Stad Tielt vernieuwt parkeersysteem: op bijna vijftig betalende plekken kan je half uur gratis staan (of 2,5 uur voor wie op het juiste moment komt)

Om de rotatie van parkeerplaatsen in het kernwinkelgebied te verhogen en de organisatie van kortparkeren vlotter te laten verlopen, wil Tielt 49 betalende parkeerplaatsen in de Kortrijkstraat, de Bruggestraat, de Ieperstraat en het Rameplein omvormen tot Shop & Go-parkeerplaatsen. Intelligente parkeersensoren zullen er automatisch registreren hoe lang je er al geparkeerd staat. In principe sta je er 30 minuten gratis, al zijn er uitzonderingen.

“In de coronaperiode werden heel wat betalende parkeerplaatsen in de Kortrijkstraat, de Ieperstraat en de Bruggestraat omgevormd tot kortparkeerplaatsen waar je met een parkeerschijf 30 minuten gratis kon parkeren ter ondersteuning van het kernwinkelgebied”, vertelt schepen van Mobiliteit Vincent Byttebier (CD&V). “Dat systeem is echter niet ideaal, dus in overleg met de handelaars uit het kernwinkelgebied werd beslist om over te schakelen naar het Shop & Go-parkeersysteem, dat werkt op basis van intelligente parkeersensoren in het parkeervak zelf.”

Gebruiksvriendelijk

“Die sensoren registreren automatisch wanneer een wagen zich daar parkeert”, legt Byttebier uit. “Wanneer de wagen er na 30 minuten gratis parkeren nog altijd geparkeerd staat, wordt een signaal verzonden naar de parkeerwachters die dan ter plaatse zullen gaan voor een vaststelling. Op die manier zal het nieuwe systeem een stuk gebruiksvriendelijker worden, want je hoeft als bezoeker geen parkeerschijf meer te leggen, een parkeerticket te halen of een sms te sturen.”

Concreet zullen 49 parkeerplaatsen uitgerust worden met intelligente sensoren. Er komen er vier in de Ieperstraat, drie in de Bruggestraat, twee op het Rameplein ter hoogte van het Batopin-cashpunt, en de overige Shop & Go-plaatsen bevinden zich in de Kortrijkstraat. Tussen 8 uur en 12 uur en tussen 13.30 uur en 18 uur zal je er overal 30 minuten gratis kunnen parkeren, met uitzondering van de plaatsen op het Rameplein waar je tussen 6 uur en middernacht steeds 15 minuten gratis mag parkeren.

Gratis middagblok

“Het middagblok blijft dus sowieso gratis”, zegt de mobiliteitsschepen. “Op die manier komen we ook tegemoet aan de horeca en blijft het mogelijk om over de middag een hapje te gaan eten. De sensoren laten het middagblok bovendien niet alleen buiten beschouwing, maar beginnen ook opnieuw te tellen na 13.30 uur. Zo kan je in het meest extreme geval van 11.30 uur tot 14 uur gratis blijven staan.”

Naast de parkeersensoren krijgen de nieuwe Shop & Go-plaatsen ook nog aangepaste signalisatie en wegmarkeringen. De nieuwe regeling zal ingaan na goedkeuring op de gemeenteraad, die gepland staat op donderdag 11 april. Verder wordt er ook nog de goedkeuring gevraagd voor een nieuwe parkeerplaats voor personen met een beperking in de Kortrijkstraat, en de invoer van zes permanente laad- en loszones voor leveranciers in het kernwinkelgebied. De boetes blijven overigens ongewijzigd, en zullen ook in het nieuwe systeem 20 euro per halve dag bedragen. (Chelsea Smet)

The post Stad Tielt vernieuwt parkeersysteem: op bijna vijftig betalende plekken kan je half uur gratis staan (of 2,5 uur voor wie op het juiste moment komt) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man (44) bijt vriendin in kaak en gooit haar van balkon: “Een combinatie van alcohol en drugs is nooit goed”

De 44-jarige T.V. uit Aalst moest zich dinsdag in de Dendermondse rechtbank verantwoorden voor poging doodslag. Hij gooide vorig jaar zijn vriendin van het balkon van zijn appartement. Onder invloed van verdovende middelen beet hij haar eerder ook al in de kaak. “Een combinatie van alcohol en drugs is nooit goed”, sprak de procureur, die drie jaar cel eist.

Lees meer »

Dochter van Fransman die vrouw 10 jaar liet verkrachten barst in tranen uit in rechtszaal: vader had map op computer met naam ‘mijn dochter, naakt’

Op de tweede dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn echtgenote Gisèle Pélicot tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft een van zijn dochters de rechtszaal al huilend verlaten. De voorzitter van het hof had het op dat moment over de naaktfoto’s die Pélicot van zijn dochter op zijn computer had

Lees meer »

Groen en Vooruit opnieuw als kartel naar kiezer in Knokke-Heist met Katrien Antheunis (Vooruit) als lijsttrekker

De linkse partijen Vooruit en Groen trekken opnieuw als kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist. Deze keer met gemeenteraadslid Katrien Anteunis (Vooruit) als lijsttrekker. Voormalig gemeenteraadslid Luc Lierman (Groen) krijgt de tweede plaats. “Wij zijn het kartel dat buurten en mensen doet herademen, ook letterlijk”, klinkt het.
The post Groen en Vooruit opnieuw als kartel naar kiezer in Knokke-Heist

Lees meer »

De transfercrash van Osimhen: vorig jaar was zijn voet 200 miljoen waard, vandaag tekent hij met hangende pootjes bij Galatasaray

De voet van Victor Osimhen (25) was vorige zomer nog 200 miljoen euro waard. In Istanboel werd hij als volksheld onthaald, maar zijn tumultueuze overgang op huurbasis naar Galatasaray is de transfercrash van de zomer. Hoe een spelletje poker om 11 miljoen euro netto per jaar hem niet naar PSG, Chelsea, Arsenal of Saoedi-Arabië bracht, maar wel naar Turkije. Zelfs

Lees meer »

KIJK. Staf Coppens en zijn gezin geven een rondleiding door hun nieuwe huis in ‘Camping Coppens’: “De missie is geslaagd”

“Op naar een nieuw avontuur.” In de eerste aflevering van ‘Camping Coppens’ nemen Staf en zijn gezin een drastische beslissing. Ze zetten hun huis te koop en bezoeken hun nieuwe woning in Karlstad, ver weg van de rustgevenden natuur waarvoor het gezin van vier naar Zweden trok. “Het is hier heel mooi”, klinkt het bij Nora en Beau. “Dichter bij

Lees meer »

Huiswerkbegeleiding Torhout is een zelfstandige vzw

Ook dit schooljaar kunnen kinderen vanaf de derde kleuterklas tot en met het zesde leerjaar van de basisschool op doorverwijzing en na een intake terecht bij de vrijwilligers van Huiswerkbegeleiding Torhout.
The post Huiswerkbegeleiding Torhout is een zelfstandige vzw appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik lig niet wakker van twee kilo meer of minder”: winnares van ‘Belgium’s Next Top Model’ laat zich niet onder druk zetten

“Ik wilde al op mijn twaalfde model worden, maar mijn ouders vonden me te jong.” De negentienjarige Bréseïs Simons werd door de vakjury en de kijker uitgeroepen tot ‘Belgium’s Next Top Model 2024’. De Gentse gaat naar huis met een modellencontract en staat op de cover van ‘L’Officiel Belgium’. Hoe beleefde ze de wedstrijd? En wat brengt de toekomst? “Ik

Lees meer »

FSMA legt zware boete op aan Belfius: 1 miljoen euro voor negeren vereiste procedures bij kasbons

De Belgische markttoezichthouder FSMA heeft een minnelijke schikking getroffen met Belfius Bank omdat de bank kasbons verkocht zonder de vereiste prospectus en hun reclame niet vooraf lieten screenen. De schikking bestaat uit een boete van 1 miljoen euro en een verplichting om het juridisch risicobeheer te versterken. Deze boete is de op twee na hoogste die de FSMA ooit heeft

Lees meer »