Grafmonument architect Albert Dumont komt naar De Panne

De Dumontwijk is een uniek stukje kustarchitectuur waarvan nog een aantal schitterende architecturale pareltjes echte blikvangers zijn. Grondlegger van dit project unieke kustvilla’s waren architect Albert Dumont en zijn zoon Alexis. Op vraag van de familie Dumont verhuist het grafmonument van architect Albert Dumont van de begraafplaats in Alsemberg (Beersel) naar De Panne.

De stoffelijke resten van Albert Dumont (1853-1920) liggen momenteel op de oude Belgische begraafplaats van Vorst in Alsemberg. Omdat die concessie verlopen is, dreigt het historische grafmonument met artistieke kwaliteiten te verdwijnen. Daarom hebben de nabestaanden van de architect aan het lokaal bestuur De Panne gevraagd om het grafmonument over te brengen naar De Panne. Albert Dumont behoorde tot een welgestelde familie van Franse origine, die zich onder het Keizerrijk in Gent vestigde. Omstreeks 1880 verzeilde Albert Dumont voor het eerst in De Panne.

Albert Dumont lag samen met zijn zoon Alexis aan de basis en de ontwikkeling van de sinds 1995 beschermde Dumontwijk. In 1902-1904 tekenden ze het aanlegplan van de wijk en realiseerden er honderden villa’s in cottage- en historiserende stijl. Voor de Franse Revolutie was deze locatie voornamelijk duinengebied, in het bezit van abdijen of de graaf van Vlaanderen, waar de adel ging jagen. Begin 19de eeuw erfde Pieter Louis Antoine Bortier het oostelijke gedeelte van de duinen, het andere deel was voor Louis Ollivier, die er als eerste een villa liet bouwen. Zijn zoon Pedro ging in zee met architect Arthur Bonzel, die op zijn beurt een beroep deed op Albert Dumont voor een ontwerp van de eerste urbanisatiefase.

“De Panne heeft veel te danken aan de familie Dumont. Niet enkel de Dumontwijk verwijst naar de familie, maar ook bij het ontstaan van de zeilwagensport was de familie bepalend. Het overbrengen van het grafmonument is voor ons lokaal bestuur een erezaak waarmee we onze erkentelijkheid aan de familie betonen”, zegt burgemeester Bram Degrieck.

The post Grafmonument architect Albert Dumont komt naar De Panne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË (21u). David tegen Goliath: Spanjaarden met ‘wonderboy’ Yamal nemen het op tegen EK-debutant

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Onderzoeksrechter houdt drie jonge Franse autodieven aan die op heterdaad betrapt werden in Kortemark

De onderzoeksrechter in Brugge heeft drie jonge Franse autodieven van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van twee auto’s in Kortemark. De daders werden dinsdagochtend op heterdaad betrapt en in hun wagen werden blanco autosleutels gevonden. “Er wordt nu verder onderzocht voor wat de drie in aanmerking komen”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse

Lees meer »