zeker niks op tegen hebben want er zijn noden.”

Verborgen parel

“Die galerij heeft een lichtkoepel van wel twintig meter, met prachtige marmeren trappen en een mooie vloer. Als je daar voor het eerst passeert, valt je mond open. Het is een verdoken parel. Ik reageerde verontwaardigd toen ik hoorde dat de galerij zou worden gesloopt. Volgens de bouwheer omwille van de veiligheid. Er is de afgelopen jaren wat lap- en tapwerk aan geweest. Het is misschien het moment om die koepel met allemaal figuurtjes serieus aan te pakken. Die koepel begint ook te vervuilen.”

“Die galerij afbreken, zou schandalig zijn” – Stephane Debonne

De kostprijs voor het verbouwen en renoveren van de middelbare school is door de architect geraamd op zo’n drie miljoen euro en het eventueel behoud van de galerij op 100.000 euro. Steven Masil geniet nu al de steun van de koninklijke Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik-Geluwe. “Die galerij afbreken zou schandalig zijn”, zegt voorzitter Stephane Debonne. “We ijveren alvast voor het behoud en gaan dat volledig steunen. Het gaat om erfgoed.”

Steun is er ook van uitgeweken Wervikaan Bo Decramer, auteur van het boek Zusters van Liefde van Maria. “Mijn broer Johan is ondervoorzitter van de vzw woon- en zorgcentrum Mater Amabilis, aanpalend in de Sint-Jorisstraat”, zegt Bo die in Lauwe woont. “Die vzw is eigenaar van het schoolgebouw. Ik belde mijn broer en hij weet van niks.”

Rijke geschiedenis

De school heeft een zeer rijke geschiedenis. Aanvankelijk was het uitsluitend een meisjesschool, met als naam Mater Amabilis. Er is daar heel lang geleden een internaat geweest, met leerlingen uit een ruime regio. Na het invoeren van het gemengd onderwijs en de fusie van het vrij onderwijs in de tabaksstad kwam daar een vestiging van vrije basisschool De Graankorrel en die verdween nadat alles werd verdeeld over drie campussen. Het schoolgebouw wordt nu uitsluitend gebruikt voor het secundair onderwijs en heet het Sint-Jozefscollege.

“Vroeger gaven de Zusters van Liefde daar les en was de school hun eigendom”, zegt Bo Decramer. “Ze hielden enorm van die galerij. De zusters waren daar zot van. De school was hun leven.”

Petitie starten

Tijdens het openbaar onderzoek van dertig dagen en tot en met 20 april kan iedereen bezwaar of opmerkingen indienen. Het afleveren van een omgevingsvergunning is finaal de bevoegdheid van het schepencollege, na advies van de omgevingsambtenaar. “We gaan online een petitie starten en zullen ook strooibriefjes verdelen”, zegt Steven Masil. “We gaan zelf een gefundeerd bezwaar indienen.”

De galerij wordt vaak gebruikt door externen. Zoals destijds voor het Klaasbal van de hoogstudentenclub Moeder Werviksche of het eten tijdens Bolle Sint-Martin. Steven Masil hoopt vooral op een gesprek met de bouwheer. “Momenteel krijgen we de kans niet om erover te babbelen”, zegt hij. “Het behoud is een lokale bezorgdheid.”

Emotionele waarde

“Als de kostprijs het probleem is, waarom dan bijvoorbeeld niet met een crowdfunding starten. Duizenden jongens en meisjes uit Wervik gingen daar naar school. Voor hen heeft die galerij een emotionele waarde. Een ander idee is in gesprek gaan met het kabinet van Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependale. Misschien kan die galerij worden beschermd en komen er dan subsidies los. Ik doe alvast een oproep tot belangstellenden om te helpen een dossier op te stellen.”

The post “Dit afbreken zou schandalig zijn”: verzet tegen sloop van unieke artdeco-galerij in Sint-Jozefscollege is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten”

De politie van Oostende blikt tevreden terug op de eerste concertdag van Rammstein waar 47.500 Rammstein-fans hun muziekhart konden ophalen. Vandaag verwacht Oostende opnieuw eenzelfde aantal fans. De politie blikt terug op een rustige en serene eerste dag zonder noemenswaardige incidenten.
The post Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten” appeared first

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »