Charlotte Therssen uit Veurne is met haar menstruatie-ondergoed finaliste in WOMED Award-wedstrijd ‘Belofte van het jaar’: “Door en voor vrouwen”

Sinds Charlotte Therssen (38) uit Veurne net iets meer dan een jaar geleden haar website voor menstruatie-ondergoed Moi et Marie® lanceerde, loopt de zaak als een sneltrein. De organisatie van de WOMED Award zag in haar een geschikte kandidate voor de wedstrijd Belofte van het jaar. Op 15 mei valt de beslissing.

De WOMED Award is een initiatief van Vrouwennet vzw (Best Pittig, Markant en Artemis), UNIZO en VLAIO. Eind vorig jaar vroeg de organisatie Charlotte om zich kandidaat te stellen. “Blijkbaar had iemand mij bij hen getipt”, lacht Charlotte. “Uit de inzendingen werden vijf kandidaten geselecteerd (waaronder ikzelf), en na een jurygesprek in Roeselare kreeg ik het bericht dat ik geselecteerd was als Belofte voor West-Vlaanderen. De criteria zijn dat je minstens een jaar zaakvoerster moet zijn van een bedrijf. Dat je innovatief bent en je inzet voor de maatschappij, waren pluspunten.”

“Ik doe eigenlijk al heel mijn leven gewoon wat ik graag doe”

Dat Charlotte aan alle criteria én aan de pluspunten voldoet, blijkt uit haar verhaal.

Al jaren is deze moeder van twee kleuters een actieve, creatieve zelfstandige vrouw, voor wie geen uitdaging te gek is. “Eigenlijk doe ik al mijn hele leven wat ik graag doe. Samen met mijn man heb ik in Cuba en Griekenland gewoond, ik heb muziek gemaakt en geschreven, voor diverse mediakanalen gewerkt, samen met mijn partner een horecazaak gerund … Ik wil ook altijd mijn steentje bijdragen aan een beter milieu, en dat begint bij onszelf, door zoveel mogelijk duurzame, milieuvriendelijke producten te kopen.”

Volkse uitdrukking

“Dat er ook een duurzaam alternatief zou bestaan voor maandverbanden en tampons, daarbij had ik nooit eerder stilgestaan. Tot ik ontdekte dat er inderdaad duurzaam menstruatie-ondergoed op de markt was. Het wekte mijn nieuwsgierigheid om zulke alternatieve oplossingen uit te proberen. Maar menstruatiecups en sponsjes vond ik maar niks, en ook bij de slips had ik mijn bedenkingen.”

“Zo rijpte het idee om een eigen merk te lanceren, en dat werd Moi et Marie®. De naam verwijst naar ‘tante Marie is op bezoek’, een volkse uitdrukking die betekent dat je je maandstonden hebt. Eind 2022 heb ik vijf modellen uitgebracht, geproduceerd in Portugal, met duurzame, hypoallergene bamboevezel en organisch katoen. De stof is superzacht, comfortabel, zorgt nooit voor irritatie én heeft een hoog absorptievermogen.”

“De slips hebben vier absorberende lagen, wat je een veilig gevoel geeft. Dit herbruikbare, wasbare ondergoed is een dankbare en zero-waste-oplossing, ook voor prille tieners die daardoor geen tampons meer moeten meesmokkelen in hun schooltas én voor vrouwen die te kampen hebben met licht urineverlies.”

Sinds de start heeft Charlottes project een enorme vlucht genomen. De collectie is uitgebreid, ook met badpakken. De markt in België groeit, Nederland was al sinds de start een belangrijk afzetgebied, en sinds kort vindt Moi et Marie® ook de weg naar Franse klanten.

Sponsoren

Op de website van Moi et Marie® valt de pagina ‘Wij steunen’ op.

“Zo steunen we GOEDGEREGELD, maar er zijn intussen projecten bijgekomen. Ik denk aan Sonskyn in Zambia, Ekisande vzw in Oeganda, en aan een particulier die zich inzet voor menstruatiearmoede in Zuid-Kivu. In België en Nederland sponsorden wij slips voor kerstpakketten voor minderbedeelden. We bieden slips aan tegen scherpe prijzen aan scholen met kinderen met een beperking, en aan scholen in het modaal onderwijs. Wij sponsoren daarin altijd de materiaalkost en het transport. Sommige gemeenten voorzien op deze manier slips voor de laatste jaren van de lagere graad middelbaar. Ook in Parijs sponsoren we nu al armoede-organisaties.”

“Dat meisjes en vrouwen met een gerust gevoel naar school of hun werk kunnen tijdens hun menstruatie, betekent veel voor ons. Mijn missie is zoveel mogelijk jonge meisjes en vrouwen van alle leeftijden extra comfort, vrijheid en zelfzekerheid bieden tijdens hun menstruatieperiode. Het is onze droom om onze boodschap van duurzaamheid verder te laten groeien binnen Europa. Na Frankrijk is alvast Duitsland aan de beurt. We blijven onze schouders zetten onder organisaties die zich inzetten voor menstruatiearmoede. Als wij groeien, groeien zij mee. Moi et Marie® is er door vrouwen, voor vrouwen.”

Stemmen op Charlotte kan via https://vrouwennet.be/womedaward/belofte-finalistes-25-jaar-2023

The post Charlotte Therssen uit Veurne is met haar menstruatie-ondergoed finaliste in WOMED Award-wedstrijd ‘Belofte van het jaar’: “Door en voor vrouwen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in Sleihage is drie dagen na officiële inhuldiging al kapot

Het gloednieuwe houten wandelpad in de Gravenswegel in Sleihage werd pas maandag officieel ingehuldigd, maar is nu al kapot. Aan het begin van het pad, dat deel uitmaakt van een nieuwe wandelroute in Hooglede, lijken vandalen in de loop van woensdagnamiddag stevig te hebben toegeslagen.
The post “De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in

Lees meer »

Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces

Beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk daagde niet op voor een nieuw proces wegens flessentrekkerij in Kortrijk. Voor vier onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent riskeert hij zes maanden celstraf en een boete van 4.000 euro.
The post Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Heusden-Zolder bereiden intensievere en geïntegreerde samenwerking voor

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Daarmee geven ze aan dat ze de mogelijkheden voor een duurzame intensere samenwerking zullen onderzoeken en voorbereiden. Op die manier willen ze ook in de toekomst hun patiënten in iedere fase van hun leven de nodige hoogstaande kwalitatieve zorg blijven bieden in

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »