Brugge zoekt vrijwilligers om Aziatische hoornaars te lokken en te verdelgen

Als meest bijenvriendelijke stad van Vlaanderen heeft Brugge 120 vallen aangekocht om koninginnen van Aziatische hoornaars te vangen en te verdelgen. De Stad zoekt vrijwilligers die deze exotische wespen, die onze inheemse bijen bedreigen, te lokken.

“Vorig jaar werden er in Brugge 111 nesten van Aziatische hoornaars opgespoord en verdeeld. “Deze exotische wespensoort vormt een heuse bedreiging voor de honingbij en de wilde bestuivers”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “We moeten nu actie ondernemen, vooraleer er nieuwe nesten gevormd zijn.”

Uit hun winterrust

“De koninginnen van de Aziatische hoornaar zijn nu wakker uit hun winterrust en zijn tot eind mei aan het rondvliegen om hun nesten te maken en zoveel mogelijk nakomelingen te voeden. Door vallen uit te zetten willen we dit voorjaar zoveel mogelijk rondvliegende koninginnen vangen.”

Brugge heeft 120 vallen aangekocht en is op zoek naar vrijwilligers die dagelijks een val controleren, lokvloeistof bijvullen en de vangst verwerken. Dat is een hele klus: de val een half uur in de diepvries plaatsen, de verdoofde insecten eruit halen en de Aziatische hoornaars doden.

De ideale lokvloeistof is een derde glas bier, een derde glas witte wijn en een derde glas suikerwater dat over steentjes in de val gegoten wordt. Want Aziatische hoornaars, die je aan hun gele pootjes kunt herkennen, zijn naar verluidt erg verlekkerd op al wat zoet is….

Tuinlab

“De vrijwilligers moeten ook bijhouden hoeveel hoornaars ze vangen, via de website ‘mijn tuinlab’. Net als vorig jaar zal Brugge samen met de Provincie deze insecten bestrijden. Die gecoördineerde aanpak heeft vorig jaar zijn vruchten afgeworpen. Hoofdbedoeling is de populatie van de Aziatische hoornaar onder controle te houden”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Mercedes Van Volcem beseft dat het opsporen en verdelgen van nesten tijdsintensief is en wat ervaring vergt: “We willen een lokale vrijwilligerswerking op poten stellen, zodat vrijwilligers van elkaar kunnen leren. De Stad zorgt voor een opleiding en materiaal. We hebben ook een zender en en ontvanger aangekocht om de nesten makkelijker op te sporen.

Vrijwilligers die een hoornaarval willen plaatsen en opvolgen, kunnen contact opnemen met [email protected] Wie een hoornaarnest vindt, geeft dit best door via www.vespawatch.be. Via deze weg worden gemelde nesten op kosten van de Stad verwijderd. Want de brandweer doet het enkel nog tegen betaling.

The post Brugge zoekt vrijwilligers om Aziatische hoornaars te lokken en te verdelgen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

“Ik ben alles kwijt”: getuigenissen van slachtoffers geven hallucinante inkijk in werkwijze van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist

Van 6 juli tot 1 september kun je in Knokke-Heist opnieuw terecht voor het Cartoonfestival. Thema van deze 63ste editie is ‘Choose life’, over de essentiële vraag hoe we ons leven vormgeven. Nieuwe hoofdlocatie van het gratis evenement is zaal Ravelingen, vlakbij het station van Heist.
The post 63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »